• Business

    Νέο βαρύ πρόστιμο από την Κεφαλαιαγορά για το σκάνδαλο των Folli Follie

    • Του Δημήτρη Κόκκορη και του Γιώργου Μανέττα
    Κουτσολιούτσος Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Νέα βαριά καμπάνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το σκάνδαλο της Folli Follie της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διοίκηση της ανώτερης εποπτικής αρχής προχώρησε χθες στην επιβολή προστίμου, το συνολικό ύψος του οποίου κινείται στα επίπεδα των 500 χιλ. ευρώ.

    Αν και επισήμως, δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, εντούτοις έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το πρόστιμο αφορά χειραγώγηση της αγοράς και ανάγεται στην περίοδο του Μαίου του 2018, όταν και αποκαλύφθηκε η πολύπροκτη υπόθεση μετά την έκθεση ρουκέτα του αμερικανικού fund QCM.

    Την περίοδο εκείνη, η εταιρεία δήλωνε με επίσημες ανακοινώσεις της, ότι όλα έχουν καλώς και σε ότι αφορά το δίκτυο των καταστημάτων της, αλλά και στα οικονομικά της μεγέθη. Κάτι το οποίο όμως με την πάροδο του χρόνου, ήταν απάτη καθώς διαπιστώθηκε εκτεταμένη παραποίηση των ισολογισμών του ομίλου των Folli Follie.

    Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και για 15 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, η μετοχή των Folli παρέμεινε στο Χρηματιστηριακό ταμπλό κάνοντας καθημερινές συναλλαγές, μέχρι την στιγμή κατά την οποία πάγωσε η διαπραγμάτευσή της.

    Όπως όλα δείχνουν, σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να κάνει τις επίσημες ανακοινώσεις απ’ όπου και θα διακριβωθεί το πόσο έχει ακριβώς η εικόνα του προστίμου. Αν δηλαδή αυτό αφορά μόνο την εταιρεία, ή και άλλα εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα. Κατά μια ανεπιβεβαίωτη εκδοχή, η νέα βαριά καμπάνα της Κεφαλαιαγοράς θα συνοδεύεται και από μηνυτήρια αναφορά προς τον αρμόδιο εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση.

    Το νέο αυτό πρόστιμο είναι το τρίτο κατά σειρά που επιβάλλεται στην αμαρτωλή εταιρεία. Τα δυο προηγούμενα ήταν συνολικού ύψους 20,360 εκατ. ευρώ και πέραν των Folli επιβλήθηκαν σε 10 άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Στην πρώτη περίπτωση, και για χειραγώγηση της αγοράς, μέσω των πλασματικών οικονομικών καταστάσεων του 2016 τα συνολικά πρόστιμα από την Κεφαλαιαγορά 20,34 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν στον ιδρυτή και βασικό μέτοχο Δημητρη Κουτσολιούτσο ενώ 5 εκατ. ευρώ είχαν επιβληθεί στο γιό του Τζώρτζη.

    Η δεύτερη σειρά προστίμων αφορούσε και πάλι χειραγώγηση της αγοράς μέσω των επίσης πλασματικών οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2017, αυτή την φορά. Και σε αυτή την περίπτωση, ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος τιμωρήθηκα με 1,2 εκατ. ευρώ ο καθένας.



    ΣΧΟΛΙΑ