• Business

    Ναταλία Νικολαΐδη (Mytilineos-Aegean): Γιατί οι γυναίκες πρέπει να επιδιώξουν να γίνονται μέλη ΔΣ εταιρειών

    • Newsroom

    Ναταλία Νικολαΐδη


    Η Ναταλία Νικολαΐδη, με εντυπωσιακή καριέρα 30 ετών στα χρηματοοικονομικά, στη Νέα Υόρκη, στη Λατινική Αμερική αλλά και στην Ευρώπη, σύμβουλος εταιρειών και σταδιοδρομίας γνωρίζει πολύ καλά πώς μπορεί κάθε επαγγελματίας να επιβιώσει σε περιόδους κρίσεων, και όχι μόνο, να αναπτυχθεί και να επιτύχει μία μακρόχρονη επαγγελματική σταδιοδρομία.

    Άλλωστε η ίδια έχει να επιδείξει μία αξιοζήλευτη καριέρα, καταφέρνοντας μάλιστα, μεταξύ άλλων, να αποτελεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Mytilineos και της Aegean, θέσεις τις οποίες δύσκολα καταλαμβάνουν γυναίκες.

    Σε  αποκλειστική συνέντευξή της στην ιστοσελίδα moonshot.news και στη Δήμητρα Λέτσα, αναφέρθηκε στην επαγγελματική της εμπειρία, στο σημαντικό ρόλο της συνεργασίας και της συλλογικής προσπάθειας με στόχο την εξέλιξη των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, αλλά και στη νέα της εταιρεία Dynamic Counsel.

    -Μιλήστε μας για την επαγγελματική σας εμπειρία και όσα έχετε επιτύχει μέχρι τώρα

    -Θα χαρώ να συζητήσω μαζί σας το ταξίδι μου και τα διάφορα στάδια της εξερεύνησης της ποικιλομορφίας, του ρόλου μου ως μέντορας και των σκέψεων μου σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη μίας καριέρας.

    Μεγάλωσα στην Αθήνα, στην Ελλάδα και μετακόμισα στις ΗΠΑ για να σπουδάσω Οικονομικά και Νομικά. Αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, μπήκα στον επαγγελματικό στίβο ως δικηγόρος στη Νέα Υόρκη.

    Η δουλειά μου με οδήγησε στη Λατινική Αμερική – χάρη στα εντατικά μαθήματα Ισπανικών που έκανα στο πανεπιστήμιο.

    Για έξι χρόνια δούλεψα στο Μεξικό, τη Χιλή, τη Βραζιλία και την Κολομβία. Ενώ προσπαθούσα να βοηθήσω τους επιχειρηματίες να εκπληρώσουν τη φιλοδοξία τους για πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, συνειδητοποίησα τη δύναμη του πολιτισμού και των διαφορετικών προσδοκιών. Η εργασία μου σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές με βοήθησε να προσεγγίσω τις επιχειρήσεις με έναν πιο βαθύ τρόπο.

    Πέρασα τα επόμενα 20 χρόνια στο Λονδίνο όπου η νομική μου καριέρα με οδήγησε να γίνω γενικός σύμβουλος του investment banking και των κεφαλαιαγορών μιας διεθνούς τράπεζας.

    Μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, είχα μία επαγγελματική ευκαιρία λίγο διαφορετική που μου επέτρεψε να ενσωματώσω το νομικό μου υπόβαθρο στη διαχείριση κινδύνων.

    Δημιούργησα μια νέα λειτουργία για την πρόβλεψη του κινδύνου που αντιμετωπίζει το τμήμα investment banking και την αντιμετώπισή του με την αξιολόγηση των ελέγχων, συμπεριλαμβανομένου του πολιτισμού.

