• Business

    Morgan Stanley για Mytilineos: Οι προοπτικές για φέτος και το σενάριο του dual listing

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η τηλεδιάσκεψη της Mytilineos επικεντρώθηκε στους μεσοπρόθεσμους μοχλούς ανάπτυξης, τις προοπτικές εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις δυνατότητες αναβάθμισης του ισολογισμού, καθώς και τις τελευταίες σκέψεις σχετικά με την πιθανή διπλή εισαγωγή του Ομίλου σε άλλο χρηματιστήριο.

    Η εταιρεία δεν αναμένει ότι το ρωσικό αλουμίνιο θα συμπεριληφθεί στο επόμενο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley διατηρεί την τιμή στόχο στα 45 ευρώ και τη σύσταση σε overweight.

    «Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της εισαγωγής σε κάποιο άλλο χρηματιστήριο, η εταιρεία πληροί ήδη τους KPIs (όπως τα EBITDA και η κεφαλαιοποίηση) για πιθανή εισαγωγή στο εξωτερικό/διπλή διαπραγμάτευση σε διεθνές χρηματιστήριο (όπως στο ΗΒ και τον δείκτη π.χ. FTSE 100), αλλά δεν παρείχε περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με τις προθέσεις της εταιρείας επί του παρόντος», εξηγεί ο Ioannis Masvoulas της MS.

    Τα βασικά συμπεράσματα από την τηλεδιάσκεψη είναι ότι η Mytilineos υπογράμμισε ως κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη:

    • την αγορά λιανικής στην ενέργεια που πρόκειται να αυξήσει το μερίδιο της από 13,5% σε 30% στα επόμενα δύο έτη,
    • τη θερμική παραγωγή με τη νέα θερμική μονάδα που θα φτάσει σε πλήρη λειτουργία το 2024,
    • την προμήθεια στο φυσικό αέριο που βλέπει αύξηση του όγκου,
    • τα έργα ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των έργων που σχετίζονται με το δίκτυο τα οποία προσφέρουν μια ολοένα και πιο ελκυστική ευκαιρία και
    • τα μέταλλα που προσφέρουν σταθερά αποτελέσματα λόγω της κάθετης ολοκλήρωσης και της προληπτικής αντιστάθμισης κινδύνου.

    Από τις επιχειρηματικές προοπτικές προμήθειας φυσικού αερίου, η Mytilineos εκτίμησε ότι η χαμηλότερη τιμή του TTF αναμένεται να θέσει κάποια πίεση στο περιθώριο κέρδους στις δραστηριότητες προμήθειας φυσικού αερίου, ωστόσο, αυτό αναμένεται να μετριαστεί από την διεθνή επέκταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την καλύτερη κερδοφορία στη θερμική παραγωγή.

    Η εταιρεία πιστεύει ότι μια ενδεχόμενη έκδοση ομολόγων θα αποτελέσει συνάρτηση της αγοράς σταθερού εισοδήματος και τόνισε ότι διαθέτει άφθονη ρευστότητα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, η οποία αποτελείται από 0,9 δισ. ευρώ μετρητά και 1,6 δισ. ευρώ δεσμευμένες πιστωτικές γραμμές. Ο Όμιλος απέχει μία βαθμίδα από την επενδυτική βαθμίδα στις S&P και Fitch, ενώ τα ομόλογά της ήδη διαπραγματεύονται σε αντιστοιχία με ομόλογα με αξιολόγηση IG.

    Οι προοπτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι υψηλές. Η Mytilineos διαθέτει 845 MW σε λειτουργία και 1.538 MW υπό κατασκευή. Αυτό ανεβάζει τη συνολική λειτουργική δυναμικότητα σε 2.383 MW στο τέλος του 2024. Η ποσότητα της εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια του 2024 θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς και τις προοπτικές δημιουργίας αξίας.

    Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (Capex) ήταν αυξημένες τα τελευταία 2-3 χρόνια, με το 80% να αποδίδεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο κύκλος εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων είναι 2-3 έτη για κάθε έργο. Ως εκ τούτου, ο επενδυτικός κύκλος αρχίζει να ωριμάζει από το 2024 και προσφέρει την ευκαιρία να αποκομίσει ο Όμιλος κέρδη από αυτές τις επενδύσεις και να γίνει αυτοχρηματοδοτούμενος στο μέλλον.

    Η εταιρεία επεσήμανε για το 2024, κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 0,5 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας/μπαταρίες και επιπρόσθετα 100 εκατ. ευρώ για συντήρηση και άλλα έργα. Σε σχέση με το δανεισμό, αυτός ανήλθε σε 1,5 φορές τα EBITDA το 2023 και αναμένεται περαιτέρω μέτρια αύξηση το α’ εξάμηνο φέτος, πριν κάποια συγκράτηση το β’ εξάμηνο.

    Η αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα και στοχεύει στη διασφάλιση άφθονης ρευστότητας. Τέλος, σε σχέση με τις ρωσικές κυρώσεις, ο όμιλος δεν αναμένει ότι το ρωσικό αλουμίνιο θα συμπεριληφθεί σε ένα πακέτο κυρώσεων της ΕΕ.

    Διαβάστε επίσης

    Ευάγγελος Μυτιληναίος (τηλεδιάσκεψη): Τι είπε για ΑΠΕ, dual listing, μερίσματα και ΔΕΗ

    Mytilineos: Πώς το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται η αφετηρία για την ενεργειακή απόβαση στην Ευρώπη

    Citi & Pantelakis Securities για Mytilineos: Έρχονται αναβαθμίσεις στις εκτιμήσεις των αναλυτών



    ΣΧΟΛΙΑ