Την επόμενη φάση της ανάπτυξής της χαρτογραφεί η ΕΚΤΕΡ, όπως προέκυψε από την τακτική γενική συνέλευση του ομίλου, με αιχμή του δόρατος τη μετάβαση στην 7η τάξη πτυχίου εργοληπτικών επιχειρήσεων εντός του 2025. Πρόκειται για μια κομβική αναβάθμιση, η οποία θα επιτρέψει στην εταιρεία να διεκδικεί ακόμη μεγαλύτερα δημόσια έργα, με βάση τα κριτήρια τεχνικής επάρκειας, εμπειρίας και οικονομικής επιφάνειας.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Αθανάσιος Σίψας κατά τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ομίλου, παρουσίασε τον συνολικό σχεδιασμό για την περίοδο που ακολουθεί, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος τόσο στη διατήρηση της ισχυρής παρουσίας στον τομέα των κατασκευών όσο και στη στρατηγική διαφοροποίηση σε τουρισμό, ΣΔΙΤ και διαχείριση ακίνητης περιουσίας και άρα την εξασφάλιση σταθερών χρηματικών ροών στα πρότυπα των διεθνών κατασκευαστικών εταιρειών.

1

Το πτυχίο της 7ης τάξης

Ειδική μνεία έκανε στον στόχο της εταιρείας να αποκτήσει εντός του 2025 πτυχίο 7ης τάξης του Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων – τη μέγιστη δηλαδή δυνατή διαβάθμιση – γεγονός που σηματοδοτεί όχι μόνο την ετοιμότητα της ΕΚΤΕΡ να διεκδικήσει έργα μεγάλης κλίμακας, αλλά και τη θεσμική της ωρίμανση.

Ήδη, όπως τόνισε ο κ. Σίψας, η εταιρεία καλύπτει τα βασικά χρηματοοικονομικά και τεχνικά κριτήρια για την κατάταξή της στην ανώτατη τάξη: ίδια κεφάλαια άνω των 44 εκατομμυρίων ευρώ, τριετή κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 88 εκατομμύρια και πενταετή εμπειρία σε έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 36,6 εκατομμυρίων. Ενώ η τελευταία εκκρεμότητα αφορά στον μηχανολογικό εξοπλισμό, προϋπολογισμού 2 έως 3 εκατ. ευρώ.

Όπως σημείωσε, αν και έχει δοθεί παράταση έως τα τέλη του 2025 για την υποβολή αιτήσεων με βάση τα νέα δεδομένα του συστήματος ΜΗΤΕ, η ΕΚΤΕΡ σκοπεύει να καταθέσει τον σχετικό φάκελο νωρίτερα.

Επιπλέον η ΕΚΤΕΡ, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης, ενέκρινε τη δυνατότητα χρήσης του χρηματοδοτικού εργαλείου της έκτακτης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, παρέχοντας σχετική εξουσιοδότηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, με πρόβλεψη για περιορισμό ή και αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης. Όπως επισημάνθηκε, πρόκειται για προληπτική κίνηση, με στόχο να διασφαλιστεί η ευελιξία της εταιρείας ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει την ΑΜΚ εφόσον και όταν αυτό κριθεί αναγκαίο. Παράλληλα, αποφασίστηκε η θέσπιση προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών σε στελέχη και εργαζομένους, ως επιβράβευση της συμβολής τους στην αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 2.300.000 μετοχές (περίπου το 7% του μετοχικού κεφαλαίου). Τέλος, η Γενική Συνέλευση της ΕΚΤΕΡ ενέκρινε την καταβολή μερίσματος χρήσης 2024 ύψους €0,065 ανά μετοχή μικτά (€0,06175 καθαρά μετά φόρου 5%). Η αποκοπή του δικαιώματος θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025, το record date ορίστηκε για την Τρίτη 15 Ιουλίου, ενώ η έναρξη πληρωμής θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025.