    -Αυτή την περίοδο προσπαθούμε να εξέλθουμε από έναν άλλο τύπο κρίσης, μια παγκόσμια κρίση υγείας που έχει επηρεάσει την επαγγελματική ζωή όλων και όχι μόνο. Υπάρχουν μαθήματα, συμβουλές από τον τρόπο που περιηγηθήκατε στην οικονομική κρίση, που θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας; Ποια είναι, για παράδειγμα, τα κύρια χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτήν την απροσδόκητη εξέλιξη στην επαγγελματική μας ζωή;

    Δεν είναι ουτοπιστικό, νομίζω, να πιστεύουμε ειδικά μετά την πανδημία, ότι η επιτυχία προκύπτει από τη συνεργασία. Αυτό που εννοώ είναι ότι μόνο συλλογικά μπορούμε να βελτιώσουμε την επιχείρησή μας, την καριέρα μας και τη ζωή μας στο σύνολό της. Έχουμε όλοι διαφορετικά σετ δεξιοτήτων.

    Μπορούμε να σταθεροποιήσουμε τις επιχειρηματικές μας ευκαιρίες εξερευνώντας συνέργειες και εφαρμόζοντας τις δημιουργικά. Επί του παρόντος, υπάρχει τόσο μεγάλη αναστάτωση, σε τόσο πρωτοφανή επίπεδα, που ένα άτομο και ένας μεγάλος νους μόνο, δεν μπορούν να προβλέψουν τόσο τις επιπτώσεις της αλλαγής όσο και τις ευκαιρίες ανάπτυξης.

    Πιστεύω λοιπόν ότι τα δίκτυα μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες ευκαιρίες ανάπτυξης στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, αλλά και άλλα δίκτυα που επιτρέπουν στους ανθρώπους να εκμεταλλευτούν τα ενδιαφέροντας τους και να τα εφαρμόσουν στο πλαίσιο που προωθούν τα ESG.

    -Με λίγα λόγια, μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια και συνεχίστε να επικοινωνείτε, γιατί αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να λύσει μόνος του. Αυτό είναι πολύ διορατικό και πολύ πρακτικό, θα έλεγα. Για να επιστρέψω σε σας, πού σας οδήγησαν τα βήματά σας μετά από αυτό;

    Το επόμενο βήμα μου ήταν να βουτήξω σε αχαρτογράφητα νερά. Ήταν στη μέση της πανδημίας που αποχώρησα μετά από 24 χρόνια εργασίας μου στην τράπεζα και αποφάσισα να ξεκινήσω μια επιχείρηση.

    Η Dynamic Counsel γεννήθηκε ως ιδέα ότι οι χρηματοδοτικές λύσεις, η διακυβέρνηση και η βιωσιμότητα για τις εταιρείες, τα διοικητικά συμβούλια και τους συμβούλους τους έπρεπε να εξεταστούν ολιστικά. Μου αρέσει να αντιμετωπίζω τις προκλήσεις των ιδρυτών που θέλουν να δώσουν τα ηνία στην επόμενη γενιά, όπως και εκείνες των ώριμων εταιρειών που διερευνούν τη βιωσιμότητα της επιρροής τους. Για να το επιτύχω αυτό, πιστεύω ότι οι καλύτεροι οδηγοί είναι η διαφάνεια, η σωστή εταιρική διακυβέρνηση και το ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα.

    Ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένη που αυτό το μέρος της καριέρας μου συνέπεσε με το τσουνάμι των ESG.

    Η εργασία μου στη Wall Street και στο City μου έμαθε διάφορα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένου του να διατηρώ την ψυχραιμία μου και να εστιάζω σε πράγματα που κάνουν τη διαφορά και μπορούν να αντέξουν στις αλλαγές.

    Η συνεχής επαναξιολόγηση μου, όπως συμβαίνει σε τέτοια ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, μου επέτρεψε να συνεργαστώ με διοικητικά συμβούλια και τους συμβούλους τους σε μια εποχή πρωτοφανούς αλλαγής.

    Είχα την τύχη να συνεργαστώ στενά με μια ομάδα πολύτιμων συμβούλων και μια κοινότητα εμπνευσμένων γυναικών που έχουν δείξει απίστευτη γενναιοδωρία και πνευματική αναζήτηση. Είναι σημαντικό ότι αυτή η ομάδα αποτέλεσε μία δυναμική κοινότητα που μοιραστήκαμε απόψεις και εμπειρίες, που με βοήθησαν να βελτιώσω την προοπτική μου και να καταλήξω σε αποτελέσματα.

