• Business

    Navis One: Πώς ο Τούρκος εκατομμυριούχος έχασε μέσα από τα χέρια του το πλωτό παλάτι που βυθίστηκε στα Κουφονήσια

    O Tούρκος επιχειρηματίας Sezgin Baran Korkmaz και το Navis One

    O Tούρκος επιχειρηματίας Sezgin Baran Korkmaz και το Navis One


    Ένα από τα ακριβότερα superyachts στον κόσμο, με εντυπωσιακό design, βεράντα με τζακούζι και μπαρ στον εξωτερικό του χώρο, το Navis One, τυλίχθηκε στις φλόγες το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου. Για χρόνια ήταν ένα από τα αγαπημένα πολυτελή «παιχνίδια» του Τούρκου επιχειρηματία Sezgin Baran Korkmaz, το οποίο όμως έχασε ξαφνικά, όταν οι Αρχές ανακάλυψαν ότι η εταιρεία του, η SBK Holdings, λειτουργούσε ως όχημα για ξέπλυμα χρήματος.

    Ο Τούρκος επιχειρηματίας συνελήφθη στην Αυστρία το 2021 και με μία δίκη να εκκρεμεί για το επόμενο καλοκαίρι στις ΗΠΑ, ενώ έγινε άμεση κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων, μεταξύ αυτών και του εντυπωσιακού yacht, το οποίο φέρεται να πωλήθηκε έναντι 10,11 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με εντολή αμερικανικού δικαστή τον Οκτώβριο του 2021.

    Ο δραστήριος επιχειρηματίας

    Μία περίπτωση αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, όπως ο ίδιος έχει περιγράψει, ο Sezgin Baran Korkmaz ισχυρίζεται ότι ξεκίνησε ως λούστρος στην παιδική του ηλικία. Μερικές δεκαετίες αργότερα εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Τουρκίας, με όχημα την SBK Holdings.

    Στη συνέχεια εξαγόρασε σειρά εταιρειών κυρίως από τον χώρο της ενέργειας και της φαρμακοβιομηχανίας. Από γυαλιστής παπουτσιών έγινε αξιότιμος επιχειρηματίας και εκατομμυριούχος, ο οποίος, αρεσκόταν στο να αναδεικνύει τον πλούτο του με πολυτελή αμάξια, ιδιωτικά τζετ και εντυπωσιακές επαύλεις στον Βόσπορο και την Κωνσταντινούπολη.

    Ξεχώρισε ως ένας Ανατολίτης επιχειρηματίας με έντονη επενδυτική παρουσία στην Τουρκία, ισχυρούς δεσμούς με τη Δύση και ιδίως τις ΗΠΑ και φιλάνθρωπος.

    Όλα αυτά ανετράπησαν τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

    Οι ισχυροί δεσμοί του με τον Ερντογάν και τους υπουργούς του θεωρούνται η αιτία που δύο ημέρες πριν, ο Korkmaz είχε ήδη εγκαταλείψει την Τουρκία, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εσωτερική πληροφόρηση, ώστε να γλυτώσει τη φυλακή.

    Και όχι μόνο αυτό, καθώς κατάφερε να γλυτώσει πολλά περιουσιακά του στοιχεία από την κατάσχεση, καθώς τα είχε πουλήσει λίγο νωρίτερα.

    Ύστερα από ένα κυνηγητό με τις αρχές, συνελήφθη από τις αυστριακές αρχές με την κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος, στην οποία εμπλεκόταν και το πολυτελές yacht.

    Αξιωματούχοι, μαφία και Μορμόνοι

    Λίγο αργότερα εκδόθηκε και στις ΗΠΑ με αρκετές κατηγορίες μεταξύ αυτών φορολογική απάτη, παράνομα έσοδα από απάτη μέχρι και σχέσεις με τη μαφία. Μάλιστα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε ζητήσει την έκδοσή του από την Αυστρία λόγω της χαμηλής πιθανότητας να εκδοθεί στην Τουρκία, όπου καταζητείτο επίσης για ξέπλυμα χρήματος και απάτη.

    Η υπόθεση του Τούρκου επιχειρηματία τράβηξε το ενδιαφέρον, καθώς κατά τη διάρκεια των ερευνών ξετυλίχθηκε ένα κουβάρι υψηλών διασυνδέσεων με αξιωματούχους της Τουρκίας και των ΗΠΑ αλλά και πολλών προσπαθειών του να παρέμβει σε υποθέσεις, προσεγγίζοντας ξένους αξιωματούχους.

    Δεν ήταν όμως μόνο οι ισχυροί άνδρες της πολιτικής με τους οποίους συναναστρεφόταν.

    Ο Sedat Peker, επικεφαλής μιας από τις ισχυρότερες μαφιόζικες ομάδες της Τουρκίας, φέρεται να είχε σχέσεις μαζί του, κι όταν συνελήφθη το 2021, δεν δίστασε να πει ότι ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού ήταν αυτός που βοήθησε τον Korkmaz να διαφύγει από την Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2020.

    Κατά την έρευνά του το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακάλυψε στενούς δεσμούς του Τούρκου επιχειρηματία με τους Jacob και Isaiah Kingston, γνωστούς ως οι αδελφοί των εγκλημάτων των Μορμόνων και οι οποίοι ομολόγησαν την ενοχή τους για εξαπάτηση των ΗΠΑ ύψους 512 εκατ. δολαρίων.

    Οι κατηγορίες για τον Korkmaz αφορούν διασυνδέσεις ακόμα και με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο.

    Οι τουρκικές αρχές επιδιώκουν τη σύλληψη του Korkmaz από τον Δεκέμβριο σχετικά με την εμπλοκή της SBK Holding του στο δεκαετές σχέδιο των Jacob και Isaiah Kingston, που ονομάστηκαν αδελφοί του εγκλήματος των Μορμόνων.

    Το παιχνίδι για τις ρωσικές κυρώσεις

    Με τον Korkmaz στα χέρια των ΗΠΑ, η Τουρκία φέρεται να ανησυχεί ότι ο Τούρκος επιχειρηματίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε μάρτυρα κατηγορίας, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να τον πιέζει να δώσει στοιχεία για  Τούρκους αξιωματούχους που κατηγορούνται ότι προχωράνε σε παράνομες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες κατά άμεση παράβαση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών νόμων.

    Μία περίπτωση εξ αυτών είναι οι κυρώσεις εναντίον των Ρώσων, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Διαβάστε επίσης:

    Navis One: Αυτό ήταν το superyacht κόσμημα των 17 εκατ. δολαρίων που κάηκε στα Κουφονήσια (βίντεο)

    «Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση 1924 – 1975»: Τα αρχεία του Αριστοτέλη Ωνάση σε ένα τόμο!

    Απαλλάχθηκε ο Πάνος Λασκαρίδης για την υπόθεση του ναυαγίου των Αντικυθήρων



    ΣΧΟΛΙΑ