Νέο κύμα πλειστηριασμών φέρνει στο προσκήνιο ιστορικά ονόματα του επιχειρηματικού χάρτη, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις την πτωχευμένη οινοποιία Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε., την εμβληματική παλιά έδρα της Neoset στη Λεωφόρο Κηφισίας, περιουσιακά στοιχεία του Γιάννη Καρούζου αλλά και τουριστικό ακίνητο στην Κρήτη.

Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε.

Σε νέο πλειστηριασμό οδηγείται ένα από τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της ιστορικής οινοποιίας Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε., που έχει πλέον εισέλθει σε καθεστώς πτώχευσης. Συγκεκριμένα, για τις 9 Ιουλίου 2025 έχει προγραμματιστεί ο δεύτερος πλειστηριασμός του βιομηχανικού συγκροτήματος στο Πολυδένδρι Αττικής, αυτή τη φορά κατόπιν αιτήματος της ιταλικής εταιρείας Cominter Wine SRL, η οποία διεκδικεί το ποσό των 250.000 ευρώ, ως μέρος συνολικής οφειλής.

1

Το ακίνητο βρίσκεται στη θέση «Ντράσεζα ή Τσιριμόκο» του Δήμου Ωρωπού και αποτελεί αγρόκτημα έκτασης 11.592,40 τ.μ. (ή 9.897 τ.μ. σύμφωνα με το Κτηματολόγιο). Στον χώρο φιλοξενούνται πολυάριθμα κτίσματα, όπως διώροφο κτίριο γραφείων 236,88 τ.μ., τρεις ισόγειες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, στέγαστρο 1.036,18 τ.μ., παράπηγμα 1.006 τ.μ. με κατεστραμμένη στέγη, καθώς και ένα ακόμα κτίριο 1.018,58 τ.μ., πλαισιωμένα από βοηθητικά κτίσματα και αποθηκευτικούς χώρους.

Η πτωχευτική πορεία της εταιρείας Τσάνταλης, που για δεκαετίες αποτελούσε σημείο αναφοράς του ελληνικού κρασιού διεθνώς, αποτυπώνεται με δραματικό τρόπο στους συνεχείς πλειστηριασμούς. Με συνολικές οφειλές που ξεπερνούν τα 66 εκατομμύρια ευρώ, η εταιρεία αδυνατεί πλέον να διαχειριστεί το βάρος του υπερδανεισμού και των ζημιών.

Η ιστορία της οικογένειας ξεκινά από το Σιδηροχώρι της Ανατολικής Θράκης στα τέλη του 19ου αιώνα. Μετά την εγκατάσταση στη Μακεδονία και τη δημιουργία ποτοποιείων στη Θεσσαλονίκη, ο Ευάγγελος Τσάνταλης το 1945 ιδρύει την επιχείρηση που μετέπειτα καθιερώνεται σε πάνω από 50 χώρες, εκπροσωπώντας το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό. Η συνεργασία με το Άγιο Όρος και η παραγωγή κρασιών όπως το «Kormilitsa», που έφτασε μέχρι το τραπέζι του Κρεμλίνου, επισφράγισαν την αίγλη του ονόματος Τσάνταλη.

Ωστόσο, μετά τον θάνατο του ιδρυτή το 1996 και την ανάληψη της διοίκησης από τη δεύτερη γενιά, η εταιρεία αδυνατεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της αγοράς. Συσσωρευμένες ζημίες (4,5 εκατ. το 2018, 4,69 εκατ. το 2020), δυσκολία εξεύρεσης πρώτων υλών, αποδιοργάνωση της παραγωγής και σοβαρές καθυστερήσεις στις πληρωμές εργαζομένων και προμηθευτών οδήγησαν τελικά στην παύση λειτουργίας τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η αίτηση πτώχευσης υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2024 και εκδικάστηκε στις 10 Ιανουαρίου 2025 στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με συντεταγμένη στήριξη από τις μεγάλες συστημικές τράπεζες (μέσω της διαχειρίστριας doValue) και άλλους πιστωτές.

