• Ενέργεια

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Τι θα προσφέρει το νέο τιμολόγιο – Οι επιδοτήσεις για θέρμανση από ηλεκτρική ενέργεια

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Τα νέα μέτρα στήριξης ενεργειακού κόστους και το νέο τιμολόγιο ενέργειας παρουσίασε πριν από λίγο ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

    Όπως είπε το νέο τιμολόγιο, θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα σύγκρισης της τιμής μεταξύ των διαφορετικών προμηθευτών, αφού θα έχει τις ίδιες μεταβλητές για όλους. Η τιμή του θα διαμορφώνεται από πριν, κάθε 1η του μήνα για τον επόμενο μήνα, και θα μπορεί να επιλέξει εταιρεία ο καταναλωτής  με βάση τις προτεινόμενες τιμές από κάθε προμηθευτή.

    Το νέο τιμολόγιο θα είναι υποχρεωτικό για ένα χρόνο και μετά από το 2025 θα υπάρχει ως δυνατότητα. Θα διαφοροποιείται σε χρώμα από τα άλλα (σταθερό, κυμαινόμενο και δυναμικό) και θα έχει χρώμα πράσινο.

    Σε αυτό θα καταπέσουν όλοι οι καταναλωτές που δε θα έχουν επιλέξει άλλο τιμολόγιο και δεν έχουν σύμβαση. Τονίστηκε ότι είναι 3 εκ. ρολόγια που δεν έχουν συμβάσεις. Στόχος του υπουργείου είναι να παντρέψει τις πλατφόρμες της ΑΑΔΕ με τα στοιχεία των προμηθευτών και να πετύχει επικαιροποίηση των στοιχείων των καταναλωτών ώστε να είναι συνδεδεμένα τα ΑΦΜ με τα στοιχεία των ρολογιών.

    Όπως είπε ο υπουργός “κάποιος έπρεπε να επιλέξει το τιμολόγιο για τους καταναλωτές που δε θα έκαναν επιλογή και για λόγους σύγκρουσης συμφερόντων δε θα έπρεπε να κάνει την επιλογή αυτή η εταιρεία. Το πιο σωστό είναι να το κάνει η Πολιτεία”.

    “Τα τιμολόγια σήμερα είναι τόσα πολλά και έχουν τόσες διαφορές μεταξύ τους που είναι δύσκολο να επιλέξει ο καταναλωτής πιο είναι το καλύτερο” σημείωσε.

    Έκτακτη Ενίσχυση Ενεργειακά Ευάλωτων

    Η ενίσχυση αυτή αφορά όσους θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα και χρειάζονται ενίσχυση στο κόστος αυτό.

    Αφορά 1,2 εκ. ωφελούμενους, που θα ενισχύονται με 60 ευρώ το μήνα πολλαπλασιαζόμενη με τις βαθμοημέρες, με συνολική επιδότηση 120 εκ. ευρώ από 1/1/2024.

    Οι βαθμοημέρες καθορίζονται  συντελεστές διαφορετικούς σε 12.0000 περιοχές της χώρας.

    Ελάχιστο ποσό επιδότησης  στο τρίμηνο είναι 45 ευρώ και μέγιστο 480 ευρώ.

    Αιτήσεις θα γίνονται στην πλατφόρμα myθερμανση της ΑΑΔΕ από 1/1/2024.

    Τα κριτήρια  είναι τα κριτήρια για το πετρέλαιο θέρμανσης εξαιρουμένων όσων παίρνουν επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, αφού αφορά την ενίσχυση της θέρμανσης από ρεύμα.

    Ρευματοκλοπές

    Όπως είπε ο υπουργός οι ρευματοκλοπές ανέρχονται στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας, περίπου σε 400 εκ. ευρώ. Διαπιστώνονται 13.000 περιπτώσεις το χρόνο  ενώ το 50% των περιπτώσεων αφορούν ρεύμα αξίας μέχρι 4.500 ευρώ, το 25% μεταξύ 4.500-10.000 ευρώ και το 25% άνω των 10.000 ευρώ.

    Στρατηγικοί Κακοπληρωτές

    Ουσιαστικά η ρύθμιση θεωρεί στρατηγικούς κακοπληρωτές όποιους έχουν αλλάξει δύο φορές προμηθευτή αφήνοντας χρέη την τελευταία πενταετία και επιχειρεί να φύγει  πάλι από την τρίτη εταιρεία και να αλλάξει προμηθευτή αφήνοντας χρέη. Σε αυτή την περίπτωση η ρύθμιση προβλέπει ότι δεν μπορεί να αλλάξει και πάλι προμηθευτή.

    Σημειώνεται ότι ταυτόχρονα ισχύει και η ρύθμιση της ΡΑΑΕΥ για τον ενεργειακό τουρισμό που θα δίνει τη δυνατότητα στον προμηθευτή να αιτηθεί διακοπή ρεύματος στον καταναλωτή, που του έχει αφήσει χρέη και έχει αλλάξει προμηθευτή.

    Πρόγραμμα Απόλλων

    Η υφυπουργός Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου παρουσίασε το πρόγραμμα Απόλλων, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Όπως τόνισε θα εγκατασταθούν ΑΠΕ για να ωφεληθούν 13 περιφέρειες 332 δημοι, 127.500 δικαιούχοι του ΚΟΤ Α, 9,455 περιοχές ΔΕΥΑ και 3.570 παροχές ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ.

    Στόχος είναι οι ετήσιες δαπάνες 450 εκ. ευρώ που πληρώνονται από τον προϋπολογισμό για τις δαπάνες αυτές και όπως υπογράμμισε η υφυπουργός, αν λειτουργήσει το πρόγραμμα οι ετήσιες δαπάνες για ηλεκτρική ενέργειας σε αυτήν την κατηγορία θα μειωθούν στα 300 εκ. ευρώ.

    Συνολικά στα 20 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος, θα δημιουργηθεί όφελος 30 δισ. Θα εγκατασταθεί μια ισχύς 1,1 GW σε ΑΠΕ, μέσω διαγωνισμών που θα γίνουν κεντρικά.



    ΣΧΟΛΙΑ