• Business

    MLS: Επιβεβαίωση mononews – Δεν πληρώνει το κουπόνι του ομόλογου

    • NewsRoom

    Ιωάννης Καματάκης. Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος MLS Πληροφορική


    Τη μη πληρωμή των κουπονιών για το ομόλογο ΜΛΣ01 λόγω πανδημίας ανακοίνωσε την Τρίτη η εταιρεία MLS Πληροφορική Α.Ε., επιβεβαιώνοντας σημερινό δημοσίευμα του mononews.

    Σύμφωνα με την εισηγμένη, οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν επηρεάσει και τις ταμειακές της ροές.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση:

    Η εταιρεία θα έρθει σε διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους και τον εκπρόσωπο των ομολογιούχων BETA ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. προς επίτευξη συμφωνίας.

    Η εταιρεία MLS Πληροφορική Α.Ε. ενημερώνει αναφορικά με το Πρόγραμμα Εταιρικού Ομολόγου ΜΛΣ01, πως λόγω των επιπτώσεων από τον COVID-19 στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες και οι οποίες έχουν επιδράσει στις ταμειακές της ροές, δεν θα προβεί στην πληρωμή των Κουπονιών ΜΛΣ01 (12.10.2020 & 12.01.2021).

    Η εταιρεία θα έρθει σε διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους και τον εκπρόσωπο των ομολογιούχων BETA ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. προς επίτευξη συμφωνίας.

    Τι έγραφε νωρίτερα το mononews

    Δεν έχουν τελειωμό τα ζόρια που αντιμετωπίζει σε προσωπικό και επιχειρηματικό επίπεδο ο Γιάννης Καματάκης. Ιδρυτής,  βασικός μέτοχος και διοικητικός ηγέτης της τεχνολογικής εταιρίας MLS, που εξακολουθεί να ταξιδεύει ξυλάρμενη μέσα στο φουρτουνιασμένο πέλαγος της αβεβαιότητας. Στην κυριολεξία το μέλλον της εισηγμένης, της οποίας οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης από τα μέσα του περσινού Μαίου, κρέμεται από μία πολύ λεπτή κλωστή.

    Πριν από λίγο χρονικό διάστημα, ο 50χρονος θεσσαλονικιός επιχειρηματίας χτυπήθηκε κι εκείνος από τον κορoνοϊό. Σε μια περίοδο έξαρσης των κρουσμάτων στη συμπρωτεύουσα. Για 5-6  μέρες ο Γιάννης Καματάκης πέρασε δύσκολα. Με υψηλό πυρετό, πόνο στα κόκκαλα, ιδιαίτερα στην πλάτη και μια ζωηρή αίσθηση κακουχίας. Παρά ταύτα κατάφερε να βγεi νικητής, καθώς ο ιός δεν πέρασε στους πνεύμονες κι έτσι σχετικά γρήγορα μπόρεσε να επανέλθει απολύτως υγιής. Ακριβώς το ίδιο συνέβη και με τη σύζυγό του, Αντιπρόεδρο της εταιρείας, που κόλλησε κι εκείνη τον ιό, βγαίνοντας αλώβητη. Χωρίς να υπάρξουν περεταίρω επιπτώσεις στα τρία παιδιά του ζεύγους, που διαμένει στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης.

    Μπορεί βέβαια για τον Γιάννη Καματάκη ο κορονοϊός να αποτελεί παρελθόν, αλλά από σήμερα ξεκινά μια άλλη «μάχη», η έκβαση της οποίας είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσει να τον ξαναβγάλει νικητή. Σε επιχειρηματικό επίπεδο αυτήν τη φορά, αφού πρόκειται για το ένα από τα τρία εταιρικά ομόλογα της MLS,το οποίο και «σκάει»… Και τούτο γιατί σήμερα η εταιρεία δεν θα πληρώσει στους ομολογιούχους το αναλογούν τοκομερίδιο των 106.000 ευρώ, για το τελευταίο εξάμηνο.

    Όπως τους είχε υποσχεθεί στις 12 Οκτωβρίου του 2020, όταν από μόνη της και λόγω της οικονομικής στενότητας που αντιμετώπιζε, ζήτησε να γίνονται οι αποπληρωμές των «κουπονιών» όχι ανά τρίμηνο, αλλά ανά εξάμηνο. Παραβιάζοντας τον πλέον κρίσιμο όρο της έκδοσης του ομολόγου, που τελούσε υπό διαπραγμάτευση στην ελαστικών προϋποθέσεων Εναλλακτική Αγορά του χρηματιστηρίου της Αθήνας.

    Αλυσίδα από βάσανα των ομολόγων

    Βάσει των όρων έκδοσης η ημερομηνία λήξης αυτού του ομολόγου παρατάθηκε για έναν χρόνο και στις 11 Ιουλίου της εφετινής χρονιάς η MLS θα πρέπει να το εξοφλήσει πληρώνοντας τα  4 εκατ. ευρώ. Ή να καταφέρει να το «ρολάρει» σε μεταγενέστερη ημερομηνία αποπληρωμής. Και τα δύο ενδεχόμενα  φαντάζουν εξωπραγματικά με βάση τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας.