    -Για να επιστρέψουμε στην ουσία της εμπειρίας σας, ποια θα λέγατε ότι είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που βλέπετε ότι κάνουν οι εταιρείες κατά τη συγκρότηση ενός διοικητικού συμβουλίου;

    Πιστεύω ότι μερικές εταιρείες μπορεί ορισμένες φορές να υποτιμήσουν την αξία ενός συνόλου με ευρύ πεδίο προσόντων, γνώσεων και ικανοτήτων.

    Στο τρέχον περιβάλλον, δεν μπορούμε πάντα να διαχωρίζουμε πού τελειώνει ο κίνδυνος και ξεκινά η ευκαιρία και πώς είναι καλύτερο να ορίσουμε το καθένα.

    Πιστεύω ακράδαντα ότι οι επιχειρηματίες –ιδίως οι νεοσύστατες εταιρείες και οι εδραιωμένες εταιρείες που αναζητούν νέα σύνορα– και τα διοικητικά συμβούλια μπορούν να επωφεληθούν από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την αλλαγή δυναμικά και με κρίση.

    Η πολιτιστική κατανόηση είναι το κλειδί για την ικανοποίηση των συχνά ασταθών προσδοκιών των κοινοτήτων στις οποίες λειτουργούν οι εταιρείες.

    -Ποιο θα λέγατε ότι είναι το ιδανικό υπόβαθρο για να είναι κάποιος μέλος στο διοικητικό συμβούλιο;  

    Θα έλεγα ότι ο τύπος δεξιοτήτων που είναι σημαντικός σήμερα πρέπει να περιλαμβάνει την αντίληψη της αειφορίας και τη γνώση του ψηφιακού μετασχηματισμού, με το τελευταίο να είναι το κλειδί για την αξιοποίηση των εξελίξεων στην τεχνολογία και την αντιμετώπιση του κινδύνου στον κυβερνοχώρο.

    Το σετ δεξιοτήτων που μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε σε μη χρηματοοικονομικούς κινδύνους και επιδόσεις – συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών, κανονιστικών, συμμόρφωσης, αλυσίδας εφοδιασμού και τόσων άλλων προκλήσεων που έχουν προστεθεί κατά το προηγούμενο έτος– μπορεί να αποκτηθεί από μια ποικιλία υπόβαθρων, αρκεί αυτά να εφαρμόζονται με συνέπεια.

    Τελικά, η βιώσιμη ανάπτυξη των εταιρειών – είτε ιδιωτικών είτε δημόσιων – θα βασιστεί στην ικανότητα τους να μεταμορφωθούν εκμεταλλευόμενες τις σωστές επιχειρηματικές ευκαιρίες.

     -Οι γυναίκες δεν έχουν συχνά στο ραντάρ τους τη συμμετοχή τους σε ένα διοικητικό συμβούλιο και οι εταιρείες από την πλευρά τους δεν τις αναζητούν. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει ένα χάσμα γνώσεων σχετικά με τα προσόντα που είναι απαραίτητα για να γίνει κάποιος μέλος ΔΣ. Συμφωνείται με αυτό;

    Νομίζω ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε με την πάροδο του χρόνου, με τις γυναίκες να μην διαχειρίζονται πάντα την καριέρα τους με αυτοπεποίθηση και συχνά να μην έχουν αποτελεσματική καθοδήγηση. Δεν νομίζω ότι η απουσία δεξιοτήτων δημιούργησε αυτήν την κατάσταση.

    Αντίθετα, για να διερευνήσουν αποτελεσματικά τις ευκαιρίες ενός ΔΣ, πιστεύω ότι είναι σημαντικό για τις γυναίκες να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση, να είναι εστιασμένες και πειθαρχημένες.

    -Έχετε μιλήσει πολύ για μια μη γραμμική καριέρα, για τους διαφορετικούς δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει ένας επαγγελματίας. Ποια είναι η προσωπική σας άποψη για το πώς μια γυναίκα επαγγελματίας μπορεί να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί με τα χρόνια;

    Νομίζω ότι είναι σημαντικό να αναπτύξεις τόσο τα ταλέντα σου όσο και την παρουσία σου. Αυτά είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Και όταν λέω ταλέντα, εννοώ τα ενδιαφέροντά και τις δεξιότητές του καθενός. Όσον αφορά την παρουσία, εννοώ να κάνετε τη διαφορά.