Στο προσκήνιο επανέρχεται και το ενδιαφέρον της εταιρείας «Ελληνικά Οινοποιεία», στην οποία συμμετέχουν οι αδερφοί Γεωργιάδη και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, η οποία έχει εκφράσει πρόθεση εξαγοράς μέρους ή του συνόλου της περιουσίας, πλέον μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης.

Ο πλειστηριασμός της 9ης Ιουλίου αποτελεί μόνο έναν κρίκο στην αλυσίδα της ρευστοποίησης, ωστόσο αναμένεται με ενδιαφέρον ως ένδειξη της αποτίμησης και της μελλοντικής τύχης των περιουσιακών στοιχείων της άλλοτε κραταιάς ελληνικής οινοποιίας.

 

Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης

Στο σφυρί βγαίνει εκ νέου ένα από τα πιο γνωστά ακίνητα της Λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος του Φάρου Ψυχικού. Το ακίνητο, ιδιοκτησίας του Κωνσταντίνου Αλεξανδράκη, ιδρυτή της ιστορικής εταιρείας επίπλων Neoset, πρόκειται να δημοπρατηθεί στις 10 Ιουλίου 2025, με τιμή εκκίνησης τα 3.560.000 ευρώ. Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η doValue Greece, ενώ η κατάσχεση έχει εγγραφεί για ποσό 200.000 ευρώ.

Πρόκειται για τον τέταρτο κατά σειρά πλειστηριασμό του ακινήτου, που είχε εμφανιστεί στις λίστες και το 2018, 2020 και 2022, χωρίς όμως να κατακυρωθεί, τότε με υψηλότερη τιμή πρώτης προσφοράς, ύψους 3.752.975 ευρώ.

Το ακίνητο βρίσκεται σε προνομιακό σημείο, στη συμβολή των οδών Λεωφόρου Κηφισίας, Αδριανείου και Κατεχάκη, στο Νέο Ψυχικό, και για χρόνια αποτέλεσε τον εκθεσιακό χώρο της Neoset. Μεταγενέστερα, ενοικιάστηκε σε γνωστή αλυσίδα γυμναστηρίων, που το μετέτρεψε σε χώρο ευεξίας με σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Η ιδιοκτησία περιλαμβάνει οικόπεδο 1.206,68 τ.μ. και κτίριο συνολικής επιφάνειας 3.606,58 τ.μ., κατανεμημένο σε υπόγεια, ισόγειο, πατάρι και ορόφους. Μεταξύ άλλων, διαθέτει 19 θέσεις στάθμευσης, χώρους αποθήκευσης, πισίνες (μία στη στάθμη του δώματος και μία στο δεύτερο υπόγειο), χώρους ομαδικής άσκησης και αναψυκτήριο. Σύμφωνα με παλαιότερη αυτοψία, στο ακίνητο είχαν διαμορφωθεί και ειδικοί χώροι «prive» εκγύμνασης.

Το ακίνητο περιήλθε στον Κωνσταντίνο Αλεξανδράκη το 1986, όταν αποκτήθηκε από την εταιρεία «ΜΟΜΠΙΛ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.».

Το ακίνητο βαρύνεται με σωρεία εγγραφών: υποθήκη υπέρ της Eurobank ύψους 3 εκατ. ευρώ, υποθήκη υπέρ της Εθνικής Τράπεζας για 500.000 ευρώ, καθώς και δύο αναγκαστικές κατασχέσεις – μία από την ΑΑΔΕ για 377.509 ευρώ και μία από την doValue για 200.000 ευρώ.

Η ιστορία της Neoset είναι από τις πιο χαρακτηριστικές στον χώρο της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ιδρυθείσα τη δεκαετία του 1980 από τον Κωνσταντίνο Αλεξανδράκη, η εταιρεία εισήγαγε έναν νέο σχεδιαστικό και εμπορικό προσανατολισμό στον τομέα του επίπλου. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Neoset αναπτύχθηκε ραγδαία, αποκτώντας πάνω από 100 καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ρωσία, Καναδάς), ενώ το 2004 επιλέχθηκε για τον εξοπλισμό κατοικιών στο Ολυμπιακό Χωριό της Αθήνας.

