• Business

    Η μεγάλη επίθεση των Funds στο real estate. Τι κέρδη θέλουν να βγάλουν τα επόμενα χρόνια

    ακίνητα


    Κι όμως, η τόσο βασανισμένη από την οικονομική κρίση ελληνική αγορά ακινήτων παρουσιάζει κάποια (όχι πολλά) “κελεπούρια” – αρκεί φυσικά να έχει κανείς τις “πλάτες” ενός ξένου fund και τη διορατικότητα να δει τις ευκαιρίες που ξεδιπλώνονται μπροστά του…

    Δεν είναι τυχαίο ότι τα ξένα funds έχουν εκδηλώσει τα τελευταία χρόνια ένα ζωηρό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων. Και ο λόγος είναι απλός: σε μία υποτονική αγορά με τιμές που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εξευτελιστικά χαμηλές, το να αποκτήσει κανείς… μισοτιμής ένα ακίνητο με μεγάλες προπτικές μοιάζει με “άχαστη” επένδυση, ακόμα και σε ένα περιβάλλον πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Αρκεί βέβαια το ακίνητο αυτό να βρίσκεται σε καλή τοποθεσία και να αποφέρει εξασφαλισμένα έσοδα.

    Και επειδή δεν είναι και πολλά αυτά τα ακίνητα-κελεπούρια, οι επιλογές των ξένων funds είναι ιδιαίτερα προσεκτικές: μηδενικό σχεδόν είναι το ενδιαφέρον τους για ακίνητα που στεγάζουν πρώτες κατοικίες, ενώ αντίθετα η προσοχή τους στρέφεται κυρίως σε επαγγελματικά ακίνητα, τα οποία έχουν χάσει λόγω κρίσης τη μισή ή και πάνω από τη μισή αξία τους, όμως συνεχίζουν να αποφέρουν εξασφαλισμένα κέρδη στους ιδιοκτήτες τους.

    Πρωταγωνιστικό ρόλο την ελληνική αγορά ακινήτων διαδραματίζουν τρεις εταιρείες του κλάδου με γερές διεθνείς “πλάτες”: η Grivalia Properties, που ελέγχεται κατά 41,5% από την καναδική Fairfax Financial του Prem Watsa , η Εθνική Πανγαία, της οποίας το 66% ανήκει από το 2014 στην Invel, και η Trastor, στην οποία συμμετέχει εδώ και λίγους μήνες ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Varde Partners.

    Κρατήστε το όνομα της Varde Partners: πιθανότατα θα μας απασχολήσει αρκετά τα επόμενα χρόνια. Η αμερικανική εταιρεία, πέρα από τη συμμετοχή της στην Trastor, διαθέτει πλέον και σημαντικό ποσοστό στα εμπορικά κέντρα Golden Hall (στο Μαρούσι) και Mediterranean Cosmos (στη Θεσσαλονίκη), μέσω της απόκτησης του 31,7% της Lamda Malls, θυγατρικής της Lamda Development. Με την κίνηση αυτή, η Varde Partners “πατάει” προφανώς πάνω στα αξιόλογα κέρδη των δύο μεγάλων εμπορικών κέντρων, που συνολικά αγγίζουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προσβλέπει σε επιπλέον κέρδη από τη σχεδιαζόμενη επέκταση της Lamda Malls, με περαιτέρω εξαγορές.

    Είναι άλλωστε αξιοσημείωτη η αντοχή που έχει επιδείξει η αγορά των malls στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικά τα συγκεκριμένα ακίνητα για τους ξένους επενδυτές. Μάλιστα, ίσως το επόμενο μεγάλο deal στην αγορά ακινήτων να αφορά, όπως ακούγεται, στο Smart Park στα Σπάτα, το οποίο έχει αναπτύξει η REDS, και φημολογείται ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Η συντριβή της ΔΕΗ. Πώς πρέπει να κόψει 2,5 δισ ευρώ και πώς ωφελούνται οι ανταγωνιστές της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαμηλος τζίρος και πωλήσεις στο ΧΑ. Οι γαλλικές εκλογές βαρόμετρο για τις αγορές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλιόσσα Γκρίσιν: Πώς οι ορκωτοί λογιστές από το 2011 προειδοποιούσαν για την αρνητική θέση της Alpha Grissin. Όλο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