    Η συνεισφορά σας σε ένα δίκτυο είναι πολύ σημαντική επειδή δεν μπορείτε απλώς να εκμεταλλεύεστε την αξία των ανθρώπων χωρίς να προσφέρετε τον εαυτό σας και να βοηθήσετε τους άλλους.

    Η επαγγελματική ανάπτυξη απαιτεί  αυτοπεποίθηση για τη βελτίωση των δεξιοτήτων και επίσης εξερεύνηση της δυνατότητας αλλαγών κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας σας.

    Μια πτυχή της καριέρας μου που δεν έχουμε συζητήσει είναι η σπουδαιότητα της δημιουργίας ομάδων.

    Για μένα, η ευκαιρία να δουλέψω με τόσους λαμπρούς και ταλαντούχους επαγγελματίες ήταν ένα δώρο ζωής.

    Με έχει ωφελήσει με τρόπους που ελπίζω να ταιριάζουν με τους δικούς τους, αλλά ως κάποιος που σήμερα απευθύνεται σε επιχειρηματίες, διοικητικά συμβούλια έμπειρων διευθυντών και στελεχών, εκτιμώ τη σπουδαιότητα της προσέγγισης των ανθρώπων τόσο όσον αφορά τους στόχους και το όραμα όσο και την εφαρμογή τους.

    Η εμπειρία μου, μου επιτρέπει να εφαρμόζω με δυναμικό τρόπο τόσο τις δεξιότητες διαχείρισης κινδύνου όσο και τα μαθήματα ανθρώπινου κεφαλαίου.

    -Όταν συμβουλεύετε νεότερους επαγγελματίες, τι τους λέτε σχετικά με την εξέλιξη της σταδιοδρομίας; Τι σημαίνει αυτό στην εποχή μας; Τι πρέπει να φοβούνται και τι όχι όταν εξετάζουν μια άλλη θέση ή μια κίνηση;

    Νομίζω ότι οι νέοι έχουν καταλάβει σε μεγάλο βαθμό ότι η αλλαγή είναι το κλειδί. Δεν προχωρούν την καριέρα τους στα τυφλά και, χάρη στις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία, ανακαλύπτουν ευκαιρίες πολύ πιο γρήγορα. Νομίζω ότι αυτό είναι υγιές γιατί αναπτυσσόμαστε σύμφωνα με τα ερεθίσματα στα οποία πρέπει να ανταποκριθούμε.

    Το να είσαι ανοιχτός σε αυτές τις επιρροές είναι εξαιρετικά σημαντικό για την επαγγελματική ανάπτυξη. Η εύρεση του σωστού μέντορα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει τα νεότερα ταλέντα να αξιολογήσουν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται.

    Το να είστε έτοιμοι να αφήσετε την άνεση σας είναι απολύτως υγιές, ειδικά τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα κι αν έχει ως αποτέλεσμα την αποτυχία. Ο επαναπροσδιορισμός της κατεύθυνσής σας δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβηθείτε. Αλλά απαιτεί προετοιμασία.

    -Είμαστε όλοι πλάσματα με πολλές πτυχές – δεν δουλεύουμε μόνο. Ποια είναι η γνώμη σας για την ισορροπία της επαγγελματικής και τις προσωπικής ζωής των γυναικών και τη μεγάλη πρόκληση απέναντι στην προώθηση της καριέρας τους; Ποια ήταν τα μεγάλα λάθη σας ή οι μεγάλες επιτυχίες σας;

    Βρήκα την πρόκληση να μεγαλώσω τους δύο γιους μου και να ασχολούμαι με την ανάπτυξή τους μεγάλη, ειδικά καθώς έζησα μακριά από την οικογένεια μου, οπότε έπρεπε να βασίζομαι σε δημιουργικούς τρόπους διαχείρισης της σχολικής τους περιόδου.