Η κυριαρχία όμως δεν κράτησε για πάντα. Η είσοδος πολυεθνικών κολοσσών, όπως η IKEA, σε συνδυασμό με κακοδιαχείριση, υπέρογκα έξοδα και οικονομικές υποχρεώσεις, οδήγησαν την εταιρεία σε ραγδαία συρρίκνωση. Το 2012 η Neoset μέτραγε ήδη λιγότερα από 60 σημεία πώλησης, ενώ τα χρέη την έπνιγαν. Το 2013, ο ιδρυτής της εταιρείας συνελήφθη για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ άνω των 500.000 ευρώ.

Παρά την πτώχευση, η δραστηριότητα συνεχίστηκε με τη μορφή της Furniture New Line, ωστόσο το 2016 μπήκε και το τελικό «λουκέτο».

Από το 2018, ο πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων του Κ. Αλεξανδράκη έχει μπει σε τροχιά, με το ακίνητο στο Φάρο Ψυχικού να αποτελεί το πιο εμβληματικό και πολύτιμο από αυτά.

Γιάννης Καρούζος

Στο προσκήνιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών επιστρέφει  ο επιχειρηματίας Γιάννης Καρούζος, πρώην ισχυρός παίκτης της αγοράς real estate και πρωταγωνιστής ενός από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της περασμένης δεκαετίας, του επονομαζόμενου «Καρούζος Gate». Οι πιστώτριες τράπεζες συνεχίζουν τις διαδικασίες ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων του, με την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Cepal να επισπεύδει τις νέες αναγκαστικές εκτελέσεις.

Στις 9 Ιουλίου 2025 έχουν προγραμματιστεί δύο πλειστηριασμοί για ακίνητα στη Γλυφάδα, με τιμές πρώτης προσφοράς 231.000 και 205.400 ευρώ αντίστοιχα. Πρόκειται για κατοικίες εντός οικοπέδου 1.335,42 τετραγωνικών μέτρων, επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη, όπου έχει ανεγερθεί πολυώροφο κτίριο με υπόγειο, ισόγειο, τρεις ορόφους και δώμα. Οι ιδιοκτησίες περιλαμβάνουν διαμέρισμα ισογείου 76,67 τ.μ., διαμέρισμα πρώτου ορόφου 54,17 τ.μ., υπόγεια αποθήκη 70,94 τ.μ., επιπλέον βοηθητικούς χώρους και δύο κλειστές θέσεις στάθμευσης. Όλα τα ακίνητα συνδέονται εσωτερικά και συνιστούν μία ενιαία κατοικία, στην οποία ανήκει και τμήμα του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 11 Ιουλίου 2025, στο σφυρί βγαίνει ακίνητο ιδιοκτησίας Καρούζου στην Κηφισιά, με τιμή εκκίνησης 452.739,06 ευρώ και κατάσχεση για οφειλή 150.000 ευρώ. Το ακίνητο βρίσκεται σε τριώροφη ημιτελή οικοδομή με υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους, και αφορά διαμέρισμα 110,33 τ.μ. στον πρώτο όροφο, το οποίο διαθέτει είσοδο, υποδοχή, δύο δωμάτια, κουζίνα, μπάνιο, WC, εξώστες και ημιυπαίθριους χώρους συνολικής επιφάνειας 22,10 τ.μ., καθώς και υπόγεια θέση στάθμευσης 11,55 τ.μ. Σύμφωνα με την αυτοψία, το ακίνητο βρίσκεται σε κατάσταση ημιτελούς κατασκευής, ενώ ο ακάλυπτος χώρος είναι αφρόντιστος και καλύπτεται από πυκνή άγρια βλάστηση.

Οι νέες αυτές καταχωρίσεις πλειστηριασμών εντάσσονται σε μια συνεχιζόμενη προσπάθεια εκκαθάρισης του τεράστιου χαρτοφυλακίου ακινήτων που είχαν αποκτήσει ο Γιάννης Καρούζος και η πρώην σύζυγός του Ρεβέκκα Σκαφτούρα τις προηγούμενες δεκαετίες. Η επιχειρηματική τους δραστηριότητα βασίστηκε σε ένα μοντέλο συστάσεων δεκάδων εταιρειών –όπως Karouzos Construction, Karouzos Development και άλλες– για κάθε νέα αγορά ακινήτου, συγκροτώντας ένα πολυσχιδές δίκτυο που κάποια στιγμή περιελάμβανε περισσότερα από 200 ακίνητα ανά την Ελλάδα.

