• The Wiseman

    Οι αδελφές Αθανασιάδου, η Ναυτεμπορική, η Μύκονος και τα υπέρογκα χρέη τους

    • The Wise Man
    the wise man

    the wise man


    • Υπάρχει εισαγγελέας; 

    Λοιπόν… Εάν υπάρχει εισαγγελέας στην χώρα τότε πρέπει να πάει μια βόλτα μέχρι την Μύκονο. Εκεί που σίγουρα βρίσκονται οι αδελφές Αθανασιάδου. Οι οποίες, όπως ο Ψυχάρης και ο Μπόμπολας, αφήνουν υπέρογκα χρέη σε Δημόσιο, εφορία, τράπεζες και εργαζόμενους.

    Όπως ήδη ξέρετε, χθες το μεσημέρι οι τράπεζες έθεσαν σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία την εταιρεία Ναυτεμπορική  ΑΕ (εφημερίδα, sites, τυπογραφείο).

    Μία εκ των μεγάλων ελεγκτικών εταιρειών και συγκεκριμένα η Grant Thornton θα αναλάβει να αποτιμήσει τα σήματα, το τυπογραφείο και τα ακίνητα της εταιρείας Ναυτεμπορική έτσι ώστε να βγουν άμεσα σε πλειστηριασμό.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Eurobank θα αναλάβει στο εξής, και μέχρι να εκποιηθούν τα σήματα και το τυπογραφείο, τη μισθοδοσία των εργαζομένων, αν και δεν είναι υποχρεωμένη να το πράξει.

    Το συνολικό ποσό που όφειλε η Ναυτεμπορική ΑΕ στις τράπεζες, στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ.

    Η όλη διαδικασία της αποτίμησης και μέχρι να βγουν σε πλειστηριασμό τα σήματα (εφημερίδα Ναυτεμπορική, www.naftemporiki.gr κλπ.)  και το τυπογραφείο  αναμένεται να διαρκέσει από τρεις έως τέσσερις μήνες.

    Μετά τον πλειστηριασμό, αν και εφόσον τα σήματα και το τυπογραφείο πουληθούν, τότε ο νέος ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να προσλάβει κανέναν από τους εργαζόμενους της Ναυτεμπορικής ΑΕ. 

    Διαβάστε τώρα το απίθανο.

    Πέρυσι λοιπόν οι τράπεζες κάλεσαν μια εκ των αδελφών Αθανασιάδου που ήταν και η CEO να κουβεντιάσουν για το μέλλον της εταιρείας τους.

    Ξέρετε ποια ήταν η απάντηση;

    Δεν μπορώ να έλθω στην Αθήνα γιατί είμαι στην Μύκονο…

    Επαναλαμβάνω, υπάρχουν εισαγγελείς σε αυτή την χώρα; 

    H οικογένεια Αθανασιάδου, φωτογραφημένη με την τρίτη γενιά. Από αριστερά, η κυρία Αγγέλα Αθανασιάδου -Κοντογούρη, η κυρία Μαριέττα Αθανασιάδου  και η κυρία Ειρήνη Αθανασιάδου. Όρθιοι από αριστερά, ο κ. Τζώρτζης Κοντογούρης, γιος της Αγγέλας, η κυρία Ελένη Φαλκονάκη, κόρη της Μαριέττας, και ο κ. Π. Ράπτης, γιος της Ειρήνης

    Ειρήνη Αθανασιάδου.  Επιχειρηματίας-μέτοχος Ναυτεμπορική ΑΕ
    • Ο Προσωπάρχης του Μεγάρου Μαξίμου

    Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ και επί σειρά ετών έμπιστος σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Άκης Σκέρτσος θα μετακομίσει – η στήλη επιβεβαίωσε τις σχετικές φήμες – πράγματι στο Μέγαρο Μαξίμου και θα αναλάβει χρέη προσωπάρχη. 

    Το μοντέλο του Κυριάκου στηρίζεται πολύ στον αμερικανικό τρόπο διοίκησης εξ ου και η θέση του προσωπάρχη. 

