• Business

    Υπ. Οικονομικών: Αλλάζουν τους φόρους. Τι να περιμένουμε

    Μάιος


    Στοχευμένες παρεμβάσεις για τη διόρθωση ορισμένων από τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζονται στο πεδίο της φορολογίας σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του έτους, οι οποίες ενδεχομένως να αποτελέσουν μία… ευχάριστη έκπληξη για πολλούς.

    Δύο από τις παρεμβάσεις αυτές αφορούν στα ακίνητα. Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές (η οποία αναβάλλεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, παρότι αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς, αλλά και μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης), η οποία βέβαια δεν αναμένεται να οδηγήσει και σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, αφού τα προσδοκώμενα έσοδα από αυτόν είναι δεδομένα. Αντίθετα, αυτό που πιθανότατα θα γίνει είναι μια αναπροσαρμογή στις κλίμακες και τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα.

    Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο νέας παράτασης της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, ο οποίος κανονικά τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2018, μετά από πολλές καθυστερήσεις, και προβλέπει συντελεστή 15% στη διαφορά μεταξύ της τιμής απόκτησης και της τιμής πώλησης ενός ακινήτου, επιβαρύνοντας τον πωλητή (ο αγοραστής πληρώνει το φόρο μεταβίβασης, που ανέρχεται στο 3% της αντικειμενικής). Για τον φόρο αυτό εκφράζονται ανησυχίες ότι θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη καταβαραθρωμένη αγορά ακινήτων, και είναι πιθανό πριν το τέλος του έτους να ανασταλεί για κάποιους μήνες ή και για ένα χρόνο η εφαρμογή του.

    Ένα άλλο μέτρο του οποίου η εφαρμογή είναι πιθανό να ανασταλεί είναι η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, που βάσει των συμφωνηθέντων πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2018, εξισώνοντας τον ΦΠΑ των νησιών αυτών με τους κανονικούς συντελεστές (24%, 13% και 6% κατά περίπτωση, από 17%, 9% και 5% που είναι σήμερα). Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο κανονικά θα είχε επιβληθεί ένα χρόνο νωρίτερα, όμως ζητήθηκε η αναστολή του για ένα χρόνο, και κάτι αντίστοιχο αναμένεται να ζητήσει και τώρα η κυβέρνηση από τους δανειστές, εκτιμώντας πως θα προκαλούσε σημαντικές ανατιμήσεις και προβλήματα στα ακριτικά νησιά.

    Τέλος, σχεδόν δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, καθώς ο φόρος αυτός δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα ούτε κατ’ ελάχιστον και εκτιμάται ότι έχει πυροδοτήσει μία αύξηση της λαθραίας διακίνησης κρασιού. Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την κατάργηση του φόρου, και αυτό πιθανόν να γίνει και μέσα στις επόμενες μέρες, με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκινούν τον Οκτώβριο οι συμψηφισμοί των εισφορών

    ΔΕΙΤΑ ΑΚΟΜΑ: Έκπληξη στα media: Τι σηματοδοτεί η αποχώρηση του Χρήστου Μπάρλα από την Real

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: SSM: Ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς υπό τον Χρ. Μεγάλου



    ΣΧΟΛΙΑ