• Media

    Αδελφές Αθανασιάδου: Τα δάκρυα για τη Ναυτεμπορική, ο αέρας της Μυκόνου και το αβέβαιο αύριο

    • Έφη Καραγεώργου

    H οικογένεια Αθανασιάδου, φωτογραφημένη με την τρίτη γενιά. Από αριστερά, η κυρία Αγγέλα Αθανασιάδου-Κοντογούρη, η κυρία Μαριέττα Αθανασιάδου και η κυρία Ειρήνη Αθανασιάδου. Όρθιοι από αριστερά, ο κ. Τζώρτζης Κοντογούρης, γιος της Αγγέλας, η κυρία Ελένη Φαλκονάκη, κόρη της Μαριέττας, και ο κ. Π. Ράπτης, γιος της Ειρήνης


    Τα πικρά δάκρυα της Ειρήνης Αθανασιάδου…

    Μόνο που τα δάκρυα και η αγωνία για το ιστορικό συγκρότημα της Ναυτεμπορικής και τα 95 χρόνια της πορείας του ήρθαν με καθυστέρηση 2 ολόκληρων χρόνων.

    Η κ. Ειρήνη Αθανασιάδου, πρόεδρος της εταιρείας, εμφανίστηκε χθες το απόγευμα –μαζί με την αδελφή της Αγγέλα που είναι η διευθύνουσα σύμβουλος-, στη γενική συνέλευση των εργαζομένων στην οικονομική εφημερίδα.

    Κομψές όπως πάντα, με ένα λευκό φόρεμα η κ. Ειρήνη Αθανασιάδου και με ένα καφέ πουά η κ. Αγγέλα Αθανασιάδου, χωρίς να είναι φορτωμένες με κοσμήματα που τόσο αγαπούν.

    Η Ειρήνη μίλησε στους εργαζόμενους  και τα δάκρυα άρχισαν να κυλούν…

    Μίλησε για τα 95 χρόνια της εφημερίδας, που ίδρυσε ο πατέρας τους, Τζώρτζης Αθανασιάδης, και η οποία έβγαλε γενιές δημοσιογράφων και θα συνεχίσει να βγάζει και άλλους.

    Είπε ότι  δεν έχουν καμία ενημέρωση από την τράπεζα για το αίτημα της ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία.

    Ότι βρήκαν κάποια χρήματα και θα πληρώσουν τους 2½-3 μισθούς που οφείλουν στους εργαζόμενους  (μάλιστα το ¼ ενός μήνα πιστώθηκε ήδη στους λογαριασμούς).

    Ζήτησε να μην γίνει απεργία.

    Δήλωσε πως, ό,τι και αν γίνει, δεν θα παραδώσει τα κλειδιά της Ναυτεμπορικής στην τράπεζα… Χωρίς να αντιλαμβάνεται πως  δεν χρειάζεται να  παραδώσει κάτι, που το έχουν πάρει  ήδη…

    Από την άλλη οι εργαζόμενοι ζουν σε μία διαρκή αγωνία δύο χρόνια τώρα. Από τις αρχές Ιουνίου 2017 που η πιστώτρια τράπεζα Eurobank κατήγγειλε τη σύμβαση του δανείου, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, καθώς οι τρεις αδελφές είχαν σταματήσει να το εξυπηρετούν από τον Ιανουάριο 2016.

    Μάλιστα, επειδή όλο αυτό το διάστημα οι αδελφές Αθανασιάδου διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και όλα βαίνουν καλώς, οι εργαζόμενοι είναι alert και αποφασισμένοι αν διαπιστώσουν ότι «φεύγει» χρήμα από το ταμείο προς μέλη των οικογενειών Αθανασιάδου να ζητήσουν τη συνδρομή της Δικαιοσύνης.

    Παρά τα δάκρυα λοιπόν, το κλίμα στην ιστορική εφημερίδα είναι βαρύ.

    Και είναι σαν να επαναλαμβάνεται εκείνο το καλοκαίρι του 2017 που «Αρμαγεδδώνας» είχε κτυπήσει τον ελληνικό Τύπο.

    Τα ιστορικά εκδοτικά συγκροτήματα του ΔΟΛ και του Πήγασου, μετέωρα και πνιγμένα σε δάνεια εκατομμυρίων ευρώ, είχαν μπροστά τους το φάσμα του λουκέτου. Το ίδιο και το MEGA.

    Το ίδιο καλοκαίρι (στις 9 Ιουνίου) έγινε και η καταγγελία από την Eurobank των δανείων της Ναυτεμπορικής, συνολικού ύψους 6,5 εκατ. ευρώ χωρίς τους τόκους.

    Σχεδόν  άλλα τόσα ήταν το χρέος της εταιρείας από  ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Όμως το  «κανόνι» αυτό έκανε ελάχιστο θόρυβο τότε, καθώς η εκδοτική σκηνή της χώρας είχε ήδη πληγεί βαριά.

    Από τότε πέρασαν δύο ολόκληρα χρόνια. Με τις τρεις αδελφές Αθανασιάδου, ιδιοκτήτριες  του ιστορικού συγκροτήματος της Ναυτεμπορικής να παρακολουθούν άπραγες το χρόνο να τρέχει…

    Σαν να βρίσκονταν εκτός τόπου και χρόνου.

    Σαν να μην αντιλαμβάνονταν ότι η Ναυτεμπορική θα κατέρρεε αν δεν αντιδρούσαν.

    Ήταν αλαζονεία ή άγνοια; Σίγουρα ήταν απάθεια.

    Μέχρι προχθές, 18 Ιουνίου, που η τράπεζα Eurobank κατέθεσε αίτηση ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία της εφημερίδας.

