• Business

    Mytilineos: Το consensus των αναλυτών και οι καταλύτες του 2023 που μαγνητίζουν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια

    Ο επικεφαλής του Ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ο επικεφαλής του Ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος


    “Τιμή ευκαιρίας” θεωρούν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια τα νέα υψηλά που πετυχαίνει κάθε μέρα η μετοχή της Mytilineos, καθώς πόλο έλξη για τους επενδυτές αποτελεί δυναμική ανόδου των μεγεθών του αποτέλεσμα του μετασχηματισμού, σε συνδυασμό με τη μεγάλη  μερισματική  απόδοση  της μετοχής και τα νέα ορόσημα του 2023.

    Τα αποτελέσματα του 2022 που πρόκειται να ανακοινωθούν μεθαύριο Πέμπτη, αναμένονται κατά πληροφορίες του mononews.gr, πάνω από την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη των αναλυτών, με πηγές να κάνουν λόγο για EBITDA πάνω από 800 εκ. ευρώ και καθαρά κέρδη κοντά στα 500 εκ. ευρώ.

    Το consensus των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2022 που ανακοινώθηκε χθες προβλέπει EBITDA από 705 εκ. ευρώ μέχρι 786 εκ. ευρώ με μέση τιμή τα 756 εκ. ευρώ και μέσο όρο τα 745 εκ. ευρώ. Επίσης προβλέπουν κύκλο εργασιών από 5,2 μέχρι 6,4 δισ. ευρώ με μέση τιμή τα 6,19 δισ. ευρώ και μέσο όρο τα 5,977 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη από 392 μέχρι 474 εκ. ευρώ με μέση τιμή τα 438 εκ. ευρώ και μέσο όρο τα 433 εκ. ευρώ.

    Η υψηλή κερδοφορία του ομίλου το 2022 και η αντίστοιχη προοπτική αύξησης των κερδών του και το 2023,  δημιουργεί δυνατότητα μερισμάτων και σημαντικής μερισματική απόδοση της μετοχής. Για το 2022 το  μέρισμα αναμένεται άνω του €1 ανά μετοχή ή 5-6% μερισματική απόδοση.

    Επιπλέον, εκτός από τα καλά αποτελέσματα του 2022, η φετινή χρονιά δημιουργεί σημαντική προοπτική  ανάπτυξης όλων των δραστηριοτήτων του ομίλου,  με το νέο μετασχηματισμό να θέτει τις βάσεις για νέα υψηλά στα μεγέθη του ομίλου. Προς τα πάνω ωθεί την αποτίμηση του ομίλου η μεγάλη έμφαση που δίνει στις ΑΠΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Alpha αξιολογεί το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της MYTILINEOS πάνω από €2 δισ., κάτι το οποίο σταδιακά αρχίζει να αφουγκράζεται και η αγορά.

    Ταυτόχρονα, η Mytilineos διατηρώντας τον καθαρό δανεισμό της, σταθερά, σε επίπεδα κάτω του €1 δισ. τα επόμενα 5 έτη, ως αποτέλεσμα τόσο της υψηλής κερδοφορίας της, και άρα των ισχυρών καθαρών ταμειακών της ροών, όσο και της σωστής διαχείρισης των προς επένδυση κεφαλαίων, η απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων της Εταιρείας (ROIC) ξεπερνά  σταθερά το 15%.

    Στις προοπτικές του 2023, η απόδοση του μετασχηματισμού που θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες με τα αποτελέσματά του να είναι εμφανή από το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και η επενδυτική βαθμίδα που αναμένεται προς το τέλος του 2023.

    Καταλύτες για την περαιτέρω ανάπτυξη: Ενέργεια και Μεταλλουργία εναρμονισμένες με την ενεργειακή μετάβαση

    Και οι δύο τομείς του ομίλου η Ενέργεια και η Μεταλλουργία αναπτύσσονται  με βάση τις επιταγές της ενεργειακής μετάβασης δίνοντας έμφαση στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και στην παραγωγή πράσινου αλουμινίου, επιλογές που δημιουργούν όλο και μεγαλύτερες υπεραξίες.

