• Business

    Οι 4 λόγοι ανόδου των μετοχών.Τι να περιμένουμε από εδώ και στο εξής


    Η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχε το εξής χαρακτηριστικό: παρά τις ρευστοποιήσεις που καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, τα μη τραπεζικά blue chips της αγοράς κάλυψαν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες, με αποτέλεσμα η πτώση του γενικού δείκτη να περιοριστεί στο 0,15%.

    Αν και πρόκειται για την απεικόνιση μίας και μόνο συνεδρίασης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι εδώ υπάρχει μία γενική τάση τα τελευταία χρόνια: την ώρα που ο τραπεζικός δείκτης στα χρόνια της κρίσης έχει χάσει μεγάλο μέρος των κερδών που κατέγραφε προ κρίσης, για τις μη τραπεζικές εισηγμένες επιχειρήσεις τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά, και αυτό φαίνεται από τα στοιχεία της ΕΧΑΕ για τον δείκτη APIxB, ο οποίος περιλαμβάνει 30 μη τραπεζικές μετοχές.

    Ο δείκτης αυτός το 2008 και το 2009 είχε βρεθεί πάνω από τις 2.000 μονάδες, για να υποχωρήσει στα πρώτα χρόνια της κρίσης, αρχικά στις 1.667 μονάδες και το 2011 κάτω από τις 1.000 μονάδες. Όμως από εκεί και πέρα, την ώρα που το οικονομικό περιβάλλον παρέμενε δυσμενές, ο δείκτης αυτός πήρε την ανιούσα, και σταθεροποιήθηκε τα τελευταία χρόνια πάνω από τις 1.500 μονάδες, για να φτάσει σήμερα να κινείται και πάλι πάνω από τις 2.000 μονάδες, δηλαδή σε προ κρίσης επίπεδα!

    Πώς ερμηνεύεται η τάση αυτή; Προφανώς η απάντηση δεν είναι απλή, όμως με λίγα λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα αίτια που οδηγούν σε άνοδο τον δείκτη APIxB εντοπίζονται στους ισολογισμούς και τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων επιχειρήσεων. Αρκεί να μελετήσει κανείς λίγο τα οικονομικά στοιχεία των εισηγμένων για να διαπιστώσει τα εξής:

    • Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) των μη εισηγμένων τραπεζικών εταιρειών τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν διαρκή άνοδο, και το 2016 έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 ετών, αυξημένα κατά 60% σε σχέση με τρία χρόνια νωρίτερα.
    • Παράλληλα, σημαντική άνοδο καταγράφει τα τελευταία χρόνια και το περιθώριο EBITDA των εισηγμένων μη τραπεζικών εταιρειών, που το 2016 διαμορφώθηκε στο 14,4%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009.
    • Η ρευστότητα των εταιρειών έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς είναι όλο και λιγότερο εξαρτημένες από τον τραπεζικό δανεισμό, με την πορεία απομόχλευσής τους να μειώνει σταδιακά το λόγο των δανείων προς το EBITDA τους από το 5,51 το 2013, στο 3,37 το 2016.
    • Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχουν περιοριστεί και οι λειτουργικές δαπάνες των εισηγμένων, ένα ακόμα στοιχείο που τις κάνει πιο ισχυρές. Μάλιστα, παρά τις περικοπές αυτές, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων σε αυτές τις εταιρείες όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αλλά απεναντίας έχει αυξηθεί οριακά.

    Η γενική ιδέα είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι μη τραπεζικές εισηγμένες έχουν βελτιώσει θεαματικά τις επιδόσεις τους, και αυτό είναι κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο από τους επενδυτές. Όσοι μάλιστα τις εμπιστεύτηκαν στη χειρότερη περίοδο της κρίσης, σήμερα έχουν βγει πολλαπλά κερδισμένοι, με κέρδη που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 100%.

    Τώρα, το αν αυτή η τάση θα συνεχιστεί, είναι προφανώς αντικείμενο μελέτης. Όμως είναι λογικό όσο η πορεία αυτή των εισηγμένων προς την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών τους στοιχείων συνεχίζεται, θα συνεχίζεται ανάλογα και η άνοδος των μετοχών τους…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκάλυψη: O ΑΒ Βασιλόπουλος φτιάχνει… τράπεζα. Όλο το παρασκήνιο για το νέο σχέδιο των Ολλανδών της AHOLD

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λ. Φραγκιαδάκης: «Όραμά μας είναι μία υγιής οικονομία»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Επιστολή Σαββίδη προς Alpha Bank για Mega: Θα δώσω 25 εκατ. ευρώ για κάλυψη υποχρεώσεων σε τράπεζες και εργαζόμενους



    ΣΧΟΛΙΑ