• Business

    Γιάννης Χατζηπατέρας: Γιατί πήρε δάνειο 97 εκατ. δολ. – Ο ρόλος της RBS

    Γιάννης Χατζηπατέρας

    Γιάννης Χατζηπατέρας. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Dorian LPG


    Νέο δάνειο-γέφυρα ύψους 97 εκατ. δολαρίων συνήψε με την DNB Capital η ναυτιλιακή Dorian LPG, της οποίας ηγείται ο εφοπλιστής Γιάννης Χατζηπατέρας, γεγονός που θα της επιτρέψει να διαχειριστεί τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά υγραερίου, που χαρακτηρίζεται το τελευταίο διάστημα από χαμηλούς ναύλους εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται.

    Ειδικότερα, η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη ναυτιλιακή πρόκειται να χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση-γέφυρα που εξασφάλισε προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει χρέος της προς την τράπεζα Royal Bank of Scotland (RBS), που ανέρχεται στο ποσό των 98,6 εκατ. δολαρίων.

    Στους όρους της νέας αυτής δανειακής σύμβασης περιλαμβάνεται και η απελευθέρωση ενός ποσού ύψους 6 εκατ. δολαρίων -τα οποία ήταν μέχρι τώρα δεσμευμένα- που η Dorian LPG θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για την κάλυψη διάφορων λειτουργικών αναγκών.

    Ο χρονικός ορίζοντας αποπληρωμής του δανείου-γέφυρα -το οποίο δίδεται με επιτόκιο Libor + 2,5%-8,5% μονάδες βάσης (το επιτόκιο θα αυξάνεται ανά προγραμματισμένες περιόδους ως την ημερομηνία λήξης του δανείου)- εκτείνεται ως τις 8 Αυγούστου του έτους 2018.

    Ο κ. Χατζηπατέρας, ο οποίος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής, σχολίασε σχετικά με το νέο δάνειο ότι «Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του ισολογισμού μας και της αύξησης της οικονομικής ευελιξίας της εταιρείας. Σχεδιάζουμε να είμαστε δεσμευμένοι απέναντι στις οικονομικές και εμπορικές μας υποχρεώσεις με σκοπό να μεγιστοποιήσουμε την ικανότητα της Dorian να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις θετικές εξελίξεις που θα λάβουν χώρα στη διεθνή αγορά του LPG, έχοντας πρωταρχικό μας μέλημα τη δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους μας».

    Από τη μεριά του ο Ted Young, που είναι ο οικονομικός διευθυντής της ναυτιλιακής, τόνισε ότι «Από τη στιγμή που εξασφαλίσαμε αυτό το δάνειο-γέφυρα και πήραμε το πράσινο φως από τις τράπεζες για την τροποποίηση του δανείου του 2015, είμαστε πλέον στρατηγικά τοποθετημένοι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη αγορά και να εκμεταλλευτούμε όλες τις ευκαιρίες που μπορεί να παρουσιαστούν».

    Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι, όπως είχε γράψει το mononews.gr, η Dorian LPG έλαβε την έγκριση των πιστωτών της για την τροποποίηση όρων της δανειακής σύμβασης ύψους 758 εκατομμυρίων δολαρίων του 2015, καθώς και για την «απελευθέρωση» ταμειακών διαθεσίμων περιορισμένης χρήσης για τη μελλοντική αποπληρωμή χρέους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SHIPPING FOCUS: Πενταπλό τζακ ποτ στο ξηρό φορτίο για τον Συμεών Παληό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πήτερ Γεωργιόπουλος: Γιατί προσέλαβε τη UBS ως σύμβουλο συγχωνεύσεων – Έντονο παρασκήνιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαμαντής Διαμαντίδης: Σχεδιάζει mega deal 115 εκατ. δολ.;



    ΣΧΟΛΙΑ