bloomberg
Sponsored by

Bloomberg

Ν. Καραμούζης: Ο τραπεζίτης που φιλοδοξεί να δώσει νέα πνοή στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

  • Bloomberg

Νίκος Καραμούζη, Πρόεδρος Grant Thornton, Ελλάδα Μέλος Δ.Σ. Ιδρύματος Ωνάση 


Η εμπειρία του στα χρηματοοικονομικά μετρά πάνω από τρεις δεκαετίες. Γεγονός που μπορεί να τον βοηθά να βλέπει επενδυτικές ευκαιρίες εκεί όπου άλλοι φοβούνται να πατήσουν.

Ο λόγος για τον κ. Νικόλα Καραμούζη και το fund που έχει στα σκαριά με σκοπό να επενδύσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις δηλαδή που εξακολουθούν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ελληνική οικονομία, εξασφαλίζοντας έξι στις δέκα θέσεις εργασίας στη χώρα – διπλάσιες συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως σημειώνει, προλογίζοντας συνέντευξη του Έλληνα πρώην τραπεζίτη, το πρακτορείο Bloomberg, πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές βαρύνονται με δάνεια που έχουν «κοκκινίσει», αλλά ο κ. Καραμούζης πιστεύει ότι κάποιες εξακολουθούν να έχουν σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης, εφόσον υπάρξουν κεφάλαια που θα κατευθυνθούν εκεί που πρέπει.

«Η κρίση άφησε πίσω της ένα τεράστιο πρόβλημα στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης.

Ο 67χρονος τραπεζίτης, ο οποίος υπήρξε επίσης στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος και έχει διδακτορικό στα Οικονομικά από το πανεπιστήμιο Penn State, εξηγεί μάλιστα πως σήμερα υπάρχουν περίπου 3.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ.

«Επενδυτική ευκαιρία στην Ελλάδα σήμερα είναι να κοιτάξει κανείς προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να εντοπίσει εταιρείες που ναι μεν αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά εξακολουθούν να έχουν ένα επιχειρηματικό story και δυνατότητες, εφόσον κάποιος καταφέρει να τις αναδιαρθρώσει επιτυχώς», λέει.

Στην προσπάθειά του αυτή, ο κ. Καραμούζης ενώνει τις δυνάμεις του με ειδικούς από τον χώρο των ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) και έμπειρους μάνατζερ για να δημιουργήσει το fund SMERemediumCap. Στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν 100 εκατ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια μέχρι το τέλος του έτους.

Ως πρώτο βήμα, σχεδιάζουν να αγοράσουν έως και 10 εταιρείες από τις συνολικά 160 επιχειρήσεις που θεωρούν ότι έχουν τις δυνατότητες που αναζητούν.

«Αναμένουμε ότι τα πρώτα δύο deals θα έχουν οριστικοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020», λέει ο κ. Καραμούζης, πρόεδρος της Grant Thornton Tax and Business Advisory Solutions στην Ελλάδα.

Ηγετικές θέσεις στο fund έχουν επίσης ο κ. Κώστας Καραφωτάκης, πρώην επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Olympia Group, και ο κ. Θεόδωρος Μόσχος, πρώην κορυφαίο στέλεχος στην Ελλάκτωρ.

Νέο μάνατζμεντ

Το σχέδιο του κ. Καραμούζη έχει επίσης τη στήριξη των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, επιχειρηματιών, αλλά και φορέων όπως το Ίδρυμα Ωνάση, ενώ δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Οι περισσότερες από τις εταιρείες που βρίσκονται στο στόχαστρο του fund έκαναν σημαντικές επενδύσεις προ κρίσης χρηματοδοτούμενες από τραπεζικά δάνεια. Όταν κατέρρευσε όμως η ελληνική οικονομία, οι πωλήσεις τους έκαναν «βουτιά» και πολλές βρέθηκαν να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Το SMERemediumCap στοχεύει στην αναδιάρθρωση αυτών των δανείων, στη διοχέτευση νέων κεφαλαίων και στην τοποιέτηση μάνατζερ που θα έχουν οικονομική συμμετοχή στην επιχείρηση.

Όπως λέει, ωστόσο, ο κ. Καραμούζης, στο εγχείρημα «μπορούν να συμμετέχουν και οι σημερινοί μέτοχοι».

«Δεν θα κάνουμε επιθετικές εξαγορές, ούτε θα πουλήσουμε κόκκινα δάνεια. Θέλουμε να επενδύσουμε στα προϊόντα τους και να ξανακάνουμε βιώσιμες τις επιχειρήσεις», εξηγεί.

Το fund επικεντρώνεται σε εταιρείες που δραστηριοποιύνται σε τομείς όπως τα κατεψυγμένα θαλασσινά, η παραγωγή αυγών, η μεταποίηση, τα τρόφιμα και τα ποτά, τα οικοδομικά υλικά, η φιλοξενία, δίκτυα λιανικής και η χονδρική πώληση.

Στόχος η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές είναι υπερβολικά μικρές για να προσελκύσουν επενδύσεις από το εξωτερικό. Όπως λέει, όμως, ο κ. Καραμούζης, «όπου υπάρχει ενδιαφέρον, θα συνεργαστούμε με ξένους επενδυτές».

Στόχος του fund SMERemediumCap είναι οι πωλήσεις των εταιρειών να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα και η οικονομία να συνεχίσει να τροφοδοτείται με αγαθά που αλλιώς θα έπρεπε να εισάγει, υποστηρίζει επίσης ο πρώην τραπεζίτης.

«Θέλουμε να στηρίξουμε την παραγωγή στην Ελλάδα, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να τονώσουμε την οικονομική παραγωγή γενικότερα», τονίζει.

Όπως λέει δε, μέσω του συγκεκριμένου project, αναμένεται ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 5.000 με 10.000 θέσεις εργασίας.


ΣΧΟΛΙΑ