• Business

    Morgan Stanley. Γιατί βλέπει εκτόξευση για Αlpha, Πειραιώς, ΕΤΕ & Eurobank


    Λοιπόν έχουμε και λέμε. Η επαναφορά του waiver παραμένει καταλύτης για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, εκτιμάει η Morgan Stanley, η οποία παραμένει θετική για τις τράπεζες τις οποίες αξιολογεί με συστάσεις υπεραπόδοσης (overweight). Οι τιμές στόχοι που θέτει για τις τέσσερις μετοχές είναι:  ΑΛΦΑ στα 3,7 ευρώ ανά μετοχή, Εθνική Τράπεζα στο 0,5 ευρώ ανά μετοχή, Τράπεζα Πειραιώς στο 0,5 ευρώ ανά μετοχή και Eurobank στα 1,40 ευρώ ανά μετοχή.

    Τα περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα διαμορφώνονται από 48% έως 95%.

    Η επαναφορά του waiver θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να τοποθετούν ως εγγύηση χρεόγραφα που εκδίδονται από το Ελληνικό Δημόσιο στην ΕΚΤ, τα οποία υπό διαφορετικές συνθήκες δεν πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης και επομένως, χρησιμοποιούνται ως εγγύηση στον πιο ακριβό μηχανισμό του ELA.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έλαβε απόφαση για την επαναφορά, αναβάλλοντας την απόφασή της για την επόμενη συνεδρίαση στις 22 Ιουνίου.

    Η Morgan Stanley εκτιμάει ότι ο θετικός αντίκτυπος στο κόστος χρηματοδότησης μπορεί να προσθέσει 20 μ.β. (0,20%) στην αποδοτικότητα των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, καθώς η cash αξία των μέσων που χρησιμοποιούνται ως ELA υπολογίζεται σε 4,5 δισ. ευρώ.

    Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση μέσω ELA έχει κόστος της τάξεως του 1,5% σε σχέση με τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ που έχει ουσιαστικά μηδενικό, οι τράπεζες θα επωφεληθούν 60 – 70 εκατ. ευρώ σε λιγότερα έξοδα χρηματοδότησης.

    Αυτό το όφελος θα αυξηθεί ανάλογα με το επίπεδο «κουρέματος» που έχει επιβληθεί στα χρεόγραφα. Η MS πιστεύει ότι για την Alpha Bank θα σημειωθεί η πιο θετική επίδραση από τις τέσσερις τράπεζες.

    Ποιο είναι ο επόμενος καταλύτης στα μάκρο;

    Η οικονομολόγος της Morgan Stanley, Daniele Antonucci, σημειώνει ότι μόνο μερικές μικρές τεχνικές λεπτομέρειες μένουν να κατατεθούν σε νομοθέτημα κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών.

    Μια απόφαση μπορεί να ληφθεί στο επόμενο Eurogroup στις 16 Ιουνίου. Αυτό θα ανοίξει πιθανώς το δρόμο για την διαδικασία του reprofiling του ελληνικού χρέους, με ορισμένα μέτρα να εφαρμόζονται στο άμεσο μέλλον και άλλα σε μεσοπρόθεσμο και σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

    Κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα οδηγήσει και στην επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες, μετά από την απόφαση του Δ.Σ. του ESM να εκταμιεύσει τα κεφάλαια, πιθανώς κατά την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

    Διαβάστε τώρα 

    http://www.mononews.gr/edose-resta-o-prokopiou-sta-posidonia-agoraste-oti-plei/51370



    ΣΧΟΛΙΑ