    Τα βάσανα όμως δεν τελειώνουν εδώ: Γιατί στις 26 Ιανουαρίου και στην ίδια «λογική» με το πρώτο, η εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει άλλα 144.050 ευρώ για το «κουπόνι» του δεύτερου ομολόγου. Που έχει ονομαστική αξία 6,7 εκατ. ευρώ, φέρει ετήσιο επιτόκιο 4,30% και λήγει στις 27 Ιουλίου του 2024.

    Υπάρχει όμως και ένα τρίτο εταιρικό ομόλογο, ονομαστικής αξίας 6 εκατ. ευρώ, με «κουπόνι» 5,30% το οποίο λήγει στις 31 Αυγούστου του 2022. Και γι’ αυτό, στα τέλη του προσεχούς Φεβρουαρίου η MLS θα πρέπει να καταβάλει 159.000 ευρώ για τα συμβατικά τοκομερίδια του τελευταίου εξαμήνου.

    Και τα τρία ομόλογα, συνολικής ονομαστικής (και πληρωτέας) αξίας 16,7 εκατ. ευρώ δεν έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις και εκ των πραγμάτων διαμορφώνουν ένα δυστοπικό περιβάλλον για την τεχνολογική εταιρεία που έχει μείνει «πανί με πανί».

    Το ζήτημα είναι ότι από πλευράς των κατόχων των ομολόγων, δεν έχει υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία (του 66,67%) έτσι ώστε να υπάρξει μια συγκροτημένη απάντηση για το επί της επί της ουσίας default που έχει ήδη επισυμβεί. Μένει βεβαίως να απαντηθεί το ερώτημα για το πώς θα αντιδράσουν από εδώ και πέρα οι εκπρόσωποι των ομολογιούχων. Πρώτα η Beta χρηματιστηριακή και μετέπειτα η Euroxx.

    Όταν τη ίδια στιγμή συνεχίζονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οι επισταμένοι έλεγχοι που ξεκίνησαν από την ανορθολογική αποτύπωση ( στην επιεικέστερη εκδοχή) των άυλων περιουσιακών στοιχείων της MLS. To θέμα είναι ότι ακόμη κι αν η εταιρεία αντιμετωπίσει τον σκόπελο της Εποπτικής Αρχής, είναι εξόχως δύσκολο να αποφύγει την…πρόσκρουση στο «παγόβουνο» των ομολόγων της.

    Οι ιστορίες με Σεΐχηδες και ο εφοπλιστής που τον κυνηγά 

    Από την δική του πλευρά ο Γιάννης Καματάκης μεταδίδει την αίσθηση της…αγωνιστικής διάθεσης για ένα αίσιο αποτέλεσμα. Το οποίο σε αδρές γραμμές συνοψίζεται στα εξής: Είναι δύσκολα, αλλά εμείς είμαστε εδώ για να το παλεύουμε. Χάνουμε, αλλά το μάτς δεν έχει λήξει ακόμη. Επιχειρηματικά η εικόνα μπορεί να είναι καλύτερη το 2021. Με τους ομολογιούχους υπάρχει περιθώριο συνεννόησης. Το νέο επιχειρηματικό πλάνο και η δημοσιοποίηση των λογιστικών καταστάσεων για το 2019 και για το πρώτο 6μηνο του 2020, μπορεί να σηματοδοτήσουν μια νέα αφετηρία…

    Μέσα σε όλα αυτά κλωθογυρίζεται και η άποψη του στρατηγικού επενδυτή, που μπορεί να είναι από fund μέχρι σεΐχηδες των Εμιράτων… Έτσι είναι ανα έτσι νομίζετε που θα’λεγε κι ο Πιραντέλλο.

    Ανάμεσα βεβαίως στα πολλά ανοικτά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει ο Γιάννης Καματάκης, είναι και αυτό της κόντρας του με  Αθηναίο εφοπλιστή. Ο οποίος έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον του, δεσμεύοντας την προσωπική περιουσία του θεσσαλονικιού επιχειρηματία. Με επίδικο ζήτημα το 3%  της MLS που είχε παραχωρηθεί στο παρελθόν σε Κυπριακή εταιρεία του εφοπλιστή…

    Σε ότι αφορά τα ομόλογα, Γιάννης Καματάκης φέρεται να κατέχει περί το 25% της έκδοσης των 6,7 εκατ. ευρώ και κάτω από το 10% σε αυτήν των 6 εκατ. ευρώ. Μύλος στην κυριολεξία…

    Διαβάστε επίσης:

    Με… άδεια χέρια οι ομολογιούχοι της ΜLS – H εταιρεία δεν πλήρωσε σήμερα το πρώτο «κουπόνι» των 53.000 ευρώ

    Αρνητική «απάντηση» στην πρόταση της MLS για μετάθεση στις πληρωμές των ομολογιούχων

    MLS: Δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του Γιάννη Καματάκη



    ΣΧΟΛΙΑ