• Business

    Mytilineos: Τι σηματοδοτεί η συμμετοχή του σε έργο 2,8 δισ. ευρώ στη Βρετανία

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos


    Στην πρώτη γραμμή για την ενεργειακή μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται η Mytilineos, που είναι πολύ κοντά στο να αναλάβει μέρος του 10ου και μεγαλύτερου έργου ενεργειακής μετάβασης στη βρετανική αγορά.

    Η SP Transmission (SPT) και η National Grid Electricity Transmission (NGET) επέλεξαν την κοινοπραξία της Μytilineos με την GE Vernova ως προτιμώμενο προμηθευτή δικτύου για σταθμούς μετατροπέων HVDC,  του Eastern Green Link 1, ενός έργου συνολικού προϋπολογισμού 2,8 δισ. ευρώ.

    Η διεθνής αυτή διάκριση διεθνοποιεί περαιτέρω τη δραστηριότητα της Mytilineos, εκτοξεύοντας το ανεκτέλεστο έργων εκτός Ελλάδας.

    Η μεγάλη εμπειρία της εταιρείας σε τεχνικά απαιτητικά και πολύπλοκα έργα λειτούργησε καταλυτική προκειμένου η κοινοπραξία της GE Vernova με τη Mytilineos να αναλάβει την κατασκευή δύο σταθμών μετατροπέων HVDC στην υποθαλάσσια ζεύξη των 2,8 δισ. για την ηλεκτρική διασύνδεση Σκωτίας-Αγγλίας που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2024 και θα ολοκληρωθεί το 2029.

    Με το έργο αυτό η εμπειρία της εταιρείας και το πλεονέκτημά της στη διεκδίκηση ανάλογων έργων αυξάνεται.

    Έτσι το έργο αυτό, εκτός από το μέγεθός του, θα δώσει στην εταιρεία σημαντική υπεραξία λόγω της σημασίας του, καθώς θα την καθιερώσει διεθνώς σε μια μεγάλη και απαιτητική αγορά, αυτή των μεγάλων και πολύπλοκων ενεργειακών διασυνδέσεων, που λόγω της στροφής στην πράσινη ενέργεια πολλαπλασιάζονται σε όλο τον κόσμο.

    Η Μεγάλη Βρετανία είναι μια αγορά που ενδιαφέρει άμεσα την Mytilineos, καθώς η διοίκηση υπό τον Βαγγέλη Μυτιληναίο, ετοιμάζει την εισαγωγή της μετοχής της , στον Δείκτη FTSE-100 του Λονδίνου.

    Η μετοχή ταυτόχρονα θα διαπραγματεύεται και στην Αθήνα (dual listing)

    O προγραμματισμός είναι αυτό να επιτευχθεί εντός του 2024.

    Φαβορί στα έργα στη Βρετανία

    Ο όμιλος εξειδικεύεται στα έργα ενεργειακής μετάβασης και ως παγκόσμια εταιρεία δίνει έμφαση στις αγορές του εξωτερικού. Στην αγορά τις Βρετανίας, λόγω της προτεραιότητας που δίνεται στα έργα αυτά και στην ταχύτητα με την οποία προχωρούν, στη Mytilineos έχει ανατεθεί μια δεκάδα έργων.

    Ειδικότερα, έχει αναλάβει και υλοποιεί  μία μονάδα παραγωγής ενέργειας με αεριοστρόβιλο ανοικτού κύκλου (OCGT) και καύσιμο το φυσικό αέριο για τη Vitol, έναν Σύγχρονο Πυκνωτή για την RWE, την ανάπτυξη τριών (3) μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε ανοιχτό κύκλο (OCGT) για την Drax, έργα αποθήκευσης ενέργειας, συνολικής ισχύος 367,5MW, για τον επί σειρά ετών επιχειρηματικό εταίρο Gresham House στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατασκευή (EPC) μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων (Protos Energy Recovery Facility) στο Cheshire της Αγγλίας και αρκετές συμφωνίες PPA.

    Ωστόσο, το έργο για την ανάπτυξη ενός νέου υποθαλάσσιου υπερεθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, του Eastern Green Link 1 για το οποίο ανακηρύχθηκε προτιμητέος προμηθευτής η κοινοπραξία της Μytilineos και της GE Vernova, είναι το πρώτο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης για την εταιρεία, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα μεγάλη κατηγορία έργων ενεργειακής μετάβασης.

    Το Eastern Green Link 1 είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων στη Βρετανία, το οποίο θα συνδέσει το East Lothian στη Σκωτία με την κομητεία Durham στην Αγγλία, προϋπολογισμού 2,8 δισ. ευρώ.

