• Business

    Δημήτρης Μάρης: Μπαίνει στη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων – Ποια η θέση του Υπ. Πολιτισμού

    • NewsRoom
    Μαρής

    Δημήτρης Mάρης- Πρόεδρος της 24MEDIA και IB HUB


    Επιστολή προς την ΕΥΕΔ (Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων) και την ΕΔΕΜ (Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής )  απέστειλε ο επιχειρηματίες Δημήτρης Μάρης και η διοίκηση της IP HUB (την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της, Κωνσταντίνος Νανόπουλος), της νέας αδειοδοτημένης ανεξάρτητης οντότητας διαχείρισης (ΑΟΔ), με την οποία καλεί τη διοίκηση των φορέων σε διάλογο «με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας μεταξύ των μερών».

    Στην επιστολή της η IP Hub  και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάρης αναφέρει:   

    ΥΠΟΨΗ: Α) Προσωρινού Διαχειριστή κ. Θεόδωρου Κωνσταντακόπουλου & Μέλη Εποπτικού Συμβουλίου ΕYΕΔ

    Β) Μέλη Δ.Σ. ΕΔΕΜ

    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Α) Υπουργό Πολιτισμού & Aθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη

    Β) Oργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2020

    Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

    Με την παρούσα επιστολή σάς καλούμε από κοινού με τον επιχειρηματία κ. Δημήτρη Μάρη σε συνάντηση εργασίας με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας μεταξύ των μερών.

    Αποτελεί κοινό τόπο η προσπάθεια να επέλθει η κανονικότητα στον χώρο με άμεση και αποτελεσματική συλλογή των δικαιωμάτων, διαφάνεια στη διανομή και κυρίως αίσθημα συλλογικής ευθύνης για έναν από τους πλέον σημαντικούς κλάδους του πολιτισμού μας, διασφαλίζοντας σε απόλυτο βαθμό τα δικαιώματα του συνόλου των Ελλήνων και ξένων δημιουργών και εκδοτών.

    Στην προσπάθειά σας αυτή είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να συνδράμουμε τόσο με την τεχνογνωσία μας όσο και με την εξασφάλιση πόρων χρηματοδότησης του πλάνου σας, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

    Με εκτίμηση,

    Κωνσταντίνος Νανόπουλος

    Μενδώνη: Οι δημιουργοί πρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιοι το θέμα των πνευματικών τους δικαιωμάτων

    Η αδειοδότηση της νέας ΑΟΔ πάντως προκάλεσε τις αντιδράσεις των δημιουργών, οι οποίοι φοβούνται πως  εγκαταλείπεται το σχέδιο για διαχείριση των πνευματικών τους δικαιωμάτων από τους ίδιους.

    Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη διαβεβαίωσε τους δημιουργούς πως το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει τη δημιουργία της ανεξάρτητης Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ζήτημα της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σημειώνει τα εξής:

    1. Οι ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης (ΑΟΔ) γνωστοποιούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αλλά και στη βάση των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει για τη σύστασή τους ο ελληνικός νόμος. Η σύστασή τους δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού ή της διοίκησης. Η ύπαρξη ΑΟΔ -οι οποίες λειτουργούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης- προβλέπεται από το ενωσιακό δίκαιο και από την Οδηγία για τη συλλογική διαχείριση.

    Το Υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν εισήγησης του ΟΠΙ, εξέδωσε διαπιστωτική πράξη σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία είναι ΑΟΔ, καθότι πληροί όλες τις κατά νόμον προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση μία ΑΟΔ δεν μπορεί να ασκήσει υποχρεωτική συλλογική διαχείριση. Δεν έχει τις διευκολύνσεις και τα τεκμήρια εκπροσώπησης που προβλέπει ο νόμος. Δεν προσφέρει στους δημιουργούς τα εχέγγυα ελέγχου που προβλέπονται για τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης (ΟΣΔ). Επομένως, θέμα δεν υφίσταται.

    2. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων, η στάση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ήταν από την αρχή σαφής. Στόχος είναι η εναρμόνιση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τούτο σημαίνει ότι οι δημιουργοί πρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιοι το θέμα των πνευματικών τους δικαιωμάτων.

    Από την πρώτη στιγμή στις συναντήσεις μας με τους δημιουργούς τέθηκαν βήματα, τα οποία και ακολουθούνται:

    1. Το Υπουργείο έχει αναθέσει στον ΟΠΙ τη διενέργεια ελέγχου στην ΕΥΕΔ μέσω ανεξάρτητης εταιρείας. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Η διενέργεια ελέγχου συμφωνήθηκε με τους δημιουργούς στις 14 Οκτωβρίου 2019, προκειμένου να γνωρίζουν και οι ίδιοι τι θα παραλάβει ο νέος οργανισμός.
    2. Στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκε, ο νέος οργανισμός να συντάξει έκθεση βιωσιμότητας. Το ΥΠΠΟΑ επισημαίνει ότι ο νέος οργανισμός πρέπει να είναι κατά νόμο (4481/2017) βιώσιμος, άλλως τίθενται σε κίνδυνο τα δικαιώματα των δημιουργών. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΙ, η πλειοψηφία των ΟΣΔ προκειμένου να αδειοδοτηθεί, έχει προσκομίσει στοιχεία που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά τους, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
    3. Με την προσκόμιση της έκθεσης, η οποία θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητα, θα ακολουθηθεί η κατά νόμον διαδικασία αδειοδότησης.

    Κύρια μέριμνα του υπουργείου είναι η προστασία των δημιουργών και των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων. Γι’ αυτό άλλωστε, το ΥΠΠΟΑ επεξεργάζεται ήδη σειρά άλλων μέτρων, όπως το dynamic site blocking. Προς την ίδια κατεύθυνση καλούμε να εργαστούν όλα τα μέρη.



    ΣΧΟΛΙΑ