• Business

    Νέα γκάφα Τσακαλώτου. Προσλαμβάνει εκτιμητές για τις αξίες των ακινήτων

    ESM

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνουν οι νέες, αναθεωρημένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, όμως τουλάχιστον πλέον υπάρχει… φως στο τούνελ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε πρόσκληση ενδιαφέροντος, αναζητώντας πιστοποιημένους εκτιμητές που θα κληθούν να καθορίσουν τις νέες τιμές. Όμως ακόμα και έτσι, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το υπουργείο Οικονομικών προκαλεί κλαυσίγελο, αφού πρόκειται για ένα θεαματικό φιάσκο.

    Η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών έχει εξελιχθεί σε κάτι σαν το… γιοφύρι της Άρτας, αφού ακούμε γι’ αυτήν εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια, αλλά ακόμα δεν την έχουμε δει, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κωλυσιεργούν, με αποτέλεσμα σήμερα οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων να είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας και να απέχουν παρασάγγας από τις εμπορικές αξίες, προκαλώντας σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά των ακινήτων, και φυσικά στον ΕΝΦΙΑ.

    Και αφού τόσα χρόνια τώρα το έργο αυτό παραμένει στα χαρτιά, τώρα καλούνται να το βγάλουν πέρα ιδιώτες, και μάλιστα μέσα σε 20 μόλις μέρες! Απίστευτο, κι όμως αληθινό!

    Όπως προβλέπεται στην πρόσκληση του ΥΠΟΙΚ, οι ενδιαφερόμενοι εκτιμητές ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους από τις 2 έως τις 12 Ιανουαρίου του 2018 στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών με τους κωδικούς τους στο Taxisnet. Στη συνέχεια, όσοι επιλεγούν θα πρέπει να επιλέξουν τις περιφέρειες και τους δήμους στους οποίους θέλουν να καθορίσουν τις νέες αντικειμενικές αξίες. Κάθε εκτιμητής μπορεί να αναλάβει έως 100 ζώνες, ενώ για κάθε ζώνη η εισήγηση ανατίθεται σε τέσσερις εκτιμητές.

    Και εδώ αρχίζουν τα ωραία. Οι ζώνες των αντικειμενικών τιμών εκτιμάται ότι είναι περίπου 10.000, και αφού απαιτούνται 4 εκτιμητές σε κάθε ζώνη, λογικά στο έργο θα απασχοληθούν πάνω από 400 (ενδεχομένως και πάνω από 500) εκτιμητές, οι οποίοι θα κληθούν να συντάξουν μία “άρτια και τεκμηριωμένη” εισήγηση μέσα σε 20 ημερολογιακές ημέρες! Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα: “Το έργο θα ολοκληρωθεί εντός χρονικού διαστήματος 20 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης διορισμού τους, με την υποβολή της εισήγησής τους και της τιμής ζώνης στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΓΓΠΣ για το σύνολο των ζωνών των Δήμων ή Δημοτικών Ενοτήτων / Κοινοτήτων που τους έχουν ανατεθεί με σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών”.

    Πώς θα… πειστούν οι εκτιμητές να συμμετάσχουν σε μία τέτοια πιεστική διαδικασία με τόσο σφιχτό χρονοδιάγραμμα; Μα φυσικά με το δέλεαρ των χρημάτων: η αμοιβή τους θα είναι 50 ευρώ το “κομμάτι”, δηλαδή ανάλογη με τον αριθμό των ζωνών στις οποίες θα εργαστούν. Αν κάποιος πιάσει το ανώτατο όριο των 100 ζωνών, θα πληρωθεί 5.000 ευρώ – όχι κι άσχημα για δουλειά 20 ημερών…

    Φυσικά, αυτό δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας των αντικειμενικών αξιών, αφού οι εισηγήσεις των εκτιμητών θα πρέπει να εξεταστούν εκ νέου με βάση τα στοιχεία των τραπεζών και άλλων φορέων, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει σύγκλιση. Στόχος είναι να έχουν τελειώσει όλα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, και τότε θα ξέρουμε επιτέλους ποια ακίνητα αξίζουν πόσο.

    Σημειωτέον ότι η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών θα επηρεάσει πολλά επιδόματα που συνδέονται με αυτές, όπως το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ θα επηρεάσουν επίσης τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο, καθώς και τους άλλους φόρους που επιβαρύνουν τα ακίνητα (φόρος μεταβίβασης, φόρος κληρονομιάς, γονική παροχή κλπ). Εξάλλου, οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:Τουρκική «απόβαση» στην Ελλάδα με στόχο τη «χρυσή βίζα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Κρίσιμη απόφαση για πτώχευση η παράταση ζωής για ΣΕΚΑΠ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εκτός Κοινωνικού Τιμολογίου πάνω από 100.000 δικαιούχοι



    ΣΧΟΛΙΑ