    Η ανακοίνωση της National Grid

    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της National Grid, η Μytilineos και η GE Vernova, οι δύο εταιρείες πήραν μέρος στον διαγωνισμό για την κατασκευή δύο σταθμών μετατροπέων HVDC στην υποθαλάσσια ζεύξη συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης 525 kV και ισχύος 2 GW, EGL1. Η SP Transmission (SPT) και η National Grid Electricity Transmission (NGET) επέλεξαν την κοινοπραξία τους ως προτιμώμενο προμηθευτή δικτύου για σταθμούς μετατροπέων HVDC, του έργου για την ανάπτυξη ενός νέου υποθαλάσσιου υπερεθνικού δρόμου ηλεκτρικής ενέργειας, του Eastern Green Link 1 (EGL1).

    Η Grid Solutions της GE Vernova συνεργάζεται με τη Μytilineos για την παροχή των τεχνικών έργων και της τεχνολογίας για τους σταθμούς μετατροπέων HVDC που μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα στο εναλλασσόμενο ρεύμα που χρησιμοποιείται στο χερσαίο δίκτυο μεταφοράς. Υπενθυμίζεται ότι η Prysmian έχει επιλεχθεί ως ο αποκλειστικός προτιμώμενος πλειοδότης για τη σύμβαση καλωδίωσης HVDC.

    Το νέο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημιουργηθεί θα είναι μήκους 190 χιλιομέτρων, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών, θα μεταφέρει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια σπίτια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2024, ενώ στόχος είναι να λειτουργήσει το έργο το 2029.

    Ο υπουργός Πυρηνικών και Δικτύων του Ηνωμένου βασιλείου, Andrew Bowie, δήλωσε σχετικά με το έργο: «Με τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αυξάνονται κατά 500% από το 2010, πρέπει να συνεχίσουμε να μετασχηματίζουμε το ηλεκτρικό μας δίκτυο για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να μεταφέρουμε την ενέργεια από εκεί που παράγεται στο σημείο που χρειάζεται. Έργα όπως αυτό θα κάνουν ακριβώς αυτό και θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε την οικονομία, να μειώσουμε τους λογαριασμούς, να πετύχουμε καθαρό μηδέν και να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια».

    Ο Διευθυντής Έργου του EGL1, Peter Roper, επισήμανε: «Η επιχείρηση Grid Solutions της GE Vernova και η Μytilineos ως προτιμώμενοι προμηθευτές, είναι κορυφαίοι ειδικοί σε αυτόν τον τομέα υψηλής τεχνολογίας και προσφέρουν σημαντική τεχνογνωσία στην παροχή της υποδομής που απαιτείται για την κάλυψη των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου και των καθαρών μηδενικών στόχων».

    «Ως ηγέτης της κοινοπραξίας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιλεγούμε ως προτιμώμενος προμηθευτής μαζί με τον συνεργάτη μας την Μytilineos στην ανάπτυξη ενός νέου υποθαλάσσιου υπερεθνικού δρόμου ηλεκτρικής ενέργειας, του έργου Eastern Green Link 1 (EGL1)», δήλωσε ο Philippe Piron, Διευθύνων Σύμβουλος της Grid Solutions, της GE Vernova.

    «Πρόκειται για αναγνώριση της προηγμένης τεχνολογίας HVDC και της τεχνογνωσίας μας στην παροχή μιας καινοτόμου λύσης και της τεχνογνωσίας της Μytilineos στη διαχείριση και κατασκευή έργων τέτοιου μεγέθους και πολυπλοκότητας, προκειμένου να υποστηριχθούν οι στόχοι του Εθνικού Δικτύου για μηδενική ενέργεια», πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο θα ενισχύσει τον τομέα M Power Projects του κλάδου ενέργειας της Μytilineos, η οποία αποτελεί κορυφαίο διεθνή ανάδοχο στην κατασκευή εξειδικευμένων, μεγάλης κλίμακας και προστιθέμενης αξίας ενεργειακών έργων.

    Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από την ελληνική εταιρεία μετά την υπογραφή ανάληψης του έργου.

    Διαβάστε επίσης:

    Κρίσιμη πρώτη ύλη το αλουμίνιο – Μυτιληναίος: Διορθώνεται μια σημαντική παράλειψη

    Intracom: Συνεργασία με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας EOLO

    Brevan Howard: Το κορυφαίο hedge fund προβλέπει τεράστιες αποδόσεις από κρυπτονομίσματα και blockchain



    ΣΧΟΛΙΑ