• Business

    Νέοι παίκτες στη μάχη κατά της παχυσαρκίας – Από φαρμακευτικές μέχρι… εταιρείες τροφίμων

    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk, David A. Ricks, CEO Eli Lilly


    Σκληραίνει ο ανταγωνισμός καθώς τα κέρδη των επενδυτών που είδαν μία ευκαιρία στις θεραπείες κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας εκτοξεύονται. H αγορά των εν λόγω σκευασμάτων αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια σύμφωνα με τους αναλυτές, με τη Roche να αποτελεί την πιο πρόσφατη περίπτωση φαρμακευτικής που μπαίνει δυναμικά στην κούρσα των φαρμακευτικών κολοσσών όπως οι ευρωπαϊκές Novo Nordisk, Pfizer και η αμερικάνικη Eli Lilly.

    Η Roche Holdings ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει την Carmot Therapeutics έναντι 3,1 δισ. δολαρίων για να αποκτήσει τρία φάρμακα που βρίσκονται σε κλινικό στάδιο για την παχυσαρκία και τον διαβήτη, πετυχαίνοντας το ανορθόδοξο: να δει άλμα στη μετοχή της, παρά το γεγονός ότι προχώρησε σε μία ριψοκίνδυνη εξαγορά με υψηλό αντίτιμο.

    H κακή δημοσιότητα δημοφιλών σκευασμάτων όπως το Ozempic λόγω «προβληματικών» παρενεργειών έκανε πολλές εταιρείες τροφίμων, μεταξύ αυτών και η Nestle να δουν μία χρυσή ευκαιρία για να μπουν κι αυτές στη μάχη κατά της παχυσαρκίας.

    Αντεπίθεση από την βιομηχανία τροφίμων

    Με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τις πωλήσεις των τροφίμων να είναι ζοφερές καθώς οι αναλυτές το αποδίδουν στην μειωμένη κατανάλωση λόγω της δημοφιλίας των σκευασμάτων που περιορίζουν την επιθυμία για φαγητό, η βιομηχανία των τροφίμων αντεπιτίθεται.

    Η Nestle η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τροφίμων στον κόσμο έχει ήδη ανακοινώσει ότι εργάζεται για τη δημιουργία προϊόντων που θα βοηθούν τους ασθενείς να μη χάνουν μυϊκή μάζα κατά την απώλεια βάρους τους.

    Μικρότερες εταιρείες παλεύουν να μπουν στον κόσμο της υγιεινής διατροφής, η οποία συνοδεύεται από σκευάσματα προσφέροντας διατροφικές επιλογές που απευθύνονται σε ασθενείς με διαβήτη ή σε όσους προσπαθούν να αντικαταστήσουν το πρόχειρο φαγητό με μία πιο υγιεινή διατροφή.

    Το γνωστό «Ozempic της φύσης» της εταιρείας Supergut τροφοδότησε ένα άλμα κατά 50% στις πωλήσεις της εταιρείας τον τελευταίο μήνα. Το συγκεκριμένο σκεύασμα αποτελεί ένα μείγμα πρεβιοτικών, το οποίο είναι σε μορφές ποτού ή μίγματος.

    Τα πρωτεϊνούχα σκευάσματα είναι αυτά που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των εταιρειών, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι λαμβάνουν σκευάσματα κατά της παχυσαρκίας προτιμούν αυτές τις μορφές στην διατροφή τους.

    Και οι επενδυτές ακολουθούν αυτή την τάση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη BellRing Brands, μία εταιρεία ροφημάτων που έχει δει την αξία των μετοχών της να διπλασιάζεται τους τελευταίους 12 μήνες, όταν ο μέσος όρος επίδοσης του δείκτη για τις εταιρείας συσκευασμένων τροφίμων καταγράφει απώλειες 14% για το ίδιο διάστημα.

    Πόλεμος φαρμακευτικών και πιέσεις για τις τιμές

    Στο μέτωπο των φαρμακευτικών διενεργούνται δύο παράλληλες μάχες, με τις φαρμακευτικές να επιδίδονται σε πόλεμο τιμών αλλά και με τις ασφαλιστικές εταιρείες για την οικονομική κάλυψη των φαρμακευτικών αγωγών, ενώ παράλληλα οι επενδυτές αναζητούν τη νέα start-up που θα απογειωθεί από μία μεγάλη εξαγορά, όπως έγινε στην περίπτωση της Carmot.

    Η εταιρεία μόλις τον Μάιο είχε αποτιμηθεί στα 1,25 δισ. δολάρια, ενώ η Roche την εξαγόρασε σε υπερδιπλάσιο ποσό.

    Η  Novo Nordisk, η πιο ακριβή ευρωπαϊκή εταιρεία σε κεφαλαιοποίηση κατέγραψε ένα εντυπωσιακό ράλι άνω του 48% μέσα στο τρέχον έτος, με τα σκευάσματα των Ozempic και Wegovy να απολαμβάνουν τέτοιας ζήτησης, που η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα με την προμήθεια τους.

    Η αμερικάνικη εταιρεία Eli Lilly μπήκε γρήγορα στο παιχνίδι μετά την έγκριση του δικού της φαρμάκου, ασκώντας νέες πιέσεις στην ευρωπαϊκή εταιρεία, καθώς στοχεύει στην προμήθεια του σκευάσματός της σε χαμηλότερη τιμή, χωρίς όμως να πέφτει η τιμή του φαρμάκου κάτω από τα 1.000 δολάρια.

    Ο πόλεμος των τιμών αναμένεται να είναι σκληρός και να διαμορφώσει την πολιτική των φαρμακευτικών εταιρειών τους επόμενους μήνες, καθώς η Astrazeneca παλεύει κι αυτή να αναπτύξει το δικό της χάπι, το οποίο είναι σε πειραματικό στάδιο και να χτυπήσει τον ανταγωνισμό με χαμηλότερες τιμές. Στο παιχνίδι αναμένεται να μπουν σύντομα και οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς ήδη γίνονται πολλές παρασκηνιακές συζητήσεις για την κάλυψη των θεραπειών σε ασθενείς.

    Διαβάστε επίσης:

    Roche: Εξαγοράζει την Carmot Therapeutics έναντι 3,1 δισ. δολαρίων

    Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Πουλάει μετοχές της Meta, μετά την ανάκαμψη κατά 172% μέσα στο 2023

    Spotify: Περικόπτει το 17% των εργαζομένων – Τρίτος κύκλος απολύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