• Business

    Έλεγχοι της εφορίας για εμβάσματα & λίστες: Ψάχνουν λύσεις μετά την απόφαση του ΣτΕ


    Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις απανωτές παρατάσεις παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου πέραν της πενταετίας αποτέλεσε ένα ισχυρό σοκ για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    Πρόκειται για μία πρακτική που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν εφηύρε, αλλά την κληρονόμησε από την κυβέρνηση Σαμαρά, που για να καλυφθεί από τις καθυστερήσεις στους αναδρομικούς ελέγχους για φοροδιαφυγή, στο τέλος κάθε χρόνου παρέτεινε την παραγραφή των αδικημάτων, ώστε να μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για φοροδιαφυγή ακόμα και αν αυτή είχε γίνει 20 χρόνια πριν!

    Όμως τώρα η πρακτική αυτή γυρίζει μπούμερανγκ. Η απόφαση του ΣτΕ είναι οριστική και αμετάκλητη και ορίζει ότι η παραγραφή των φορολογικών αδικημάτων είναι πενταετής. Που σημαίνει ότι στο εξής οι αναδρομικοί φοροέλεγχοι δεν μπορούν να πηγαίνουν πριν από το 2012. Που με τη σειρά του σημαίνει πως ουσιαστικά το κυνήγι των “λιστών φοροδιαφυγής” (λίστα Λαγκάρντ, λίστα UBS, λίστα Μπόργιανς κλπ) είναι πια σχεδόν μάταιο.

    Τι γίνεται με λίστα Λαγκάρντ και λίστα εμβασμάτων

    Ειδικά σε ό,τι αφορά τη λίστα Λαγκάρντ, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για το υπουργείο Οικονομικών: ακόμα και με τη δεκαετή παραγραφή που ισχύει (αντί της πενταετούς) σε περίπτωση που προκύψουν νέα στοιχεία, όπως είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, είναι σχεδόν απίθανο να βγει κάτι καλό: η λίστα περιλαμβάνει στοιχεία που χρονολογούνται έως το 2007, και επομένως, σύμφωνα με τη δεκαετή παραγραφή, τα στοιχεία του 2006 παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου του 2017, και τα στοιχεία του 2007 στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 – δηλαδή, σε ενάμιση χρόνο η λίστα θα είναι εντελώς άχρηστη.

    Οι ελπίδες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στρέφονται τώρα στη “λίστα εμβασμάτων”, που περιλαμβάνει ποσά τα οποία έχουν φύγει στο εξωτερικό από το 2010 και μετά. Για τη λίστα αυτή, το Δημόσιο υποστηρίζει πως η αποκάλυψη ενός τέτοιου εμβάσματος αποτελεί νέο στοιχείο, και επομένως θα πρέπει να υπόκειται σε δεκαετή, και όχι σε πενταετή παραγραφή. Καταλαβαίνει κανείς ότι με την πενταετή παραγραφή θα ήταν ορατός ο κίνδυνος να παραγραφούν πολλά “ένοχα” εμβάσματα, ειδικά με τους ρυθμούς με τους οποίους διεξάγονται οι έλεγχοι.

    Οι οιωνοί όμως δεν είναι καλοί για το υπουργείο Οικονομικών. Οι δικαστικές αποφάσεις για το θέμα αυτό μέχρι στιγμής δεν δικαιώνουν το Δημόσιο, κρίνοντας ότι δεν πρόκειται για νέα στοιχεία, αλλά για στοιχεία τα οποία ήταν ήδη διαθέσιμα, αφού τα ποσά αυτά υπήρχαν σε καταθέσεις λογαριασμών σε ελληνικές τράπεζες, και άρα θα όφειλαν οι φορολογικές αρχές να έχουν αξιοποιήσει εγκαίρως αυτά τα στοιχεία. Τελευταία ευκαιρία για το Δημόσιο; Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου στην κυβέρνηση ελπίζουν πως οι προηγούμενες αποφάσεις θα ανατραπούν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Tσακαλώτος: Έχουμε στρατηγική που θα οδηγήσει σε 2-3-4 εξόδους στις αγορές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο κυνήγι των καταθέσεων βγαίνουν οι τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ωνάση: Η νέα επιχειρηματική της κίνηση στην Ελλάδα και η επένδυση των 10 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