• Business

    ΣτΕ: Ποιες υποθέσεις παραγράφονται μετά την νέα απόφαση. Τα επόμενα βήματα του φορολογούμενου

    στε

    Συμβούλιο της Επικρατείας


    Η τελευταία “σανίδα σωτηρίας” του υπουργείου Οικονομικών για να κρατήσει ζωντανούς τους αναδρομικούς φοροελέγχους για οικονομικές χρήσεις πριν το 2011 έγινε… κομμάτια από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Δημοσίου ότι τα στοιχεία για τις καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες αποτελούν “νέα στοιχεία” και άρα θα έπρεπε να παραταθεί η παραγραφή τους.

    Πρακτικά, αυτό που έκρινε το ΣτΕ είναι ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι νέα, αλλά υπήρχαν από πριν στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών και των ελεγκτικών υπηρεσιών, και θα μπορούσαν να τα είχαν αξιοποιήσει πολύ νωρίτερα, όμως δεν το έπραξαν. Και αυτή η αδράνεια γυρίζει μπούμερανγκ τώρα, καθώς με την απόφαση του ΣτΕ χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις κλείνουν… άδοξα, ως παραγεγραμμένες.

    Ειδικότερα:

    • Για εισροές σε τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν γίνει έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2010, ακόμα κι αν υπάρχει φορολογικό αδίκημα, δεν μπορεί να καταλογιστεί κανένα πρόστιμο ή προσαύξηση, αφού αυτό έχει παραγραφεί.

    • Το ίδιο ισχύει και για όσους βρίσκονται στις διάφορες λίστες φοροδιαφυγής (Μπόργιανς, Λαγκάρντ κλπ), τους οποίους δεν μπορεί πια κανείς να “αγγίξει”, εφόσον τα στοιχεία που υπάρχουν αφορούν σε χρήσεις έως και το 2010.

    • Παραγεγραμμένες είναι επίσης και οι χιλιάδες υποθέσεις από τα “CD των μεγαλοκαταθετών” που έχουν στα χέρια τους οι ελεγκτικές αρχές.

    • Παραγράφονται επίσης οι υποθέσεις ιδιοκτητών ακινήτων που πούλησαν τα ακίνητά τους σε τιμή μεγαλύτερη της δηλωθείσας και αυτό διαπιστώθηκε από το άνοιγμα των λογαριασμών τους, εφόσον η αγοραπωλησία έγινε πριν την 1η Ιανουαρίου του 2011.

    • Πολύ σύντομα, την 31η Δεκεμβρίου του 2017, όλα τα παραπάνω θα ισχύουν και για τη χρήση 2011, καθώς συμπληρώνεται η πενταετής παραγραφή.

    Προσοχή όμως σε ένα “παραθυράκι” που μπορεί να αξιοποιήσει ακόμα το υπουργείο Οικονομικών: το ΣτΕ έκρινε πως τα στοιχεία από τις ελληνικές τράπεζες ήταν στη διάθεσή του και άρα δεν αποτελούν νέα στοιχεία. Όμως για όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, δεν τίθεται τέτοιο θέμα, και επομένως αν εντοπιστούν τέτοιες καταθέσεις που αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής, θεωρούνται πράγματι νέα στοιχεία και άρα μπορούν να ελεγχθούν σε βάθος δεκαετίας. Ωστόσο, εκτιμάται ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρξουν προσφυγές από θιγόμενους, με το σκεπτικό ότι οι διακρατικές συμφωνίες που είναι σε ισχύ για την ανταλλαγή οικονομικών στοιχείων αίρουν τον χαρακτηρισμό των “νέων” στοιχείων.

    Σημειώνεται ότι επισήμως δεν υπάρχει αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών για το πώς θα κινηθεί μετά την απόφαση του ΣτΕ, όμως είναι προφανές ότι δεν μπορεί να την αγνοήσει, και άρα οι όποιοι έλεγχοι βρίσκονταν ακόμα σε εξέλιξη για υποθέσεις πριν το 2010 είναι ήδη “νεκροί”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο κύβος ερρίφθη: Αυτά είναι τα πρώτα ακίνητα που βγαίνουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι ευθύνες της πολιτικής για την τραγωδία στη Μάνδρα, έχουν ονοματεπώνυμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Στουρνάρας: Στα χρόνια της κρίσης έφυγαν από τη χώρα 427.000 Έλληνες



    ΣΧΟΛΙΑ