• Business

    «Μουσικός» πόλεμος εκατομμυρίων: Η πολυεθνική Akazoo κόντρα στον Δημήτρη Μάρη και την “νέα ΑΕΠΙ” που δημιούργησε

    Μαρής

    Δημήτρης Mάρης- Πρόεδρος της 24MEDIA και IB HUB


    Μια ελληνική πολυεθνική εταιρία, η AKAZOO, βγαίνει «κόντρα» στον «Συριζαίο» επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη, καθώς αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΟΔ) Πνευματικών Δικαιωμάτων με τεχνολογίες αιχμής.

    Στην ουσία το αφεντικό της ΑΚΑΖΟΟ, που είναι εισηγμένη στον αμερικάνικο δείκτη NASDAQ με κεφαλαιοποίηση (market cap) 259 εκατ. δολάρια, ο Ελληνας Απόστολος Ζερβός θέλει να δημιουργήσει μια εταιρία με στόχο να αντικαταστήσει την ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) που χρεωκόπησε. Υπενθυμίζεται οτι και ο Δημήτρης Μάρης δημιούργησε μια αντίστοιχη εταιρία, με αποτέλεσμα να υπάρξουν, σφοδρές αντιδράσεις απο τους καλλιτέχνες.

    Η παγκόσμια πλατφόρμα υπηρεσιών ψηφιακής μουσικής ΑΚΑΖΟΟ με περισσότερους από 43 εκατομμύρια χρήστες σε 25 χώρες βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας νέας Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης (ΑΟΔ) Πνευματικών Δικαιωμάτων. Ήδη, έχουν εκκινήσει οι σχετικές διαδικασίες προς τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), προκειμένου να αδειοδοτηθεί.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της πολυεθνικής “Η ΑΚΑΖΟΟ διαθέτει πολυετή τεχνογνωσία με πλατφόρμα η οποία συγκεντρώνει περισσότερα από 50 εκατομμύρια τραγούδια Ελλήνων και ξένων δημιουργών και διεθνώς κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες στην παρακολούθηση και απόδοση μουσικών δικαιωμάτων.

    Τα παραπάνω διασφαλίζουν απόλυτη διαφάνεια στην απόδοση των εσόδων προς τους καλλιτέχνες και εισάγουν νέα, σύγχρονα δεδομένα στη συλλογή και καταμέτρηση πνευματικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων της δημόσιας εκτέλεσης, της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης και της ψηφιακής αναπαραγωγής.

    Στον δείκτη NASDAQ

    Η τεχνογνωσία της AKAZOO ήδη χρησιμοποιείται με επιτυχία από διεθνείς δισκογραφικές και εκδοτικές εταιρείες για άμεση και συνεχή ενημέρωση η οποία διασφαλίζει την ορθή κατανομή και έγκαιρη καταβολή προς τους δημιουργούς. Η AKAZOO θα διαθέσει σημαντικό προϋπολογισμό για την περαιτέρω ανάπτυξη σχετικών υποδομών.

    Υπενθυμίζουμε πως το Σεπτέμβριο του 2019 η AKAZOO εισήχθη στο δείκτη NASDAQ του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, καταφέρνοντας νέα άντληση κεφαλαίων ύψους $55 εκατ.”

    Ο κ. Απόστολος Ζερβός, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΑΖΟΟ, δήλωσε: «Θεωρούμε πως η πολυετής μας ενασχόληση με τις νέες μουσικές τεχνολογίες σε παγκόσμιο επίπεδο, μας καθιστά τους πλέον κατάλληλους για να δώσουμε λύσεις στα μακροχρόνια ζητήματα γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα. Είναι για εμάς πολύ σημαντικό να υποστηρίξουμε τους δημιουργούς με πιο άμεση και διαφανή απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία νέων έργων».

