• HealthStories.gr

    5 τροφές και 3 ποτά που κοιμίζουν τον μεταβολισμό

    • NewsRoom
    5 τροφές και 3 ποτά που κοιμίζουν τον μεταβολισμό

    Πηγή: healthstories.gr


    Οι τροφές και τα ποτά επηρεάζουν τον μεταβολισμό, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Ο μεταβολισμός περιλαμβάνει τις χημικές αντιδράσεις στα κύτταρα, οι οποίες καθορίζουν τη συνολική υγεία σε πολλά επίπεδα, ενώ καθορίζεται από γενετικά στοιχεία, από τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, κινούμαστε και τρώμε.

    Η συζήτηση γύρω από τη διατροφή και το μεταβολισμό συχνά επικεντρώνεται στα καλύτερα τρόφιμα για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα τρόφιμα και τα ποτά που μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τον μεταβολισμό:

    5 τροφές και 3 ποτά που επιβαρύνουν τον μεταβολισμό

    1. Επεξεργασμένα δημητριακά

    Οι κόκκοι ολικής αλέσεως αποτελούνται από τρία μέρη: πίτουρο, φύτρο και ενδοσπέρμιο. Οι περισσότερες από τις καλές φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα ενός δημητριακού βρίσκονται στο πίτουρο και το φύτρο, γι’ αυτό και τροφές ολικής αλέσεως δημητριακών είναι ευεργετικές για το έντερο, το οποίο ρυθμίζει τη μεταβολική υγεία.

    Από την άλλη πλευρά, επεξεργασμένοι κόκκοι, που βρίσκονται σε επεξεργασμένες τροφές με υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά, έχουν αφαιρεθεί τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φύτρα και το πίτουρο, αφήνοντας μόνο το αμυλούχο και λιγότερο θρεπτικό, αν και νόστιμο, ενδοσπέρμιο.

    Τελικά, αυτό μειώνει την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά και, όταν καταναλώνονται σε περίσσεια, τα επεξεργασμένα δημητριακά παρέχουν θερμίδες ή ενέργεια, αλλά χωρίς τα σταθερά, χρήσιμα θρεπτικά οφέλη του φύτρου και του πίτουρου.

    2. Αναψυκτικά

    Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρόσθετη ζάχαρη, τα αναψυκτικά μπορεί να επιβαρύνουν τον μεταβολισμό. Η ζάχαρη σε υγρή μορφή αφομοιώνεται πιο γρήγορα από άλλα τρόφιμα.

    Αυτό μπορεί να κατακλύσει το συκώτι και να αυξήσει τον κίνδυνο για δυσλιπιδαιμία ή ανθυγιεινά επίπεδα λίπους στο αίμα, τα οποία αποτελούν παράγοντα κινδύνου για μεταβολική νόσο.

    3. Εμφιαλωμένοι χυμοί φρούτων

    Οι συμβατικοί εμφιαλωμένοι χυμοί φρούτων μπορούν να επιβαρύνουν τον μεταβολισμό σας.

    Όλα αυτά οφείλονται στα πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία είναι εξαιρετικά θερμιδικά ενώ δεν έχουν σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή στο σώμα και σε αναποτελεσματικό μεταβολισμό.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι ανησυχίες δεν ισχύουν για τη ζάχαρη που βρίσκεται φυσικά σε ολόκληρα φρούτα.

    4. Αλκοόλ

    Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να εκτροχιάσει τον μεταβολισμό σας. Τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά στερούνται μικροθρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργεί σωστά.

    Επιπλέον, το αλκοόλ είναι μια τοξίνη και δηλητηριάζει τον εγκέφαλο, το συκώτι και το μικρόβιωμα του εντέρου. Αυτό είναι το κλειδί καθώς το έντερο σας είναι υπεύθυνο για την ισορροπία του μεταβολισμού σαςς.

    5. Κόκκινο κρέας

    Η κατανάλωση πολύ κόκκινου κρέατος συχνά μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μεταβολικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, των καρδιακών παθήσεων και της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

    Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και σίδηρο αίμης, δύο συστατικά που συνδέονται με υψηλά επίπεδα φλεγμονής η οποία μπορεί να βλάψει τον μεταβολισμό.

    6. Πολύ επεξεργασμένα κρέατα

    Μια άλλη κατηγορία τροφίμων που μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας είναι τα υψηλά επεξεργασμένα κρέατα, όπως χοτ ντογκ, αλλαντικά, μπέικον και άλλα συσκευασμένα κρέατα πρωινού, και αλλαντικά, σαν μοσχάρι κορν.

    Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά και σίδηρο αίμης, αυτά τα τρόφιμα περιέχουν ύπουλες υψηλές ποσότητες ζάχαρης και νατρίου, καθώς και πρόσθετα και υποπροϊόντα που μπορούν να βλάψουν το μικροβίωμα του εντέρου σας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό, καθώς το μικροβίωμα σας παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των μεταβολικών λειτουργιών.

    7. Σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

    Τα ζαχαρούχα σνακ, συμπεριλαμβανομένων των αρτοσκευασμάτων και των ζαχαρωτών, μπορούν να οδηγήσουν σε κακό μεταβολισμό όταν καταναλώνονται υπερβολικά.

    Και πάλι, η υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, καθιστώντας δύσκολη την αποτελεσματική λειτουργία του μεταβολισμού.

    8. Πολύ αλμυρά σνακ

    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αλμυρές μπουκιές όπως τα κουλούρια, τα πατατάκια και οι καρυκευμένοι ξηροί καρποί είναι βασικά στοιχεία στο ντουλάπι με σνακ.

    Αλλά με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση πολλών από αυτές τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, οδηγώντας σε παράγοντες κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες όπως η υπέρταση και η αντίσταση στην ινσουλίνη.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΟΦ: Κυκλοφορεί σκεύασμα για πίεση και αρρυθμίες χωρίς άδεια φαρμάκου

    Η αιμοδοσία του Στέφανου, ο αντιδραστικός Στάθης και το κυνήγι των διοικητών

    Κοριοί: Πού κρύβονται, πώς θα τους καταλάβουμε, πόσο κινδυνεύουμε



    ΣΧΟΛΙΑ