    Η πρόκληση της συμμετοχής σε τηλεφωνικές συσκέψεις όλες τις ώρες της ημέρας, της τήρησης αυστηρών προθεσμιών και των ταξιδιών ενώ πρέπει να είστε παρούσες για την οικογένεια σας δεν μπορεί να υποβαθμιστεί. Το μοντέλο δοκιμάστηκε ακόμη περισσότερο όταν τόσες πολλές γυναίκες με μικρότερα παιδιά εργάζονταν στο σπίτι κατά τη διάρκεια του lockdown.

    H προσπάθεια για να τα καταφέρουν όλα έγινε ακόμη πιο δύσκολη καθώς οι απαιτήσεις που αντιμετώπισαν οι γυναίκες στο σπίτι αυξήθηκαν.

    Αναλόγως με το σε ποια φάση της σταδιοδρομίας τους βρίσκονται οι γυναίκες, η ισορροπία μπορεί γίνει λεπτή. Θα είμαι ρεαλιστική για το τι πρέπει να αντιμετωπίσετε. Ρεαλιστική και ευέλικτη.

    Επικοινωνήστε με τον εργοδότη σας και, φυσικά, επικοινωνήστε με άλλους ώστε να γίνουν μέρος αυτού του θέματος και της λύσης. Αυτός ο στόχος δεν είναι μη ρεαλιστικός.

    Όπως συζητήσαμε, είναι απαραίτητο να παρέχουμε ευκαιρίες για τη διατήρηση των ταλέντων (ανδρών ή γυναικών) ανεξάρτητα από τις προκλήσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο και αφοσιωμένο ανθρώπινο κεφάλαιο.

     -Τώρα, θα ήθελα να ολοκληρώσω με μια πιο γενική ή πιο προσωπική ερώτηση. Ποιο θα λέγατε ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος που κάνατε ή η καλύτερη συμβουλή που σας έδωσαν;  

    Τα λάθη έρχονται σε διαφορετικά σχήματα και μορφές. Για μένα, είναι σημαντικό να μάθουμε από αυτά.

    Ένα πράγμα που είναι πολύ σημαντικό είναι να συνεχίσει κάποιος να μαθαίνει και να κάνει τη μάθηση προτεραιότητα, ανεξάρτητα από την κατάσταση ή το επάγγελμα. Εάν αποδεχτείτε ότι έχετε φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν μπορείτε να βελτιωθείτε, είστε νεκροί.

    Έχω λάβει αυτή τη συμβουλή. Ζω με αυτήν τη συμβουλή. Και δίνω αυτή τη συμβουλή.

    Στον σημερινό κόσμο, πρέπει να κοιτάξουμε μέσα στον εαυτό μας με κριτική ματιά. Πώς αλλιώς μπορούμε να έχουμε καλύτερη απόδοση και ζωή;

    -Η ανάπτυξη της νοοτροπίας μας και η συνέχιση της μάθησης είναι η κύρια συνταγή επιτυχίας που έχουμε ακούσει από πολλούς επιτυχημένους ανθρώπους. Πού σας οδηγεί η φιλοδοξία της μάθησης από εδώ και πέρα; Ποιο είναι το επόμενο βήμα σας;

    Θα έλεγα ότι είναι ένας συνδυασμός όλων όσων έχουμε συζητήσει. Εκτός από τη συνεισφορά μου ως μέλος διοικητικών συμβουλίων και τις συμβουλευτικές δραστηριότητες σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, έχω αναπτύξει και τη σχέση μου με τον εκπαιδευτικό κόσμο.

    Ήμουν πολύ παλιό μέλος της κοινότητας του Πανεπιστημίου Georgetown και μου ζητήθηκε να συνεισφέρω στην προσπάθεια τους για ένα πιο βιώσιμο καπιταλισμό.

    Είμαι παθιασμένη να ασχολούμαι με τα ταλέντα δημιουργικά, όπου και να βρίσκονται στο επαγγελματικό τους ταξίδι.

    Στην Dynamic Counsel υποστηρίζουμε ιδρύματα που βοηθούν στην ανάπτυξη των επαγγελματιών μέσω του (επανα)καθορισμού δραστηριοτήτων σταδιοδρομίας.

    Mononews.gr is solely responsible for providing this translation and moonshot.news does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