• Business

    Γιώργος Λογοθέτης: Γιατί κόπηκε στα δύο το νεότευκτο containership που είχε ο εφοπλιστής

    Γιώργος Λογοθέτης

    Γιώργος Λογοθέτης, Εφοπλιστής. Επικεφαλής Libra Group


    Άσχημη τροπή πήραν τα πράγματα για τη ναυτιλιακή εταιρεία Lomar Shipping, της οποίας ηγείται ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης, καθώς ανακοίνωσε πως το containership της που είχε προσαράξει στις 12 Ιουλίου σε ύφαλο στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στη Νέα Καληδονία, «κόπηκε» στα δύο.

    Ο λόγος για το boxship Kea Trader (χωρητικότητας 2.194-teu και κατασκευής 2017 σε κινέζικα ναυπηγεία. Το πλοίο ύστερα από τέσσερις μήνες δεν άντεξε στους ισχυρούς ανέμους και τα τεράστια κύματα που το χτυπούσαν με αποτέλεσμα να υποστεί ρήγμα στο κέντρο του, το οποίο εν τέλει μεγάλωσε και έσπασε στα δύο το πλοίο.

    Kea Trader - Λογοθέτης
    Το container, Kea Trader, προσαραγμένο σε ύφαλο στον Ειρηνικό πριν «σπάσει» στα δύο

    Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η ναυτιλιακή εταιρεία «ύστερα από τέσσερις μήνες συνεχούς χτυπημάτων από κύματα και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, με το πλοίο κολλημένο σε έναν επίπεδο βράχο, οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό».

    Όπως ενημέρωσε η Lomar τα container παραμένουν στο πλοίο παρόλο που το πλοίο έχει κοπεί σε δύο μέρη και πως μόνο δύο από αυτά έχουν βρεθεί στη θάλασσα. Αυτά όπως και το ίδιο το πλοίο παρακολουθούνται από δύο ρυμουλκά τα οποία παραμένουν στην περιοχή όπως και ειδικές μονάδες ώστε να αντιμετωπιστεί η ρύπανση από τα καύσιμα του πλοίου.

    Παρόλο που το βαρύ μαζούτ είχε απαντληθεί νωρίτερα από το Kea Trader, οι αρχές ανέφεραν ίχνη μόλυνσης από υπολειμματικές ποσότητες υδρογονανθράκων στην περιοχή.

    Σημειώνεται πως στο πλοίο παρέμεναν εννέα εργαζόμενοι της Ardent οι οποίοι και απομακρύνθηκαν από το boxship με ελικόπτερο την προηγούμενη Πέμπτη για προληπτικούς λόγους εξαιτίας της ισχυρής κακοκαιρίας.

    Από τα 756 container που μετέφερε το Kea Trader, είχαν απομείνει 108 παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες των εργαζόμενων της εταιρείας Ardent. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση όλων των containers μέχρι τη στιγμή που έσπασε στα δύο το πλοίο.

    Kea Trader - Λογοθέτης
    Το containership Kea Trader «κομμένο» στα δύο.

    «Παραμένουμε δεσμευμένοι να απομακρύνουμε το πλοίο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και θα συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα επιτευχθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Lomar Shipping.

    Η εταιρεία της οποίας ηγείται ο κ. Λογοθέτης, είχε πει νωρίτερα πως η συνεχής, και η «βαριά» κίνηση της θάλασσας, ακόμη και με καλό καιρό, επηρέασε ον Kea Trader προκαλώντας περαιτέρω ζημιές, εξασθενίζοντας το κύτος του πλοίου και δεν επέτρεψε την συνεχόμενες προσπάθειες αποκόλλησης του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Νίκος Τσάκος στο Mononews.gr – H χώρα μας χρειάζεται την ναυτιλία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Πίττας: Εκτοξεύθηκε κατά 52% ο τζίρος της Euroseas

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο χρησμός του Χάρη Βαφειά – Έρχονται τα πάνω-κάτω στην παγκόσμια ναυτιλία



    ΣΧΟΛΙΑ