• Business

    Νεκρός βρέθηκε ο πρώην τραπεζίτης που είχε εμπλακεί στο μέγα σκάνδαλο της Danske Bank

    • NewsRoom


    Νεκρός βρέθηκε ο πρώην επικεφαλής της Danske Bank Άιβαρ Ρέχε στην Εσθονία, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σήμερα εκπρόσωπος της εσθονικής αστυνομίας στο Reuters.

    Η αστυνομία αναζητούσε τον Ρέχε από το πρωί της Δευτέρας που έφυγε από το σπίτι του στο Ταλίν.

    Ο Άιβαρ Ρέχε ήταν για χρόνια διευθύνων σύμβουλος του εσθονικού βραχίονα της Danske Bank που βρέθηκε στο επίκεντρο ενός τεράστιου σκανδάλου το οποίο αφορούσε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, προερχόμενου κυρίως από τη Ρωσία, κατά την περίοδο από το 2007 έως το 2015. Την περίοδο δηλαδή που επικεφαλής της θυγατρικής της Danske Bank στην Εσθονία ήταν ο Ρέχε.

    Το συγκεκριμένο σκάνδαλο είχε προκαλέσει σοκ στη Δανία, η οποία είναι, γενικά, μια χώρα με πολύ χαμηλά επίπεδα διαφθοράς και υψηλότατα επίπεδα διαφάνειας.

    Η αστυνομία αναζητούσε τον Άιβαρ Ρέχε, όχι επειδή ήταν ύποπτος, αλλά επειδή εκτιμούσε, όπως είχε ήδη προειδοποιήσει, ότι η ζωή του 56χρονου πρώην τραπεζίτη διέτρεχε κίνδυνο, χωρίς να αποκλείει ακόμα και την πιθανότητα αυτοκτονίας.

    Η τράπεζα βρίσκεται υπό έρευνα σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Δανία, η Βρετανία και η Εσθονία, για ύποπτες πληρωμές ύψους περί τα 220 δισ. ευρώ μέσω της μικρής εσθονικής θυγατρικής της από το 2007 έως το 2015.

    Να σημειωθεί ότι, όπως προαναφέρθηκε, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εισαγγελίας της Εσθονίας, ο Άιβαρ Ρέχε ήταν μάρτυρας στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά όχι ύποπτος.



    ΣΧΟΛΙΑ