• Business

    Ν. Καραμούζης : Αυτές είναι οι επόμενες κινήσεις ενδυνάμωσης της Eurobank

    Νίκος Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης. Ετών 63. Πρόεδρος της Eurobank


    Στρατηγική διεθνούς παρουσίας του Ομίλου που θα στηρίζεται σε θυγατρικές, κερδοφόρες και αυτοχρηματοδοτούμενες, με ηγετική παρουσία στις τοπικές αγορές υλοποιεί ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης.

    Η Κύπρος, την οποία επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημερες ο κ. Καραμούζης, είναι στρατηγικής σημασίας για τον Ομιλο και μάλιστα, επιδιώκεται η περαιτέρω ενίσχυση της Eurobank Κύπρου και του ρόλου της στην οικονομία της χώρας.

    Ειδικά δε, μετά την αποδέσμευση της Κύπρου από το μνημόνιο, οι προοπτικές διευρύνονται και δικαιώνουν την έμφαση, που δίνει η τράπεζα στην χώρα και η οποία χρονολογείται ήδη από την εποχή της πρώτης θητείας του Νίκου Καραμούζη στην Eurobank.

    Σε μια περίοδο που οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης εργασιών, κρίσιμη είναι η στρατηγική τους που αφορά την αναδιάρθρωση των ομίλων, εν μέσω σειράς δεσμεύσεων από τις εποπτικές αρχές και τους θεσμούς.

    Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η ικανότητα των διοικήσεων δοκιμάζεται σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης και στο πλαίσιο αυτό, η εμπειρία τραπεζιτών όπως ο Νίκος Καραμούζης είναι καίρια.

    Από τα βασικά πεδία δραστηριότητας των τραπεζών είναι τα  σχέδια αναδιάρθρωσης, τα οποία δημιουργούν ένα πλαίσιο για τη διεθνή τους παρουσία που συνοψίζεται σε μείωσή της και επικέντρωση στις αγορές με την πιο ισχυρή δραστηριότητα.

    Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση, η οποία κατέληξε σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της Eurobank, της έδωσε μεγαλύτερη ευελιξία αναφορικά με τις δεσμεύσεις από τα σχέδια αναδιάρθρωσης ενώ παράλληλα, με πρωτοβουλία της διοίκησης γίνονται κινήσεις στρατηγικής, όπως η απόκτηση του δικτύου της Alpha Bank στην Βουλγαρία με στόχο την ενίσχυση της τοπικής παρουσίας.

    Κινήσεις αναδιάρθρωσης πραγματοποιούνται επίσης σε Ρουμανία και Σερβία ώστε όλες οι θυγατρικές να αυτοχρηματοδούνται και να έχουν καταθέσεις που αυξάνονται με ρυθμό υψηλότερο των δανείων, να διατηρούν κάλυψη από προβλέψεις ικανοποιητική και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και τη βάση κόστους.

    Με δεδομένη την πώληση της θυγατρικής τράπεζας στην Ουκρανία, για τις άλλες τοπικές τράπεζες βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία συννενόησης ώστε να γίνουν κινήσεις, όπως αυτή στη Βουλγαρία.

    Ο Ομιλος Eurobank διατηρεί εκτός Ελλάδας συνολικό ενεργητικό 12 δισ.ευρώ, δάνεια της τάξης των 6,6 δισ.ευρώ και καταθέσεις 8,5 δισ.ευρώ, 400 καταστήματα και απασχολεί 5.800 άτομα. Η τράπεζα πέτυχε να έχει σήμερα κερδοφόρες όλες τις θυγατρικές εξωτερικού με τρία συνεχόμενα τρίμηνα θετικών αποτελεσμάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