    Οι κ. Νίκος Παππάς (τέως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ), Δημήτρης Μάρης και Μιχάλης Ψύλλος (τέως CEO του Αθηναικού Πρακτορείου Ειδήσεων)

    Τι συμβαίνει με τα πνευματικά δικαιώματα και ο πόλεμος των εκατομμυρίων

    Η akazoo είναι η δεύτερη εταιρία που αποφασίζει να εισέλθει δυνατά στις business των πνευματικών δικαιωμάτων. Χθες μια εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία (που στήριξε φανατικά τον ΣΥΡΙΖΑ) Δημήτρη Μάρη κάλεσε τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες να τα βρουν υπό την σκέπη του νέου σχήματος που έχει δημιουργήσει. Πρόκειται για την  εταιρεία πνευματικών δικαιωμάτων, IP Hub.  Την κίνηση Μάρη, λέγεται ότι καυτηρίασε έντονα μεγάλη μερίδα δημιουργών, μεταξύ αυτών και ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης.

    Μάλιστα το μεσημέρι της Τετάρτης (σε λίγες ώρες) πραγματοποιείται συνάντηση στο υπουργείο Πολιτισμού για αυτό το θέμα.

    Τονίζεται οτι μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των δημιουργών που απειλούν με μαζικές μηνύσεις το υπουργείο Πολιτισμού, η κυρία Μενδώνη αποφάσισε στις 20/01/2020 να εκδώσει ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας εκ νέου ότι στηρίζει τη δημιουργία της ανεξάρτητης Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), επαναλαμβάνοντας όμως ότι δεν θα την αδειοδοτήσει εάν δεν ολοκληρωθεί το business plan. Η Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ) υποστηρίζεται απο τους ίδιους τους δημιουργούς.

    Πόλεμος στον Κυριάκο Μητσοτάκη

    Επίσης η κ. Μενδώνη παραδέχεται ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν εισήγησης του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), εξέδωσε διαπιστωτική πράξη σε ιδιωτική εταιρεία (την IP HUB) , η οποία είναι Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΟΔ), καθότι πληροί όλες τις κατά νόμον προϋποθέσεις».

    Υπενθυμίζεται οτι ο Δημήτρης Μάρης, μέσω των ηλεκτρονικών media που ελέγχει, ήταν μέγας πολέμιος του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο ο νυν πρωθυπουργός  ήταν στην αντιπολίτευση.

    O 40χρονος CEO της Akazoo, Απόστολος Ζερβός.

    Οι χθεσινές εξελίξεις 

    Χθες ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάρης και η διοίκηση της IP HUB, απέστειλαν επιστολή προς την ΕΥΕΔ (Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων) και την ΕΔΕΜ (Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής), της νέας αδειοδοτημένης ανεξάρτητης οντότητας διαχείρισης (ΑΟΔ), με την οποία καλεί τη διοίκηση των φορέων σε διάλογο «με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας μεταξύ των μερών». Στην επιστολή της η IP Hub και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάρης αναφέρουν:   

    ΥΠΟΨΗ: Α) Προσωρινού Διαχειριστή κ. Θεόδωρου Κωνσταντακόπουλου & Μέλη Εποπτικού Συμβουλίου ΕYΕΔ

    Β) Μέλη Δ.Σ. ΕΔΕΜ

    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Α) Υπουργό Πολιτισμού & Aθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη

    Β) Oργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2020

    Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

    Με την παρούσα επιστολή σάς καλούμε από κοινού με τον επιχειρηματία κ. Δημήτρη Μάρη σε συνάντηση εργασίας με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας μεταξύ των μερών.

    Αποτελεί κοινό τόπο η προσπάθεια να επέλθει η κανονικότητα στον χώρο με άμεση και αποτελεσματική συλλογή των δικαιωμάτων, διαφάνεια στη διανομή και κυρίως αίσθημα συλλογικής ευθύνης για έναν από τους πλέον σημαντικούς κλάδους του πολιτισμού μας, διασφαλίζοντας σε απόλυτο βαθμό τα δικαιώματα του συνόλου των Ελλήνων και ξένων δημιουργών και εκδοτών.

