• Business

    Μονάδα Εγκεφαλικών: Στο «Αττικόν» η πρώτη τη Δευτέρα

    O καθηγητής Νευρολογίας Γεώργιος Τσιβγούλης


    Η πρώτη Μονάδα Εγκεφαλικών ξεκινά στο νοσοκομείο «Αττικόν» τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου. Ετοιμάστηκε με τον κατάλληλο εξοπλισμό σε χώρο ΜΕΘ, όπου νοσηλεύονταν ασθενείς με COVID-19. Η πρώιμη παρέμβαση στην αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι καταλυτικής σημασίας για την εξέλιξη της υγείας των ασθενών.

    Δυο μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, με fast track διαδικασίες, οι έξι κλίνες είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους πρώτους ασθενείς.

    Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επενδύει πολλά στο Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας Εγκεφαλικών.

    Σύμφωνα με υπολογισμούς, αναμένεται να μειωθούν κατά 5% τη θνητότητα και κατά 17% την αναπηρία, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να «αφήσει» προβλήματα κίνησης ή λόγου, ακόμη και γνωστικά στους ασθενείς, χωρίς κάποιες φορές να μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην προτέρα κατάσταση (μη αναστρέψιμες βλάβες).

    Μονάδα Εγκεφαλικών: Στο «Αττικόν» η πρώτη

    Η Μονάδα Εγκεφαλικών στο «Αττικόν» διαθέτει μηχάνημα νευροϋπερηχογραφίας, και συσκευές διαλείπουσας συμπίεσης κάτω άκρων. Οι γιατροί θα παρακολουθούν την πορεία ανάρρωσης των ασθενών με προηγμένα συστήματα monitoring.

    Δέκα νοσηλεύτριες, οι οποίες έχουν περάσει από συγκεκριμένη ειδική εκπαίδευση, θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Μονάδα, μαζί με νευρολόγους και φυσιοθεραπευτές, που επίσης εκπαιδεύθηκαν πάνω στις κινητικές δυσκολίες των ανθρώπων, οι οποίοι υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

    «Θα έχουμε 1.300 ασθενείς, που δεν θα είναι ανάπηροι, κάθε χρόνο και άλλους 1.500 που δεν θα νοσηλεύονται σε κέντρα αποκατάστασης», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο συντονιστής των ομάδων εργασίας του Υπουργείου Υγείας για τα εγκεφαλικά, καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Αττικόν», πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Νευρολογίας, Γιώργος Τσιβγούλης.

    Ένα αναγκαίο δίκτυο

    Η έλλειψη προσωπικού και δη νοσηλευτικού αποτελούσε μείζον εμπόδιο στην υλοποίηση του δικτύου για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών στη χώρα μας. 

    Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι η πρώτη αιτία αναπηρίας και η δεύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και στις δυτικές χώρες. Στην Ελλάδα καταγράφονται 57.000 περιστατικά κάθε χρόνο. Από αυτές οι 11.300 επιφέρουν τον θάνατο και οι 14.000 αφορούν σε ασθενείς με υπολειμματική αναπηρία.

    Όπερ σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν, πλέον, να εργάζονται και να είναι παραγωγικοί, χάνοντας εν πολλοίς τη δυνατότητα να ζουν μια ζωή με ποιότητα. 

    Επιπλέον τα υψηλά ποσοστά αναπηρίας επιβαρύνουν οικονομικά και το κράτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος νοσηλείας ανέρχεται σε 206.625.000 ευρώ ετησίως.

    Ολιστική φροντίδα μετά το εγκεφαλικό

    Στις νέες Μονάδες κάθε ασθενής θα αντιμετωπίζεται ολιστικά. 

    Σύμφωνα με τον κ. Τσιβγούλη: «Οι Μονάδες αυτές αφορούν κυρίως στη νοσηλεία στην οξεία φάση. Η έμφαση θα δίνεται στην αποφυγή, κατά το δυνατόν, των πιθανών επιπλοκών, ενώ παράλληλα θα γίνεται και αποκατάσταση μέσα στη Μονάδα και ο ασθενής μπορεί ταχύτερα, όπως έχουν δείξει πάρα πολλές μελέτες, να πάρει εξιτήριο. Ωστόσο, αν χρειάζεται, θα παραπέμπεται σε Κέντρο Αποκατάστασης».

    Το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη θα πάρει τη σκυτάλη μετά το «Αττικόν» ως το τέλος του χρόνου.

    Διαβάστε επίσης: 

    Αγαπηδάκη: Στο 14% η αύξηση των πιστώσεων για την Υγεία

    Χρυσοχοΐδης: 897 εκατ. ευρώ περισσότερα και 6.500 προσλήψεις το 2024 για την Υγεία

    5 τροφές και 3 ποτά που κοιμίζουν τον μεταβολισμό



    ΣΧΟΛΙΑ