• Business

    Νέο τιμολόγιο ρεύματος: Γιατί θα είναι ελκυστικό για τον καταναλωτή

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος


    Να ανεβάσει τον πήχη του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας και να κατεβάσει τα επίπεδα των τιμών, φιλοδοξεί το υπουργείο Ενέργειας με το νέο τιμολόγιο που εισάγει.

    Από την 1η Ιανουαρίου που λήγει το ειδικό καθεστώς στην προμήθεια του ρεύματος, με την προσωρινή κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, καθιερώνεται ένα ειδικό τιμολόγιο για τους καταναλωτές, το πράσινο τιμολόγιο, στο οποίο θα ενταχθούν όλοι όσοι δεν θα επιλέξουν να ενταχθούν σε κάποια από τα προγράμματα σταθερών ή κυμαινόμενων τιμολογίων που θα καθιερώσουν οι πάροχοι.

    Αυτά τόνισε χθες ο υπουργός Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την παρουσίαση του νέου τιμολογίου στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους  και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς (Εδώ δείτε την αναλυτική παρουσίαση).

    Οι προμηθευτές έχουν την υποχρέωση διατήρησης του ειδικού κοινού Τιμολογίου, τουλάχιστον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024. Η παραμονή στο τιμολόγιο προσφέρεται και μετά την 1η Ιανουαρίου 2025 σε πελάτες που το επιλέγουν. Οι προμηθευτές το αργότερο την 1η Δεκεμβρίου 2023 οφείλουν να ενημερώσουν για τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2024. Οι καταναλωτές θα μπορούν οποτεδήποτε και αζημίως να επιλέγουν διαφορετικό τιμολόγιο.

    Σημειώνεται, ότι το νέο ειδικό τιμολόγιο θα διαφοροποιείται και χρωματικά από τα υπόλοιπα κυμαινόμενα, αφού θα έχει πράσινο χρώμα, ενώ τα άλλα κυμαινόμενα θα είναι κίτρινα.

    Επιτέλους θα συγκρίνονται

    Ειδικότερα, το νέο ειδικό τιμολόγιο, στοχεύει να δώσει δυνατότητα αντικειμενικής σύγκρισης των τιμών ενέργειας  στους καταναλωτές και μέσω της ευκολίας στη σύγκριση να ενδυναμώσει τον ανταγωνισμό. Ταυτόχρονα καθώς δεν θα έχει ρήτρα αναπροσαρμογής, δεν θα ενέχει κίνδυνο για έξτρα κόστη, αν η τιμή της χονδρεμπορικής αυξηθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

    Όπως τόνισε ο υπουργός Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης χθες, το νέο τιμολόγιο, αν και θα δημιουργείται με πρόβλεψη τιμής, θα έχει μικρότερο κόστος αντιστάθμισης κινδύνου από το σημερινό τιμολόγιο με πρόβλεψη τιμής, γιατί θα έχει και μηχανισμό διόρθωσης τον επόμενο μήνα.

    Αυτή είναι ουσιαστικά η καινοτομία αυτού του τιμολογίου, αφού θα μπορούν οι προμηθευτές, μέρος του κόστους του κινδύνου να δώσουν χαμηλότερη τιμή από αυτή που θα διαμορφωθεί να το μετακυλούν τον επόμενο μήνα.

    Ταυτόχρονα, αναμένεται οι τιμές να είναι πιο ελκυστικές, σε αυτό το τιμολόγιο, αφού θα είναι απόλυτα συγκρίσιμες οι τιμές. Όποια έκπτωση θέλουν να κάνουν οι πάροχοι θα πρέπει να ενσωματώνεται στην τελική τιμή και να μπορεί να συγκριθεί.

    Μέχρι σήμερα, όπως τόνισε ο υπουργός κ. Σκυλακάκης, δεν ξέρει κανείς ποια εταιρεία είχε τις χαμηλότερες τιμές, καθώς είναι πολλές οι μεταβλητές και οι αστερίσκοι και έτσι οι τιμές που ανακοινώνονται κάθε μήνα δεν είναι συγκρίσιμες.

