• Business

    Γιάννης Χατζηπατέρας: «Βγαίνει στην αγορά» προς αναζήτηση 40 εκατ. δολαρίων

    Γιάννης Χατζηπατέρας

    Γιάννης Χατζηπατέρας. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Dorian LPG


    Σε αναζήτηση «ζεστού» χρήματος στην αγορά φαίνεται πως βρίσκεται ο εφοπλιστής Γιάννης Χατζηπατέρας, μετά την τροποποίηση των όρων μιας δανειακής σύμβασης της ναυτιλιακής του, Dorian LPG.

    Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηπατέρας γνωστοποίησε μέσω έγγραφης δήλωσης στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ότι θα προχωρήσει σε μια at-the-market προσφορά μετοχών της Dorian LPG, των οποίων η συνολική αξία θα ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια δολάρια. Η πώληση των μετοχών αυτών γίνεται, πιθανότατα, για να αποπληρωθεί ένα δάνειο-γέφυρα της ναυτιλιακής.

    Χατζηπατέρας

    Σύμφωνα με τη ναυτιλιακή -η οποία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στόλο υγραεριοφόρων πλοίων τύπου VLGC στον κόσμο- τα έσοδα από την επικείμενη πώληση των μετοχών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μέρους του χρέους της ή ακόμη και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και εξαγορές νέων πλοίων.

    Η Evercore Group έχει αναλάβει να κινήσει τις διαδικασίες για την πώληση των μετοχών, οι οποίες θα γίνουν μέσα στο επόμενο διάστημα, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό το ακριβές χρονικό πλάνο του offering.

    Όπως αναφέρει ο Noah Parquette,  αναλυτής  της JP Morgan, η διοίκηση της Dorian LPG πρέπει να λάβει την απόφαση για την αναχρηματοδότηση του δανείου-γέφυρας, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 97 εκατομμύρια δολάρια. Για την ακρίβεια, το δάνειο δεν έχει ορίζοντα λήξης πριν τον Αύγουστο του 2018, αλλά περιλαμβάνει μία ειδική ρήτρα η οποία θα μπορεί να αυξήσει το επιτόκιό του, αρχής γενομένης από τον προσεχή Δεκέμβριο.

    Πάντως, όπως σημείωσε ο Parquette, η ήπια δυναμική καθώς και το προφίλ του στόλου της εισηγμένης στη Νέα Υόρκη Dorian LPG μπορούν να της προσφέρουν «μία χείρα βοηθείας, όσον αφορά την οικονομική διευκόλυνση».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βαγγέλης Μαρινάκης: Νέα κερδοφόρα deals για τον εφοπλιστή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ε. Πιστιόλης: Σε δικαστικούς μπελάδες μετά τις συναλλαγές του με καναδέζικο fund

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Α. Φράγκου: Άντλησε 50 εκατομμύρια δολάρια η Navios Containers



    ΣΧΟΛΙΑ