• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σκάνδαλο μεγατόνων κλονίζει την Danske Bank: Αποχωρεί άρον-άρον ο CEO της τράπεζας μετά τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος

    • Bloomberg


    Ένα τεράστιο σκάνδαλο με ποικίλες προεκτάσεις κλονίζει την Danske Bank, η οποία κατηγορείται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο μίας σοβαρότατης υπόθεσης που έχει να κάνει με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με προέλευση κυρίως από τη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, όπως έγινε γνωστό σήμερα, φεύγει από την τράπεζα και ο διευθύνων σύμβουλός της, Thomas Borgen, ο οποίος ανέλαβε CEO της μεγαλύτερης τράπεζας της Δανίας το 2013. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Borgen θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να διορισθεί ο άνθρωπος που θα τον αντικαταστήσει.

    Το συγκεκριμένο σκάνδαλο έχει προκαλέσει, πραγματικά, σοκ στη Δανία, η οποία είναι, γενικά, μια χώρα με πολύ χαμηλά επίπεδα διαφθοράς και υψηλότατα επίπεδα διαφάνειας.

    Εντούτοις, η Danske Bank κατηγορείται ότι διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς εκτιμάται ότι μέσω των πολύ περιορισμένων δραστηριοτήτων της στην Εσθονία μπορεί να «ξεπλύθηκαν» έως 9,1 δισ. ευρώ την περίοδο 2007-2015, με τα περισσότερα από τα κεφάλαια αυτά να προέρχονται, όπως προαναφέρθηκε, από τη Ρωσία.

    Η ίδια η Danske Bank ανέφερε σήμερα ότι δεν δύναται να δώσει ακριβή στοιχεία για το «μαύρο» χρήμα που διακινήθηκε μέσω των δραστηριοτήτων της στη Βαλτική. Ωστόσο, η τράπεζα υπολογίζει ότι οι συνολικές ροές ήταν γύρω στα 200 δισ. ευρώ, ποσό που είναι περίπου εννέα φορές το ΑΕΠ της Εσθονίας για το 2017, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για τους ελέγχους που εφαρμόζει η τράπεζα.

    Υπό το φως των εξελίξεων αυτών, η μετοχή της Danske Bank άνοιξε σήμερα 6% χαμηλότερα στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειές της για το 2018 στο 32%.

    Σημειώνεται ότι από το τελευταίο υψηλό της, τον Μάιο του 2017, η χρηματιστηριακή αξία της Danske Bank έχει μειωθεί περίπου κατά 14 δισ. δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