• Business

    Α. Φράγκου: Πάνω από 300 εκατ. δολάρια για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της Navios Holdings

    Φράγκου Navios ναυτιλία

    Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής Navios Group (Φωτογραφία: TradeWinds)


    Την ολοκλήρωση της πώλησης εξασφαλισμένων χρεογράφων λήξεως 2022, με τα έσοδα από την οποία θα αναχρηματοδοτηθούν μη εξασφαλισμένα χρεόγραφα λήξεως 2019, αξίας 291 εκατ. δολαρίων, ανακοίνωσε η ναυτιλιακή Navios Maritime Holdings της Αγγελικής Φράγκου.

    Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, πωλήθηκαν σε θεσμικούς αγοραστές χρεόγραφα αξίας 305 εκατομμυρίων δολαρίων, με κουπόνι 11,25%, «καλυμμένα» από περιουσιακά στοιχεία από όλες τις θυγατρικές της Navios: τη Navios Maritime Partners, τη Navios Maritime Acquisition, τη Navios South American Logistics και τη Navios Maritime Containers.

    Τα έσοδα διατέθηκαν για μία προσφορά προς τους κατόχους χρεογράφων λήξεως 2019, με κουπόνι 8,125%, ώστε να επαναπωλήσουν στην εταιρεία τα χρεόγραφα έναντι 973,75 δολαρίων ανά 1.000 δολάρια του αρχικού ποσού, συν τόκους υπολογιζόμενους έως τη λήξη των χρεογράφων. Μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας, έχουν επαναγοραστεί χρεόγραφα ύψους 266 εκατομμυρίων δολαρίων, ήτοι περίπου το 91,5% των υπαρχόντων χρεογράφων, και τα υπολειπόμενα είναι ύψους 24,8 εκατ. δολαρίων.

    Οι κάτοχοι χρεογράφων λήξεως 2019 μπορούν να δεχθούν την προσφορά έως τις 5 Δεκεμβρίου, χωρίς όμως το μπόνους για όσους πρόλαβαν την πρώτη προθεσμία.

    Σημειωτέον ότι πέρυσι τα χρεόγραφα κατέγραφαν τεράστια βουτιά και διαπραγματεύονταν στα 0,20 δολάρια στις αγορές, εξαιτίας της σφοδρότατης κρίσης που χτύπησε την αγορά ξηρού φορτίου το 2016. Επίσης υπήρχαν έντονες ανησυχίες για το κατά πόσο μπορεί η εταιρεία να διαχειριστεί αποτελεσματικά το χρέος της.

    Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο ο οικονομικός αναλυτής Nicholas Gower είχε επικαλεστεί τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας καθώς και την ευνοϊκότερη εικόνα της αγοράς ξηρού φορτίου για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Navios είναι σε θέση πλέον να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.

    «Με βάση τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας, η αναχρηματοδότηση των χρεογράφων είναι ολοένα και πιο πιθανή, όπως φαίνεται και από την πρόσφατη -ανοδική- αναθεώρηση του κόστους των χρεογράφων, τη βελτίωση της αγοράς του ξηρού φορτίου αλλά και της αξίας των μη επιβαρυμένων περιουσιακών στοιχείων» είχε δηλώσει ο αναλυτής της Clarksons τον περασμένο μήνα.

    Ο Gower είχε τονίσει επιπλέον πως οι θυγατρικές εταιρείες παρέχουν «μία εναλλακτική πηγή ρευστότητας την οποία δεν έχουν άλλες εταιρείες της κλάσης της».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μαργαρώνης: Οι εφοπλιστές καθορίζουν το αν θα υπάρξει κύμα παραγγελιών, όχι τα ναυπηγεία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Οικονόμου – Α. Πολέμης: «Τιτανομαχία» αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Β. Πούτιν: Θέλει να «εθνικοποιήσει» τη γραμμή της Αρκτικής



    ΣΧΟΛΙΑ