• Business

    Το μυστικό του υπερπλεονάσματος 3,9% : Φόροι, Φόροι, Φόροι


    Τα καλά νέα είναι ότι τα στοιχεία της Κομισιόν επιβεβαιώνουν το… χαρμόσυνο μήνυμα της αναμενόμενης επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και για τα επόμενα δύο χρόνια: υπερπλεόνασμα 3,9% το 2018 και 3,7% το 2019 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έναντι στόχου 3,5%. Τα κακά νέα (που δεν είναι και τόσο “νέα”) είναι το πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι: με σκληρή, ανελέητη υπερφορολόγηση.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Κομισιόν, η επιβάρυνση από φόρους που σχετίζονται με την παραγωγή και τις εισαγωγές ξεπερνά κάθε προηγούμενο από το 1995 που υπάρχουν τα στοιχεία της, και το 2019 θα φτάσει σε νέα επίπεδο-ρεκόρ: 32,7 δισεκατομμύρια ευρώ! Συνολικά οι φόροι θα φτάσουν το 2019 στα 71,8 δισεκατομμύρια ευρώ (από 69,5 δισ. ευρώ φέτος), κι αυτό την ίδια στιγμή που οι παροχές πρόνοιας καταγράφουν την αντίθετη ακριβώς τροχιά: από τα 15,5 δισ. ευρώ φέτος θα περιοριστούν το 2019 στα 14,2 δισ. ευρώ.

    Επομένως, πίσω από την όποια κυβερνητική θριαμβολογία για την “επίτευξη των στόχων”, ας έχουμε στο μυαλό μας τα στοιχεία αυτά, που δείχνουν ότι το πολυδιαφημισμένο πρωτογενές πλεόνασμα είναι βγαλμένο από τον ιδρώτα της μεσαίας τάξης, κάτι το οποίο, όπως παραδέχθηκε κυνικά πρόσφατα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ήταν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Επίσης, ας μην ξεχνάμε και τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν ότι αν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης δεν κυλήσουν ομαλά και υπάρξουν και πάλι καθυστερήσεις, αυτό μπορεί να εκτροχιάσει τις εκτιμήσεις της – και, αν το παρελθόν αποτελεί “οδηγό” για το μέλλον, θυμόμαστε πως ποτέ καμία αξιολόγηση δεν τελείωσε στην ώρα της, και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό θα συμβεί τώρα. Με άλλα λόγια, δεν αποκλείεται όλες αυτές οι σκληρές θυσίες που προβλέπονται για να βγει αυτό το εξωφρενικό πρωτογενές πλεόνασμα να μην αποδειχθούν τελικά αρκετές και να χρειαστούν κι άλλες. Κι άλλοι φόροι, κι άλλες εισφορές, κι άλλα χαράτσια, μέχρι τελικής πτώσεως…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προειδοποίηση Καραμούζη: Πλήγμα για τις τράπεζες η καθυστέρηση των πλειστηριασμών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είδηση-βόμβα από τα Mastic Spa: Αποχωρούν από τη Χίο μετά από 40 χρόνια!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξένα Funds: Σε ανοιχτή γραμμή με τις τράπεζες για τις μικρομεσαίες



    ΣΧΟΛΙΑ