    Η αίτηση θα εκδικαστεί τον Σεπτέμβριο και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη του έτους, όταν και θα οριστεί, από το δικαστήριο ειδικός διαχειριστής.

    Τότε ταρακουνήθηκαν για πρώτη φορά.

    Όμως όλο το προηγούμενο διάστημα οι κυρίες Αθανασιάδου, Αγγέλα, Μαριέττα και Ειρήνη, συνέχιζαν κανονικά τη ζωή τους.

    Με τη διαφορά ότι δεν πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους στην τράπεζα και φυσικά τους εργαζόμενους (οι οποίοι «είναι μέσα» 3  μισθούς).

    Μάλιστα, όταν η τράπεζα τις αναζητούσε για να βρεθεί λύση και να πάνε  σε ρύθμιση τα δάνεια, εκείνες απαντούσαν ενοχλημένες στα στελέχη της τράπεζας πως τους ήταν  αδύνατον γιατί ήταν σε διακοπές.

    Στη Μύκονο των ανέμων, όπου έχει σπίτι η Ειρήνη, στο νησί που επιτρέπει σε όσους διαθέτουν χοντρό  πορτοφόλι να ζουν το όνειρο τους…

    Και ας καίγεται η Ναυτεμπορική της οδού Λένορμαν.

    Τώρα και μέχρι να οριστεί από το δικαστήριο ειδικός διαχειριστής,  την ευθύνη λειτουργίας της Ναυτεμπορικής θα συνεχίσει να την έχει η  νυν διοίκηση, δηλαδή οι τρεις αδελφές.

    Το καλοκαίρι του 2017 όλοι πίστευαν πως η κατάσταση για την ιστορική οικονομική εφημερίδα ήταν αναστρέψιμη. Δεν είχαν εκδοθεί διαταγές πληρωμής, δεν είχαν  «κλειδώσει» οι λογαριασμοί και το χρέος ήταν μικρό, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης των αδελφών Αθανασιάδου.

    Το καλοκαίρι του 2017 σε  ανακοίνωση της η  Ναυτεμπορική σημείωνε  πως «η εταιρεία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την πιστώτρια Τράπεζα να καταλήξει σε λύση ικανοποιητική και για τα δύο μέρη».

    Τα προβλήματα για τη Ναυτεμπορική ξεκίνησαν μέσα στην κρίση. Η διοίκηση της εταιρείας έλαβε µε καθυστέρηση το 2014 διορθωτικά µέτρα (μείωση προσωπικού, περιορισμός των διαχρονικά υψηλών λειτουργικών και διοικητικών εξόδων), χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού η μείωση των διαφημιστικών εσόδων (όπως και η απώλεια της δημοσίευσης των ισολογισμών) ήταν μεγάλη, όπως εξάλλου συνέβη  για το σύνολο του ελληνικού Τύπου.

    Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα, όπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή στο mononews.gr, ήταν το «έλλειμμα κατανόησης της πραγματικής κατάστασης». Δηλαδή οι αδελφές Αθανασιάδου δεν είχαν αντιληφθεί, ούτε είχαν σταθμίσει σωστά, το μέγεθος του προβλήματος. Και υπήρχε και μία κόντρα μεταξύ τους.

    «Οι σχέσεις των 3 είναι κακές. Σπάνια μιλάνε μεταξύ τους. Πώς μπορεί να διοικηθεί μια εταιρεία υπό αυτές τις συνθήκες;» λένε δημοσιογράφοι που έχουν εργαστεί στο παρελθόν στη Ναυτεμπορική και είναι γνώστες του παρασκηνίου εντός της εφημερίδας.

    Και έτσι ο χρόνος περνούσε…

    Ωστόσο τα στελέχη της Eurobank, που χειρίζονται την υπόθεση,  όλο το προηγούμενο διάστημα επανειλημμένα καλούσαν τους μετόχους σε συζήτηση για να βρουν λύση.

    Μία πρόταση ήταν  να μπει ενέχυρο ο τίτλος και να ρυθμιστεί το δάνειο. Οι αδελφές Αθανασιάδου αρνήθηκαν.

    Έλεγαν πως θα έβρισκαν επενδυτή.

    Μάλιστα ενημέρωσαν την τράπεζα πως θα ανέπτυσσαν μία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα τους επέτρεπε να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων. Όταν ρωτήθηκαν τι είδους ήταν η δραστηριότητα, απάντησαν εγκατάσταση κάμπινγκ στο Πόρτο Χέλι.  Και εκεί έληξε η συζήτηση…

    Να σημειωθεί ότι η Ναυτεμπορική στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Λένορμαν, ενώ στο πιεστήριο της στο Κορωπί τυπώνονται σήμερα 8 εφημερίδες.

    Το καλοκαίρι του 2017 όλοι πίστευαν ότι η  Ναυτεμπορική είναι ένα μικρό και μαζεμένο «μαγαζί» (απασχολεί 150 εργαζόμενους), με ένα μικρό δάνειο –σε σχέση με τα δάνεια που είχαν άλλα συγκροτήματα Τύπου-, αρκεί να υπήρχε διάθεση να ληφθούν αποφάσεις από την πλευρά της διοίκησης.

    Η οικογένεια Αθανασιάδου είναι γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ευκατάστατη, λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις, γεγονότα.

    Ο πατέρας τους ήταν ο κορυφαίος δημοσιογράφος και εκδότης της Βραδυνής και της Ναυτεμπορικής, Τζώρτζης Αθανασιάδης, ο οποίος δολοφονήθηκε μέσα στο γραφείο του το 1983.

    Έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία, καθώς μεταξύ αυτών είναι ακίνητα στην Αθήνα, στα νότια προάστια, στο Πόρτο Χέλι κλπ.



    ΣΧΟΛΙΑ