    Στην προσπάθειά σας αυτή είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να συνδράμουμε τόσο με την τεχνογνωσία μας όσο και με την εξασφάλιση πόρων χρηματοδότησης του πλάνου σας, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

    Με εκτίμηση, Κωνσταντίνος Νανόπουλος

    Μενδώνη: Οι δημιουργοί πρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιοι το θέμα των πνευματικών τους δικαιωμάτων

    Η αδειοδότηση της νέας ΑΟΔ πάντως προκάλεσε τις αντιδράσεις των δημιουργών, οι οποίοι φοβούνται πως το εγκαταλείπεται το σχέδιό για διαχείριση των πνευματικών τους δικαιωμάτων από τους ίδιους.

    Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, διαβεβαίωσε τους δημιουργούς πως το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει τη δημιουργία της ανεξάρτητης Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ζήτημα της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σημειώνει τα εξής:

    1. Οι ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης (ΑΟΔ) γνωστοποιούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αλλά και στη βάση των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει για τη σύστασή τους ο ελληνικός νόμος. Η σύστασή τους δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού ή της διοίκησης. Η ύπαρξη ΑΟΔ -οι οποίες λειτουργούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης- προβλέπεται από το ενωσιακό δίκαιο και από την Οδηγία για τη συλλογική διαχείριση.

    Το Υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν εισήγησης του ΟΠΙ, εξέδωσε διαπιστωτική πράξη σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία είναι ΑΟΔ, καθότι πληροί όλες τις κατά νόμον προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση μία ΑΟΔ δεν μπορεί να ασκήσει υποχρεωτική συλλογική διαχείριση. Δεν έχει τις διευκολύνσεις και τα τεκμήρια εκπροσώπησης που προβλέπει ο νόμος. Δεν προσφέρει στους δημιουργούς τα εχέγγυα ελέγχου που προβλέπονται για τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης (ΟΣΔ). Επομένως, θέμα δεν υφίσταται.

    2. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων, η στάση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ήταν από την αρχή σαφής. Στόχος είναι η εναρμόνιση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τούτο σημαίνει ότι οι δημιουργοί πρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιοι το θέμα των πνευματικών τους δικαιωμάτων.

    Από την πρώτη στιγμή στις συναντήσεις μας με τους δημιουργούς τέθηκαν βήματα, τα οποία και ακολουθούνται:

    1. Το Υπουργείο έχει αναθέσει στον ΟΠΙ τη διενέργεια ελέγχου στην ΕΥΕΔ μέσω ανεξάρτητης εταιρείας. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Η διενέργεια ελέγχου συμφωνήθηκε με τους δημιουργούς στις 14 Οκτωβρίου 2019, προκειμένου να γνωρίζουν και οι ίδιοι τι θα παραλάβει ο νέος οργανισμός.

    2. Στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκε, ο νέος οργανισμός να συντάξει έκθεση βιωσιμότητας. Το ΥΠΠΟΑ επισημαίνει ότι ο νέος οργανισμός πρέπει να είναι κατά νόμο (4481/2017) βιώσιμος, άλλως τίθενται σε κίνδυνο τα δικαιώματα των δημιουργών. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΙ, η πλειοψηφία των ΟΣΔ προκειμένου να αδειοδοτηθεί, έχει προσκομίσει στοιχεία που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά τους, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
    3. Με την προσκόμιση της έκθεσης, η οποία θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητα, θα ακολουθηθεί η κατά νόμον διαδικασία αδειοδότησης.

    Κύρια μέριμνα του υπουργείου είναι η προστασία των δημιουργών και των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων. Γι’ αυτό άλλωστε, το ΥΠΠΟΑ επεξεργάζεται ήδη σειρά άλλων μέτρων, όπως το dynamic site blocking. Προς την ίδια κατεύθυνση καλούμε να εργαστούν όλα τα μέρη.



    ΣΧΟΛΙΑ