    Ο Άκης είναι ένα στέλεχος ήπιων τόνων με άποψη για την οικονομία και δη την επιχειρηματικότητα… 

    Δεν προκαλεί μίση αντίθετα ο λόγος του είναι συναινετικός, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει γωνίες όπου χρειάζεται…

    • Σε μπελάδες ο Παύλος

    Η στήλη σας έχει ενημερώσει εδώ και καιρό ότι το 3ετές πλάνο μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας – πέραν όλων των άλλων – έχει ως βασικό στόχο να αλλάξει την επαγγελματική κουλτούρα των εργαζομένων… 

    Να μάθουν κι εκείνοι ότι η αμοιβή συνδέεται με την απόδοση… Κάτι που συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στον ιδιωτικό τομέα και σε όλες τις υπόλοιπες τράπεζες… 

    Βέβαια, η Εθνική παραδοσιακά είναι ταυτισμένη με το Κράτος… 

    Αυτό έχει τελειώσει εδώ και περίπου 4 χρόνια μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση… 

    Έως τώρα μόνο στα χαρτιά και στις δεσμεύσεις έναντι του SSM… 

    Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα της σαρωτικής αλλαγής… 

    Ο Παύλος (Μυλωνάς) το πιστεύει και όπως μου μεταφέρουν στελέχη του περιβάλλοντός του, θα υποστηρίξει την αλλαγή της κουλτούρας μέχρι τέλους… 

    Δεν θα γίνει αναίμακτα, θα μπει σε μπελάδες ωστόσο κάθε αρχή και δύσκολη…

    • Γκρίνια για την … αποτελεσματικότητα της PWC

    Η εταιρεία ορκωτών PriceWatershouseCoopers έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το πόρισμα για την Creta Farms. Επίσης, τρέχει τον έλεγχο της Folli Follie και ακόμη τίποτε… 

    Και στις δύο περιπτώσεις οι καθυστερήσεις είναι σημαντικές και ως γνωστό στις επιχειρήσεις «ο χρόνος είναι χρήμα»… 

    Το θέμα δεν έχει πάρει διαστάσεις ωστόσο η στήλη πληροφορείται ότι η απόδοση της PWC έχει μπει στο στόχαστρο των τραπεζών – και όχι μόνο – και ήδη υπάρχουν γκίνιες και καρφώματα… Προσεχώς, περισσότερα!

    • Θα συμμετάσχει ή όχι ο Paulson στο Tier II της Πειραιώς;

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο μεγαλομέτοχος της τράπεζας Πειραιώς Τζον Πόλσον κατά πάσα πιθανότητα θα συμμετάσχει στην έκδοση του ομολόγου που δρομολογεί σήμερα η τράπεζα. 

    Ο Πόλσον έχει υποστεί ζημιές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε αρκετές επενδύσεις του τα τελευταία χρόνια… Ωστόσο, όπως έλεγε και ένας κορυφαίος αναλυτής στην στήλη πρέπει να στηρίξει το σημερινό εγχείρημα…

    • Ράλι στα ομόλογα

    Με την απόδοση 2,5% φλερτάρει το ελληνικό 10ετές ομόλογο γεγονός που ανοίγει την όρεξη της Νέας Δημοκρατίας για πιο μακροχρόνιες εκδόσεις… Όλα αυτά από Σεπτέμβριο…

    • Καλπάζει η Vista Bank του Βαρδινογιάννη στην Ρουμανία

    Κι ενώ στην Ελλάδα τα σχέδια για την ανάπτυξη – γρήγορη και εντυπωσιακή όπως μαθαίνω – της IBG προχωρούν, στην Ρουμανία η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει βάλει εμπρός με ιδιαίτερη δυναμική την Vista Bank. 

    Πρόκειται για την θυγατρικής της πρώην (γενικότερα) Marfin, αργότερα Λαϊκής, την οποία πούλησαν οι κυπριακές Αρχές.



    ΣΧΟΛΙΑ