    Η νέα δομή του ομίλου απελευθερώνει σημαντική δυναμική στον  Ενεργειακό Τομέα του ομίλου, που προετοιμάζεται για τη νέα του εποχή, αυξάνοντας την παραγωγή ΑΠΕ, είτε μέσω ανάπτυξης δικών του περιουσιακών στοιχείων είτε μέσω PPAs, ενώ η νέα μονάδα 826CCGT  θα ενισχύσει σημαντικά την παραγωγή ενέργειας του ομίλου από το 1ο τρίμηνο του 2023. Το  ενεργειακό χαρτοφυλάκιό της εισηγμένης σε όλο τον κόσμο ξεπερνάει τα 8,5 GW. Το νέο CCGT  ενισχύει την παρουσία του ομίλου στην παραγωγή θερμικής ενέργειας ενώ  ταυτόχρονα ο όμιλος επεκτείνει  το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αυξάνοντας επίσης τη θέση της στην εμπορία ενεργειακών προϊόντων.

    Τα νέα έργα ΑΠΕ που σταδιακά θα παραδίδονται τα επόμενα χρόνια συνολικής ισχύος 6 GW, θα προσθέτουν ετησίως 500 MW ισχύος από το 2023 ως το 2027, αποτελώντας ένα σημαντικό μοχλό  για την αύξηση των κερδών.

     Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, αποτελούν βασικό άξονα της ανάπτυξης της MYTILINEOS, με το μεγαλύτερο μέρος του CAPEX από το 2022 και στο εξής να εστιάζει στην «Πράσινη Μετάβαση». 

    Ταυτόχρονα η ομάδα Energy Management του ομίλου και των εικονικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής θα συμβάλει τη βελτιστοποίηση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις μέσω της Protergia στη λιανική πελατεία της και μέσω ενός νεοσύστατου υποτομέα σε εταιρικούς πελάτες B2B. Το τμήμα Energy Customer Solutions, του ενεργειακού τομέα περιλαμβάνει τον κλάδο λιανικής, την  Protergia, που με την προσθήκη της Watt+Volt, αποκτά ένα κρίσιμο μερίδιο αγοράς άνω του 10%, το οποίο θα κινείται ανοδικά και εκτιμάται ότι θα φτάσει το 20% έως το 2027. Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνεται και η δραστηριότητα  προμήθειας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (B2C, B2 Μικρές επιχειρήσεις), ενώ θα προσφέρει επίσης υπηρεσίες νέων προϊόντων όπως ενεργειακή απόδοση, έξυπνες πόλεις, διαχείριση εγκαταστάσεων, IoT/Ψηφιακές υπηρεσίες και άλλες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.

    Η εγχώρια εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ θα φτάσει τα 2GW έως το 2027 (1,5GW ηλιακή και 500MW αιολική) από 250MW το 2022. Η δυναμικότητα θερμικής παραγωγής εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 9TW έως το 2024, στο πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας του νέου CCGT 826MW.

    Ο Τομέας Μετάλλων στοχεύει να γίνει το παγκόσμιο σημείο αναφοράς της Πράσινης Μεταλλουργίας με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για κύκλο εργασιών 869 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο EBITDA 276 εκατ. ευρώ την περίοδο 2023-27, με κύρια εστίαση στη χρήση πράσινης ενέργειας, τη διατήρηση μιας δομής χαμηλού κόστους και πιθανώς την αύξηση του μείγματος πράσινης/ανακυκλωμένης παραγωγής.

     Σημαντικός καταλύτης υπεραξιών  είναι και οι ESG επιδόσεις της MYTILINEOS   και συγκεκριμένα η πρόσφατη εισαγωγή της Εταιρείας στο δείκτη Dow Jones, καθώς γίνεται η 1η Ελληνική εταιρεία που περνά το κατώφλι του πιο σημαντικού ESG δείκτη Παγκοσμίως. 



    ΣΧΟΛΙΑ