    Αντίθετα, το ειδικό τιμολόγιο θα έχει κοινές μεταβλητές για όλους τους παρόχους και δεν θα περιλαμβάνει ρήτρα αναπροσαρμογής. Η τιμή θα ανακοινώνεται στην αρχή του μήνα και η ΡΑΕΕΥ θα δημοσιεύει κοινό πίνακα με όλες τις τιμές για να γίνεται εύκολη σύγκριση. Η τιμή του ειδικού τιμολογίου θα αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα, και οι προμηθευτές θα μπορούν τον επόμενο μήνα να αντισταθμίζουν με βάση τις τιμές χονδρικής του προηγούμενου.

    Σημειώνεται, ότι ενώ μέχρι σήμερα, μόνο μία κατηγορία τιμολογίου υπάρχει, αυτό που ανακοινώνεται κάθε μήνα στις 20 του μήνα για τον επόμενο, χωρίς ρήτρα, από την 1/1/2024, ο καταναλωτής θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικούς τύπους τιμολογίων.

    Σταθερό, δυναμικό, κυμαινόμενο με ρήτρα, και δύο επιλογές στα κυμαινόμενα χωρίς ρήτρα, ένα αυτό που σήμερα υπάρχει και το νέο πράσινο τιμολόγιο που εισηγείται το υπουργείο.

    Υποχρεωτικό για όλους

    Το νέο τιμολόγιο θα είναι υποχρεωτικό να το έχουν οι προμηθευτές για το 2024 ενώ το 2025 θα είναι προαιρετικό.

    Στο νέο τιμολόγιο θα εντάσσονται όσοι καταναλωτές δεν έχουν κάνει ρητή επιλογή τιμολογίου. Όπως εξήγησε ο υπουργός, «αν κάποιος δεν διαλέξει τιμολόγιο μέχρι 1/1/2024 τότε χωρίς τη ρητή συναίνεσή του καταναλωτή ο προμηθευτής θα επέλεγε σε ποιο τιμολόγιο θα πήγαινε. Με την απόφαση αυτή η Πολιτεία αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει τον καταναλωτή και να επιλέξει γι αυτόν».

    Όπως τόνισε ο υπουργός «χρειάζεται  να υπάρχουν παρεμβάσεις για να λειτουργεί καλύτερα ο ανταγωνισμός. Η πραγματική φιλελευθερη πολιτική δεν είναι να αφήνουμε τις αγορές να λειτουργούν αλλά να βοηθάμε τις αγορές να λειτουργούν σωστά».

    Στοίχημα η τιμή του και θα δείξει αν λειτουργεί σήμερα ο ανταγωνισμός

    Κανονικά τη φθηνότερη τιμή αναμένεται να έχουν τα τιμολόγια με ρήτρα, αφού είναι αυτά που τον κίνδυνο αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής μέσα στον μήνα τον αναλαμβάνει ο καταναλωτής.

    Το νέο τιμολόγιο αφού θα κοστολογεί την ενέργεια με πρόβλεψη τιμής, λογικά θα ενσωματώνει και το κόστος για την αντιστάθμιση κινδύνου.

    Το νέο τιμολόγιο, όπως είπε ο Υπουργός, θα έχει μια αδυναμία ότι θα έχει στην τιμή κάποια αντιστάθμιση κινδύνου, αλλά όχι τόσο μεγάλη αφού θα έχει και μηχανισμό διόρθωσης τον επόμενο μήνα. «Κανονικά δεν πρέπει να είναι φθηνότερο από ένα τιμολόγιο με ρήτρα. Αν αποδειχθεί φθηνότερο σημαίνει ότι δε  λειτουργούσε καθόλου ο ανταγωνισμός».

    Διαβάστε επίσης:

    Σκυλακάκης: Χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο θα έχουμε περισσότερα για επιδοτήσεις

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Τι θα προσφέρει το νέο τιμολόγιο – Οι επιδοτήσεις για θέρμανση από ηλεκτρική ενέργεια

    Ανδρέας Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Πιο κοντά το 1 GW στις ΑΠΕ- Στο μόνιτορ και το βουλγαρικό διυλιστήριο



    ΣΧΟΛΙΑ