• Business

    Νέες ταυτότητες: Σύγκρουση Γάλλων, Γερμανών, Βέλγων και Ελλήνων για 515 εκατ. ευρώ

    O υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης

    O υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης


    Το μεγαλύτερο έργο που έχει δημοπρατηθεί το τελευταίο έτος, ο διαγωνισμός για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες φαίνεται οτι βαίνει προς ολοκλήρωση. 

    Πρόκειται για ένα έργο ύψους 515 εκατ ευρώ για την διεκδίκηση του οποίου αναμένεται να “συγκρουσθούν άγρια” κυρίως γαλλικά, γερμανικά, βέλγικα και  όπως είναι αναμενόμενο ελληνικά συμφέροντα.

    Εκτός απο την ελληνική Inform-Λύκος που “κατεβαίνει” αυτόνομα στο διαγωνισμό, σε δυο κοινοπραξίες μετέχουν ελληνικές εταιρείες όπως για παράδειγμα ο ΟΤΕ που “κατεβαίνει” στον διαγωνισμό με την Γερμανική Veridos (επίσης έχει εξαγοράσει στην Ελλάδα την Μatsoukis) και η εισηγμένη Space Hellas που συμπράτει με τη Βελγική Zetes. 

    Η υποβολή των προσφορών έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, σε αντίθεση με άλλες τέσσερις φορές που υπήρξε αναβολή, αυτή τη φορά ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί.

    Οι εταιρείας που θα λάβουν μέρος είναι μεταξύ άλλων οι γαλλικών συμφερόντων Τhales (πρώην Gemalto) και Idemia, η γερμανική Veridos, σε συνεργασία με την θυγατρική της Veridos Matsoukis (με έδρα την Ελλάδα) και μάλλον τον ΟΤΕ ΟΤΕ 0,42% 14,34 , η ελληνική Inform-Λυκος με την θυγατρική της Austrian Card, η Βελγική Zetes σε συνεργασία με την Space Hellas ΣΠΕΙΣ 3,95% 7,90 , η αμερικανο-σουηδική HID Global κλπ.

    Επι του παρόντος δεν υπάρχουν πληροφορίες τι θα πράξει η ιαπωνική Toppan που από το 2007 μέχρι σήμερα εκδίδει τα ελληνικά διαβατήρια για λογαριασμό των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών.

    Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης παλαιότερα είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση έχει κρατήσει το ίδιο κόστος στον διαγωνισμό για τις ταυτότητες που προβλεπόταν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρόσθεσε και σειρά προδιαγραφών όπως τη συζήτηση περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, για να έχει ο πολίτης πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το σπίτι του. 

    Για κάτι τέτοιο όμως, είπε ο υπουργός, απαιτείται ψηφιακή υποδομή στην ταυτότητα. Και γι’ αυτό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακύρωσε τον προηγούμενο διαγωνισμό. 

    Στον προηγούμενο διαγωνισμό η φωτογραφία ήταν ασπρόμαυρη ενώ τώρα θα είναι έγχρωμη υψηλής ασφάλειας, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Το έργο των νέων ταυτοτήτων έχει διάρκεια δέκα, συν πέντε χρόνια. 

    Αφορά στην έκδοση περίπου 45 εκατομμυρίων εγγράφων υψηλής ασφάλειας (ταυτότητες, διαβατήρια κ.λπ.) και ο μέγιστος προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 415 εκατ. ευρών, πλέον ΦΠΑ, που ανεβάζει το ύψος του στα 515 εκατ. ευρώ. 

    Τι περιλαμβάνει το έργο

    Το έργο που έχει να εκτελέσει η ανάδοχος εταιρεία (ή  κοινοπραξία) κινείται σε δύο άξονες.  Ο πρώτος περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποδομών πληροφορικής  και εκτύπωσης ύψους περίπου 100 έως 120 εκατ. ευρώ.  

    Στις υποδομές αυτές περιλαμβάνεται το κεντρικό σύστημα που θα  δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. στην Λ. Συγγρού και  το οποίο θα αποτελέσει το νέο και ασφαλές data center έκδοσης  όλων των διαβαθμισμένων εγγράφων της χώρας, π.χ. ταυτότητες  πολιτών, ταυτότητες σωμάτων ασφαλείας, διαβατήρια, κάρτες  ΟΑΕΔ, διπλώματα οδήγησης κ.ά.). 

    Επίσης στο ίδιο πλαίσιο  περιλαμβάνονται οι υποδομές σε περίπου  700 σημεία υποστήριξης  της έκδοσης των εγγράφων, εντός και  εκτός της χώρας (π.χ. αστυνομικά τμήμα, προξενεία, πρεσβείες  κ.λπ.). Το μεγαλύτερο μέρος της σύμβασης, περίπου 300 εκατ. ευρώ,  αφορά στο δεύτερο έργο που αφορά στην παροχή υπηρεσίας.  

    Δηλαδή στην έκδοση των παραπάνω εγγράφων, η οποία θα  συντελείται με ανθρώπινο δυναμικό του υπ. Δημόσιας Τάξης και  της ΕΛ.ΑΣ., αλλά τα αναλώσιμα (μελάνια, πλαστικά, χαρτιά  κ.λπ.) και η τεχνική υποστήριξη της διαδικασίας θα βαρύνει την  ανάδοχο κοινοπραξία. 

    Οι σχετικές υπηρεσίες θα προσφερθούν για μέγιστο χρονικό  διάστημα 15 ετών, όπου θα εκδοθούν  περίπου 45 εκατ.  διαφορετικά έγγραφα.

    Ο ανάδοχος επομένως του έργου, θα αναλάβει το κόστος της  ανάπτυξης της αρχικής υποδομής για διάστημα περίπου 18 μηνών και στην συνέχεια θα το παραδώσει με το κλειδί στο χέρι στην  ελληνική κυβέρνηση. 

    Στη συνέχεια για κάθε έγγραφο που  εκδίδεται θα λαμβάνει  αποζημίωση που θα έχει καθοριστεί εξ’ αρχής. 

    Αυτός ο τιμοκατάλογος έκδοσης των διαβαθμισμένων  εγγράφων θα κρίνει την επιλογή του αναδόχου. Εκείνος που θα  προσφέρει το χαμηλότερο κόστος έκδοσης θα αναλάβει το έργο  (μειοδοτικός διαγωνισμός).

    Στόχος της προκήρυξης του διαγωνισμού είναι, η χώρα να  αποκτήσει μια πιο ασφαλή διαδικασίας έκδοσης αστυνομικών  ταυτοτήτων από τη σημερινή.

    Οι νέες ταυτότητες θα ενσωματώνουν και την ηλεκτρονική  υπογραφή του κατόχου, κάτι που συμπεριλήφθηκε την τελευταία  στιγμή.  

    Ο αρχικός διαγωνισμός έκδοσης των νέων ταυτοτήτων  που είχε προκηρυχθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση της  ΝΔ, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της τον Ιούλιο  του 2019, στην ακύρωση του διαγωνισμού και επαναπροκήρυξή  του με την συμπερίληψη ως υποχρεωτικής της ηλεκτρονικής  υπογραφής στις νέες ταυτότητες. 

    Μάλιστα η νέα υποχρέωση, που εκτιμήθηκε στα 30 εκατ. ευρώ  από την παρούσα κυβέρνηση,  έγινε χωρίς αύξηση του (μέγιστου)  προϋπολογισμού του έργου.  



    ΣΧΟΛΙΑ