ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
To 2020 προβλέπεται να ολοκληρωθεί ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2018, καθώς και η πρώτη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη.
Αυτό ανακοινώθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πετκόβα.
Και τα δύο έργα συμβάλλουν στην υλοποίηση της στρατηγικής για ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου, καθώς και για διαφοροποίηση των πηγών και οδών εφοδιασμού της περιοχής. Για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, οι δύο υπουργοί ενημερώθηκαν αναφορικά με την εξέλιξη του έργου από τους διευθύνοντες συμβούλους της εταιρείας ICGB (η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του αγωγού), Τεοντόρα Γκεοργκίεβα και Κωνσταντίνο Καραγιαννάκο.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο:
– η πρόοδος των εργασιών είναι ομαλή και εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων
– η φάση της κατασκευής θα ξεκινήσει στα μέσα του 2018 και η λειτουργία της θα ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές του 2020
– σε ώριμο στάδιο βρίσκεται η έκδοση όλων των αδειών που απαιτούνται για την έναρξη των εργασιών
– σε μεγάλο βαθμό έχουν καλυφθεί οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το σύνολο του έργου
– εκκρεμούν ρυθμιστικές λεπτομέρειες για τη λήψη οριστικής απόφασης εξαίρεσης από την πρόσβαση τρίτων.
Σε ό,τι αφορά τη μονάδα παραλαβής αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Σταθάκης ανέλυσε τα πλεονεκτήματα του έργου για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, ενώ από τη βουλγαρική πλευρά εκφράστηκε εκ νέου ενδιαφέρον για συμμετοχή σ’ αυτό.
Νέα συνάντηση των δύο υπουργών θα γίνει στη Σόφια στις 10 και 11 Ιουλίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το μεγάλο δώρο του TAP στις τοπικές κοινωνίες της Β. Ελλάδος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΛΠΕ: Ο σχεδιασμός του Ομίλου δεν σχετίζεται με τα προβλήματα με την Τουκρία για την ΑΟΖ
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δημήτρης Κοπελούζος: Συμφωνία με Ρώσους για ανάπτυξη γεωθερμικού έργου στη Βόρεια Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- O αχρείαστος πόλεμος Δένδια-Δούκα, η δραματική σύσκεψη στο Μαξίμου, τα fake για την Κίμπερλι και η ελληνική σημαία σε τουρκικά λιμάνια
- Robin Energy (Πέτρος Παναγιωτίδης): Θα συγκεντρώσει 7 εκατ. δολάρια δίδοντας μετοχές προς 1,07 δολάρια
- Ελληνικό: Ανάμεσα σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΚΤΕΡ και ΕΡΕΤΒΟ η «μάχη» για τις κατοικίες του Park Rise
- Χρηματιστήριο: Τι κρύβει ο Νοέμβριος για Στάσση, Παπαλεξόπουλο, Μυλωνά και Κόκκαλη