• Business

    Γιατί το ΤΑΙΠΕΔ καθυστερεί την πώληση ΔΕΗ – ΔΕΣΦΑ


    Οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΗ και του ΔΕΣΦΑ καθυστερούν, λόγω κωλυμάτων που έχουν ανακύψει στην όλη διαδικασία. Την Τετάρτη, το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ κήρυξε άγονο τον διαγωνισμό που αφορά στην πρόσληψη του αρμόδιου χρηματοοικονομικού συμβούλου για την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ.

    Η απόφαση που έλαβε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων δείχνει σύμφωνα με την «Καθημερινή» την πρόθεσή του να καθυστερήσει την πώληση της συμμετοχής του στη ΔΕΗ, έως ότου ολοκληρωθούν οι αγοραπωλησίες μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τώρα προωθεί η διοίκηση της Επιχείρησης.

    Την πρόθεση αυτή του ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε πριν από λίγες ημέρες η πρόεδρος του Ταμείου, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου. Η τελευταία, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, είπε ότι όσο παραμένει ρευστό το σκηνικό με τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ κρίνει σκόπιμο να μην προχωρήσει στη διάθεση του 17% των μετοχών. Έτσι, η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ προϊδέασε για μια διαδικασία διάθεσης της συμμετοχής της ΔΕΗ μέσα στο επόμενο έτος.

    Σε ό,τι αφορά τον ΔΕΣΦΑ, στο Ταμείο αναμένουν να σημειωθεί νέα καθυστέρηση, καθώς ξεκίνησε διαδικασία ορισμού των χρεώσεων αερίου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Παράγοντες κοντά στην αποκρατικοποίηση σημείωναν ότι η ολοκλήρωση του καθορισμού των χρεώσεων για τα επόμενα τέσσερα έτη, μπορεί να καθυστερήσει ένα έως δύο μήνες την αποκρατικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, με πιθανό αποτέλεσμα τη μετάθεση του οικονομικού κλεισίματος και της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης στο 2018. Πάντως, πρόσθεταν ότι ο καθορισμός των νέων τελών από τη ΡΑΕ, παρέχει ένα διαφανέστερο επενδυτικό περιβάλλον στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τέρνα Ενεργειακή: Χρηματοδότηση 24 εκατ. ευρώ στην από την ΕΤΕπ για τα αιολικά πάρκα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΝΤ: Ανώτατο πλαφόν χρέους 325 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  «Κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και κάρτες: Πληρώστε 5% και ξοφλήσατε!



    ΣΧΟΛΙΑ