• Business

    Γιώργος Περιστέρης: Αυτές είναι οι επόμενες στρατηγικές κινήσεις

    Γιώργος Περιστέρης. Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

    Γιώργος Περιστέρης. Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή


    Κοινό μυστικό αποτελεί ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει στα σχέδιά του την έκδοση εταιρικού ομολόγου, αν και κανείς δε γνωρίζει τι σκέφτεται ο Γιώργος Περιστέρης για τη χρονική στιγμή στην οποία θα πραγματοποιηθεί η έκδοση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει καταλήξει στους συντονιστές και αναδόχους της έκδοσης, η οποία αναμένεται να είναι ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, και το μόνο που απομένει είναι να καθοριστεί το πότε αυτή θα γίνει, κάτι που θα εξαρτηθεί βέβαια και από την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι ομολογίες, στην κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος. Με δεδομένο ότι αυτήν τη στιγμή η αγορά δεν είναι και στα καλύτερά της, και δύσκολα θα αλλάξει κάτι δραματικά μέχρι το τέλος του έτους, το πιθανότερο είναι η έκδοση να γίνει στις αρχές του 2018.

    Ήδη το δρόμο έχει δείξει η θυγατρική του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία άντλησε κεφάλαια 60 εκατομμυρίων ευρώ από την περσινή δημόσια προσφορά 60.000 κοινών ανώνυμων ομολογιών, με τη συνολική ζήτηση μάλιστα να ξεπερνά κατά 2,5 φορές την προσφορά.

    Όμως και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ακολουθήσει με επιτυχία τον ίδιο δρόμο τους τελευταίους μήνες, εκμεταλλευόμενες τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η FF Group, που άντλησε 150 εκατ. ελβετικά φράγκα μέσω της έκδοσης 4ετους ομολόγου (με σταθερό κουπόνι στο 3,25%), αλλά και η Intralot, που άντλησε 500 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολογιών 7ετούς διάρκειας, με απόδοση 5,25%. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι και στις δύο αυτές περιπτώσεις οι ομολογίες εισήχθησαν σε ξένα χρηματιστήρια (της FF Group στην Ελβετία, της Intralot στο Λουξεμβούργο). Αντίθετα, επιχειρήσεις που άντλησαν κεφάλαια μέσω του Χρηματιστηρίου είναι οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Sunlight και άλλες, ενώ στα σκαριά βρίσκονται και οι εκδόσεις της Autohellas και της Costamare, που αν όλα πάνε καλά θα γίνει η πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία που θα εκδώσει ομόλογο προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απίστευτος Μαυραγάνης: Ο κόσμος ευθύνεται για τις ουρές στα εκδοτήρια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΕ: Κονδύλια 30 δισ. ευρώ έως το 2020 για καινοτομίες αιχμής και νέες αγορές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΒΕΑΤ: Η εταιρεία με τους κακούς συμβούλους



    ΣΧΟΛΙΑ