Με προσφυγές συνεχίζεται η διαγωνιστική διαδικασία για το έργο της ΕΥΔΑΠ που αφορά το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας (Εργολαβία Α-458).

Πρόκειται για εργολαβία με συνολικό κόστος 110,08 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (88,77 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ), με στόχο τη δημιουργία Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων το οποίο  θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται τα λύματα από τα υπό κατασκευή δίκτυα αποχέτευσης των περιοχών, καλύπτοντας έτσι ένα χρόνιο περιβαλλοντικό και πολεοδομικό κενό.

1

Στο διαγωνισμό είχαν δώσει το παρόν  οι «ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ AQUA», «ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε. – ΕΡΓΟΤΕΜ ΑΤΕΒΕ», «ΤΕΡΝΑ – THALIS – ΗΛΙΟΧΩΡΑ», «ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ – ΗΛΕΚΤΩΡ» και «INTRAKAT – ENVITEC» ωστόσο η διαγωνιστική διαδικασία προχώρησε στη δεύτερη φάση, με δύο σχήματα να συνεχίζουν: ΜΕΤΚΑ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΡΓΟΤΕΜ.

Ειδικότερα οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι έμειναν εκτός και η «Ένωση ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. ΚΕΛ ΡΑΦΗΝΑΣ», η οποία συμμετείχε στην πρώτη φάση, απάντησε προδικαστική προσφυγή κατά της απόφασης του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο.

Η προσφυγή εξετάζεται από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ), με την ΕΥΔΑΠ να εγκρίνει, με σχετική απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου (κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Διαγωνισμού), την υποβολή των εγγράφων απόψεών της επί της προσφυγής.

Όσον αφορά το έργο που αφορά την εργολαβία υβριδικής μορφής Α-458, περιλαμβάνει κατασκευή και λειτουργία του ΚΕΛ για συνολική διάρκεια 114 μηνών (30 μήνες για την κατασκευή και 84 μήνες για λειτουργία και συντήρηση), με δυνατότητα προαίρεσης για επιπλέον ένα έτος λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, το αντικείμενο του έργου διαχωρίζεται σε δύο βασικά μέρη. Το Μέρος 1 αφορά την κατασκευή και περιλαμβάνει: την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και την πλήρη κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) καθώς και του υποθαλάσσιου αγωγού (Τμήμα 1Α), τη θέση σε αποδοτική και δοκιμαστική λειτουργία των ανωτέρω εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων δοκιμών και της εκπαίδευσης του προσωπικού της ΕΥΔΑΠ (Τμήμα 1Β), και την κατασκευή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης (ΚΠΕΕ), μαζί με τον διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο του (Τμήμα 1Γ).

Το Μέρος 2 αφορά τη λειτουργία του έργου και προβλέπει την επταετή περίοδο κανονικής λειτουργίας και συντήρησης του ΚΕΛ, του υποθαλάσσιου αγωγού και του ΚΠΕΕ από τον ανάδοχο για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ, με δυνατότητα επέκτασης της περιόδου αυτής για ακόμη ένα έτος μέσω προαίρεσης.

Το έργο χρηματοδοτείται από Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», το οποίο διαχειρίζεται η Περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα, συνεισφέρει και η ίδια η ΕΥΔΑΠ με ίδιους πόρους.

Το έργο αποτελεί πυλώνα για την ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων στην Ανατολική Αττική, προλαμβάνοντας περιβαλλοντικά ζητήματα και ενισχύοντας τις υποδομές βιώσιμης ανάπτυξης. Οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί αποτυπώνουν το έντονο ενδιαφέρον και τον ανταγωνισμό στον τεχνικό κλάδο, καθώς πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εργολαβίες υποδομής της τρέχουσας περιόδου.

Διαβάστε επίσης:

ΑΒΑΞ: Μεγάλη αύξηση κύκλου εργασιών 23% και καθαρών κερδών 47% στο α’ τρίμηνο του 2025

Νίκος Ταχιάος: Οι παρεμβάσεις για την αποσυμφόρηση της Αττικής Οδού και οι προτεραιότητες στις υποδομές

Γιώργος Συριανός – ΣΤΕΑΤ: Η επόμενη μέρα μετά το Ταμείο Ανάκαμψης και οι προτάσεις για χρηματοδότηση