Οι 4 Πυλώνες

Ο κατασκευαστικός τομέας παραμένει ο βασικός πυλώνας του Ομίλου, συνεισφέροντας το 95% του συνολικού κύκλου εργασιών και αγγίζοντας ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 100 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το 2024, η εταιρεία συμμετείχε σε 44 διαγωνισμούς, από τους οποίους 24 αφορούσαν δημόσια έργα και 20 ιδιωτικά. Αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας ήταν η ανάληψη εννέα νέων εργολαβιών, ανεβάζοντας το ανεκτέλεστο υπόλοιπο σε 99,2 εκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσα στα έργα που υλοποιούνται ή έχουν ήδη υπογραφεί συγκαταλέγονται η κατασκευή Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” ύψους 22,1 εκατομμυρίων, η αναβάθμιση του Ινστιτούτου Παστέρ με προϋπολογισμό 11,64 εκατομμύρια, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ύψους 3,49 εκατομμυρίων, αλλά και τουριστικό έργο στην Πάρο  με προϋπολογισμό 2,68 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΕΚΤΕΡ έχει επίσης επενδύσει στρατηγικά στον τομέα του τουρισμού, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό της με την εξαγορά και ενσωμάτωση του ξενοδοχείου Summer Senses στην Πούντα της Πάρου. Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις και την αβεβαιότητα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κύκλος εργασιών του ξενοδοχείου αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 4 και 4,5 εκατομμυρίων ευρώ για το 2025.

Στο ίδιο νησί, η εταιρεία σχεδιάζει τη δημιουργία υπερπολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος σε ιδιόκτητη έκταση 328 στρεμμάτων, με εκτιμώμενα ετήσια έσοδα προϋπολογισμού 53,3 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει ολοκληρώσει τον αδειοδοτικό του κύκλο και βρίσκεται στη φάση της τελικής έγκρισης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία αναμένεται εντός του 2025. Η χρηματοδότηση έχει ήδη εξασφαλιστεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στον τομέα των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όπου η ΕΚΤΕΡ συμμετέχει σε κοινοπραξία που έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος για την κατασκευή και τεχνική διαχείριση πέντε Αστυνομικών Διευθύνσεων σε διάφορα σημεία της επικράτειας. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει παραχώρηση έως το 2053, προσφέροντας στον όμιλο σταθερά έσοδα για 30 χρόνια.

Στον τομέα των ακινήτων, η ΕΚΤΕΡ αναπτύσσει στοχευμένα την περιουσιακή της βάση, παρά το ασταθές πολεοδομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του μεταβατικού καθεστώτος στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και των καθυστερήσεων στις αποφάσεις του ΣτΕ.

Στην Αγία Παρασκευή προγραμματίζεται η ανέγερση νέων γραφείων της εταιρείας σε ιδιόκτητο οικόπεδο 830 τετραγωνικών μέτρων, ενώ στη Θεσσαλονίκη διαθέτει το 50% επαγγελματικού ακινήτου επιφάνειας 1.000 τετραγωνικών μέτρων, μελετώντας είτε την πώληση είτε τη μετατροπή του σε εταιρικό παράρτημα.

Ωστόσο ο  πρόεδρος της ΕΚΤΕΡ, κ. Σίψας, χαρακτήρισε το 2025 ως «μια χρονιά που δυστυχώς εξελίσσεται ως χαμένη ευκαιρία για τη χώρα», αναφερόμενος στην παρατεταμένη αβεβαιότητα που προκαλείται από τις εκκρεμότητες στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), αλλά και από την αναμονή κρίσιμων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την πορεία σημαντικών επενδύσεων στον κλάδο του real estate.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Θετικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΕΚΤΕΡ για το 2024, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή αναπτυξιακή της πορεία. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 86,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με τα 79 εκατ. ευρώ του 2023. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην ενσωμάτωση των μεγεθών της εταιρείας Ενεργειακός Κόμβος, η οποία συγχωνεύθηκε με την ΕΚΤΕΡ στα τέλη του έτους. Ο κύκλος εργασιών της μητρικής διαμορφώθηκε σε 81,8 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το μικτό κέρδος ενισχύθηκε κατά 25%, φτάνοντας τα 15,6 εκατ. ευρώ, με το μικτό περιθώριο να διαμορφώνεται στο 26,6%, έναντι 18,3% το 2023. Η βελτίωση αυτή οφείλεται κυρίως στην ορθή κοστολόγηση και την αποδοτική εκτέλεση έργων. Τα EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 14,1 εκατ. ευρώ, ενώ για τη μητρική εταιρεία ανήλθαν σε περίπου 13 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν σε 10,3 εκατ. ευρώ, από περίπου 9 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Στο κατασκευαστικό σκέλος, η εταιρεία συνέχισε με σταθερούς ρυθμούς, με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ύψους 99,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2024, έναντι 102,6 εκατ. ευρώ το 2023. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, συμμετείχε σε 44 διαγωνισμούς και ανέλαβε 9 νέα έργα, με έντονη παρουσία σε δημόσια και νοσοκομειακά έργα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές. Η διοίκηση εκτιμά πως η μικρή μείωση στο ανεκτέλεστο είναι προσωρινή, καθώς εντός του 2025 αναμένονται νέες εργολαβίες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη δραστηριότητα του Ομίλου.

Διαβάστε επίσης: