• Business

    Μπορεί η «ήρεμη δύναμη» του Γιώργου Μιχελή να κάμψει την αυστηρότητα της Danièle Nouy;

    Danièle Nouy. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

    Danièle Nouy. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,


    Ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Γιώργος Μιχελής, θα συναντήσει την επικεφαλής του SSM, Danièle Nouy, την Δευτέρα στην Φραγκφούρτη, επιχειρώντας να δώσει το στίγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες ειδικά στην επιλογή διοικήσεων, λίγες ημέρες πριν το κλιμάκιο του SSM επισκεφθεί την Αθήνα για τις καθιερωμένες συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών, το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Η σιδηρά κυρία του SSM δεν επείσθη από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έχοντας επιφυλάξεις για οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η συνάντησή τους την Πέμπτη διήρκεσε μιάμιση ώρα, έγινε σε καλό κλίμα αλλά η Danièle Nouy δεν άφησε ελπίδες στον υπουργό Οικονομικών όσο αφορά τη χαλάρωση των κριτηρίων για την επιλογή μελών στα δ.σ. και στο top management.

    Ακριβώς οι πολιτικές παρεμβάσεις παρελθόντων ετών στις τράπεζες και το κακό track record του κλάδου οδήγησε τους θεσμούς στην επιβολή αυστηρών κριτηρίων για τα υψηλόβαθμα στελέχη προκειμένου να αποκλειστούν «συνήθεις ύποπτοι».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Danièle Nouy παρέπεμψε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στον νόμο που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε χωρίς αντιρρήσεις, και χωρίς να κατανοεί τι σήμαινε για το τραπεζικό σύστημα.

    Όπως εκτιμάται από την αγορά, το κλίμα δεν θα είναι το ίδιο στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΧΣ Γιώργο Μιχελή, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Χριστόφορο Στράτο, μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου. Το ένα σκέλος της συνάντησης είναι το εθιμοτυπικό προκειμένου η επικεφαλής και τα στελέχη του SSM να γνωρίσουν τον κ. Στράτο.

    Το ουσιαστικό είναι ότι η διοίκηση του ΤΧΣ θα μεταφέρει στην Danièle Nouy τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Ο SSM εσχάτως φαίνεται να κατανοεί ότι η εξάντληση της αυστηρότητας στα κριτήρια επιλογής διοικήσεων έχουν μπλοκάρει τον κλάδο.

    Το ζητούμενο είναι σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να μετριαστεί η πίεση από πλευράς των θεσμών και του SSM ώστε να κλείσει επιτέλους το ανοικτό θέμα και να «τρέξει» ο κλάδος τα άλλα ζητήματα.

    Η μεταβατική Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ, o Χριστόφορος Στράτος ως διευθύνων σύμβουλος και ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, έχει πλήρεις εξουσίες και την αρμοδιότητα να εγκρίνει και τα νέα μέλη που θα προτείνουν οι επιτροπές επιλογής των τραπεζών, εφόσον βέβαια πληρούν τα κριτήρια του νόμου και κριθούν κατάλληλα από τον SSM.

    Ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής δήλωσε σε συνέντευξή του ότι δεν πρόκειται να υπάρξει  παράταση στη διαδικασία ανασύνθεσης των δ.σ. και θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Σεπτεμβρίου, επιδιώκοντας να κλείσουν τα ανοικτά θέματα το συντομότερο δυνατόν. Πάντως οι θεσμοί έχουν κάνει δεκτή μια άτυπη παράταση μερικών εβδομάδων λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στην επιλογή στελεχών που να πληρούν τα κριτήρια του νόμου.

    Στην παρούσα φάση, από ελληνικής πλευράς θα επιχειρηθεί η άσκηση πίεσης στους θεσμούς να «βάλουν νερό στο κρασί τους» ενώ η άλλη πλευρά έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοσθεί και να αξιολογηθούν τυχόν τροποποιήσεις στη συνέχεια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/posa-chtipimata-pige-kathe-adia/71347



    ΣΧΟΛΙΑ