• Business

    Π. Λιβανός: Η GasLog Partners αγόρασε πλοίο από τη μητρική της έναντι 219 εκατ. δολαρίων

    Πήτερ Λιβανός: Δύσκολη η πορεία για την πράσινη ναυτιλία

    Πήτερ Λιβανός, εφοπλιστής GasLog Ltd.


    Τη συμφωνία της με τη μητρική της εταιρεία GasLog για την απόκτηση ενός πλοίου μεταφοράς LNG ανακοίνωσε η GasLog Partners, συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού, προσβλέποντας στα έσοδα που θα της αποφέρει η εξασφαλισμένη πολυετής ναύλωση του πλοίου.

    Ο λόγος για το χωρητικότητας 174.000 cbm GasLog Greece (κατασκευής 2016), το οποίο βάσει της συμφωνίας αποκτά η GasLog Partners έναντι 219 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που θα καλυφθεί με ρευστό, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πρόσφατη έκδοση μετοχών στην οποία προέβη, και με την ανάληψη του χρέους ύψους 151 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέεται με το εν λόγω πλοίο.

    Το GasLog Greece είναι ναυλωμένο έως τον Μάρτιο του 2026 από την πετρελαϊκή εταιρεία Shell, η οποία μάλιστα μπορεί να επεκτείνει τη ναύλωση για πέντε ακόμη χρόνια. Σύμφωνα με την GasLog Partners, η συμφωνία αυτή θα της αποφέρει κάθε χρόνο EBITDA της τάξεως των 24 εκατομμυρίων δολαρίων και θα προσθέτει ετησίως 13 εκατομμύρια στις διανεμητέες ταμειακές ροές της εταιρείας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της GasLog Partners, η απόκτηση του πλοίου θα στηρίξει τα σχέδια της εταιρείας για αύξηση του μερίσματός της κατά 10-15% κάθε χρόνο, με το συνολικό ετήσιο μέρισμα να ανέρχεται στα τέλη του 2017, βάσει των σχεδίων αυτών, στα 2,09 δολάρια ανά μετοχή, δηλαδή 0,52 δολάρια ανά τρίμηνο. Σημειωτέον ότι το μέρισμα του Φεβρουαρίου ανήλθε στα 0,49 δολάρια, ήταν δηλαδή κατά 6,6% μικρότερο από τον στόχο των 0,52 δολαρίων.

    Η αγοραπωλησία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου τριμήνου του έτους, ενώ έχει εγκριθεί τόσο από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών, όσο και από την αρμόδια επιτροπή συγκρουόμενων συμφερόντων της GasLog Partners,

    “Η απόκτηση αυτού του στρατηγικά ελκυστικού πλοίου και του συμβολαίου του με τη Shell με εννέα χρόνια να απομένουν υπογραμμίζει το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο της GasLog Partners, που παρέχει σταθερότητα ταμειακών ροών με ανάπτυξη μέσω εξαγορών”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Andy Orekar, προσθέτοντας: “Η προσθήκη επεκτείνει τον στόλο μας σε δέκα πλήρως ιδιόκτητα πλοία LNG, επεκτείνει τη μέση υπολειπόμενη διάρκεια ναυλώσεων και αυξάνει σημαντικά το EBITDA και τις διανεμόμενες ταμειακές ροές. Μετά το κλείσιμο της εξαγοράς, η GasLog Partners θα έχει δυνατότητα απόκτησης [από τη μητρική εταιρεία] δώδεκα πλοίων, παρέχοντας έναν ορατό δρόμοι προς τις μελλοντικές αυξήσεις μερισμάτων”.

    Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της GasLog, Paul Wogan, δήλωσε: “Τα έσοδα από την πώληση, που αξιολογεί το GasLog Greece πάνω από τη λογιστική του αξία, θα ενισχύσει τον ισολογισμό μας και θα παράσχει περαιτέρω χρηματοδότηση για μελλοντική κερδοφόρα ανάπτυξη. Επωφελούμαστε επίσης από τις αυξήσεις στη διανομή μερισμάτων της GasLog Partners, μέσω της ιδιοκτησίας μας και των δικαιωμάτων παροχής κινήτρων στη διανομή, που θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις ταμειακές μας ροές, τις προοπτικές ανάπτυξης και την αξία μας”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συμεών Παληός: Η νέα συμφωνία του εφοπλιστή που προκάλεσε βουτιά της μετοχής κατά 30%

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: SHIPPING FOCUS: Ο Συμεών Παληός πουλάει χρεόγραφα αξίας 150 εκατ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