Η αρχή του τέλους ήρθε με την οικονομική κρίση του 2010, που αποκάλυψε δυσθεώρητα χρέη και μεθοδεύσεις με offshore εταιρείες, πλαστές συμφωνίες και αμφισβητούμενες συναλλαγές. Το 2018, ο Καρούζος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών και χρηματικό πρόστιμο 200.000 ευρώ, ενώ η Σκαφτούρα σε κάθειρξη 14 ετών, με περιοριστικούς όρους λόγω αναστολής. Το δικαστικό θρίλερ είχε ξεκινήσει το 2017 και έφερε στην επιφάνεια το παρασκήνιο μιας από τις πιο πολύκροτες οικονομικές υποθέσεις, με εκατέρωθεν κατηγορίες, δημόσια αντιπαράθεση και την πλήρη διάλυση ενός επιχειρηματικού και συζυγικού συνεταιρισμού.

Η υπόθεση «Καρούζος Gate» παρέσυρε μια αυτοκρατορία εκτιμώμενης αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και η διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα, μέσα από πλειστηριασμούς που φέρνουν ξανά στην επιφάνεια το όνομα του άλλοτε «βασιλιά των ακινήτων».

KRINI BEACH στο Σφακάκι Ρεθύμνου

Ένα ακόμη τουριστικό ακίνητο βγαίνει σε πλειστηριασμό, αυτή τη φορά στην καρδιά της Κρήτης. Ο λόγος για την ξενοδοχειακή μονάδα KRINI BEACH, κατηγορίας 2 αστέρων, που βρίσκεται στον παραθαλάσσιο οικισμό Σφακάκι του Δήμου Ρεθύμνου, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από την πόλη.

Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 9 Ιουλίου 2025, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 2.100.000 ευρώ, ενώ το ύψος της συνολικής οφειλής για την οποία επισπεύδεται η διαδικασία ανέρχεται σε 1.509.280,60 ευρώ.

Η μονάδα έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 3.540,25 τ.μ. – μετά από παραχώρηση 263 τ.μ. στον Δήμο Αρκαδίου – και περιλαμβάνει τρία ξεχωριστά κτίρια φιλοξενίας, καθώς και πλήρως διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους με πισίνες και μπαρ.

Το κεντρικό κτίριο (υπόγειο – ισόγειο – Α’ όροφος) διαθέτει χώρο υποδοχής, γραφεία, εστιατόριο, κουζίνα, αποθήκες, μηχανολογικές εγκαταστάσεις και δωμάτια φιλοξενίας. Τα δύο επιπλέον κτίρια, στη βορειοανατολική και βορειοδυτική πλευρά του οικοπέδου, είναι διώροφα και αποτελούνται επίσης από δωμάτια.

Στον περιβάλλοντα χώρο έχουν κατασκευαστεί εξωτερική πισίνα 180 τ.μ., παιδική πισίνα 18 τ.μ., στεγασμένο υπαίθριο bar 120 τ.μ., καθώς και οι απαραίτητες υποδομές για εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Σύμφωνα με το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του ΕΟΤ (2009), η ξενοδοχειακή μονάδα KRINI BEACH διαθέτει συνολικά 54 δωμάτια και μπορεί να φιλοξενήσει έως 107 άτομα, λειτουργώντας ως ξενοδοχείο τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων πόλης, κατηγορίας 2 αστέρων.

Το Σφακάκι αποτελεί ιδιαίτερα ελκυστικό τουριστικό προορισμό με αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, καθώς συνδυάζει παραθαλάσσιο χαρακτήρα και εύκολη πρόσβαση προς το Ρέθυμνο, μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού.

Το ξενοδοχείο διαθέτει άμεση πρόσβαση στον κεντρικό οδικό άξονα και σε μεγάλη παραλία με άμμο, χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδανική επένδυση για επιχειρηματίες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον ξενοδοχειακό ή τουριστικό κλάδο της Κρήτης.

Διαβάστε επίσης: