• Business

    Διπλή «ετυμηγορία» για τη Mytilineos από Fitch και S&P: Τι έφερε την αναβάθμιση

    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Θετικά νέα για τη Mytilineos από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch που αναβάθμισε το outlook για την εισηγμένη σε «stable BB» από «negative BB» προηγουμένως. Και δεύτερη έκθεση από S&P που επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «ΒΒ-».

    Σύμφωνα με τη Fitch, η αναθεώρηση του Outlook στο Stable αντικατοπτρίζει την καλύτερη από την αναμενόμενη οικονομική απόδοση της εισηγμένης το 2020 και την προσδοκία ότι η μόχλευση θα παραμείνει εντός  των περιθωρίων από το 2022 και μετά, παρά το μεγάλο capex το 2021-2024 καθώς επεκτείνεται οργανικά  στην ενέργεια.

    Ο οίκος θεωρεί την επέκταση του ομίλου πιστωτικά θετική παρά την προσωρινή απόκλιση μόχλευσης και την πρόβλεψη για αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF) το 2021-2022.

    Παρόλο που διαπιστώνει κινδύνους εκτέλεσης για έργα κατασκευής-μεταφοράς-μεταφοράς (BOT), αναμένει ισχυρή ζήτηση για βιώσιμα έργα παγκοσμίως, τα οποία θα πρέπει να υποστηρίζουν βελτιώσεις στην απόδοση της συνολικής κατασκευαστικής επιχείρησης.

    Η επιβεβαίωση αξιολόγησης υποστηρίζεται από εύλογη ρευστότητα χωρίς κοντινές ημερομηνίες λήξης χρέους πριν από το 2024, ένα διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ, ένα συνεργατικό επιχειρηματικό μοντέλο, κάθετα ολοκληρωμένες και χαμηλού κόστους μονάδες μεταλλουργίας, καθώς και μια ισχυρή και αυξανόμενη θέση στην αγορά στην εγχώρια ηλεκτρική ενέργεια που παρέχουν ομάδα με βιώσιμες ταμειακές ροές.

    Σύντομα το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών

    Σημειώνεται ότι οι δύο εκθέσεις έρχονται στην έναρξη της εβδομάδας που η εισηγμένη ετοιμάζεται να βγει στις αγορές για το «πράσινο» ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ.

    Στόχος της νέας έκδοσης είναι η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους  με εξόφληση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων και η χρηματοδότηση «πράσινων» έργων. Για το «πράσινο» ομόλογο αξίας 500 εκατ. ευρώ, διάρκειας 5,5 ετών, το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει μέσα στην εβδομάδα.

    Ήδη ξεκίνησαν οι εξ αποστάσεως συναντήσεις με επενδυτές που επενδύουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη, τις οποίες από χθες διοργανώνουν οι BNP Paribas, Citigroup, και HSBC ως Γενικούς Συντονιστές (Global Coordinators) και Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners).

    Με βάση την ανακοίνωση, «υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς, θα ακολουθήσει διάθεση πράσινων ομολογιών, χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ με διάρκεια 5,5 ετών (NCL/Μη Ανακλητές) (η “Έκδοση” και οι “Ομολογίες” αντίστοιχα). Δεν δύναται να διασφαλιστεί ότι η Έκδοση θα πραγματοποιηθεί ή ότι θα έχει το προαναφερθέν μέγεθος ή ότι θα ολοκληρωθεί».

    Πού θα επενδυθούν τα κεφάλαια

    Όπως αναφέρεται, η Μυτιληναίος προτίθεται να διαθέσει τα καθαρά κεφάλαια που θα αντληθούν από τις Ομολογίες για (i) την εξόφληση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, (ii) τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών, και (iii) την καταβολή των προμηθειών και εξόδων της έκδοσης.

    Ποσό αντίστοιχο με τα καθαρά κεφάλαια που θα αντληθούν από τις Ομολογίες θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση, ολικά ή μερικά, Επιλέξιμων Πράσινων Έργων (συμπεριλαμβανομένων άλλων σχετικών υποστηρικτικών δαπανών), όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Πράσινων Ομολογιών (Green Bond Framework) της εταιρείας. «Οι Ομολογίες θα διανεμηθούν στο πρότυπο του Regulation S, ενώ η Ηλεκτρονική Netroadshow παρουσίαση θα είναι διαθέσιμη».



    ΣΧΟΛΙΑ