• Business

    Αρνητική «απάντηση» στην πρόταση της MLS για μετάθεση στις πληρωμές των ομολογιούχων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Ιωάννης Καματάκης. Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος MLS Πληροφορική


    Αρνητική είναι η πρώτη εκτίμηση από τον εκπρόσωπο των ομολογιούχων στην πρόταση της διοίκησης της τεχνολογικής εταιρείας MLS, συμφερόντων του Θεσσαλονικού επιχειρηματία Γιάννη Καματάκη, για την τρίμηνη μετάθεση στην πληρωμή των επιτοκιακών κουπονιών.

    Η χρηματιστηριακή εταιρεία Beta, η οποία και εκπροσωπεί παραπάνω από 100 ομολογιούχους των δύο από τις τρεις εκδόσεις που έχει κάνει η MLS, συνολικής ονομαστικής αξίας 10,7 εκατ. ευρώ, στέκεται απέναντι στο αίτημα της MLS. Όπως αναφέρεται από την πλευρά της χρηματιστηριακής, «εκτιμούμε ότι το αίτημα της εταιρείας μεταβάλει δυσμενώς για τους ομολογιούχους τους αρχικούς όρους έκδοσης.» Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Beta Χρηματιστηριακή κινεί τις διαδικασίες για τη σύγκληση των γενικών συνελεύσεων των ομολογιούχων, το ταχύτερο δυνατόν.

    Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το αν και κατά πόσον θα συγκροτηθεί από πλευράς των ομολογιούχων η απαιτούμενη μεγάλη πλειοψηφία προκειμένου να δοθεί μια σαφής απάντηση. Είτε θετική, είτε και αρνητική.

    Στην έγγραφο αίτημά της προς τη χρηματιστηριακή εταιρεία η MLS επιζητεί να πάει τρεις μήνες πίσω η αποπληρωμή δύο τοκοφόρων «κουπονιών». Το μεν πρώτο πρέπει να πληρωθεί στις 12 Οκτωβρίου και αφορά την ομολογιακή έκδοση των 4 εκατ. ευρώ, ενώ το δεύτερο πρέπει να καταβληθεί στις 26 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της δεύτερης έκδοσης των 6,7 εκατ. ευρώ. Η MLS ζητάει να πάνε οι αποπληρωμές αυτές τρεις μήνες πίσω και στη συνέχεια τα κουπόνια να πληρώνονται όχι ανά τρίμηνο αλλά ανά εξάμηνο.

    Με βάση το επιτόκιο των δύο εκδόσεων οι οφειλές της MLS προς τους ομολογιούχους είναι κατά τι λιγότερο από τα 126.000 ευρώ… Γεγονός που αν μη τι άλλο δείχνει ότι η τεχνολογική εταιρεία έχει στεγνώσει από ρευστότητα και κατ’ ουσίαν έχει μείνει «πανί με πανί». Άλλωστε η ίδια αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι το αίτημα προς τους ομολογιούχους που αφορά τη μετάθεση του χρόνου πληρωμών γίνεται εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρεία λόγω της πανδημίας οι οποίες και έχουν επιδράσει αρνητικά στις ταμειακές ροές της.

    Πέρα των δύο αυτών ομολογιακών εκδόσεων υπάρχει και άλλη μια, συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ, με τη Euroxx Χρηματιστηριακή να λειτουργεί ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων. Για τη συγκεκριμένη αυτή έκδοση η MLS δεν έχει υποβάλει ακόμα αίτημα μετάθεσης της πληρωμής των κουπονιών. Το πιθανότερο είναι ότι αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι αυτά τα τοκοφόρα κουπόνια θα πρέπει να πληρωθούν στα τέλη του ερχόμενου Νοεμβρίου.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι και από τις τρεις ομολογιακές εκδόσεις η MLS έχει αντλήσει κεφάλαια 16,7 εκατ. ευρώ για τα οποία μέχρι τώρα έχει πληρώσει κουπόνια 2,16 εκατ. ευρώ προ φόρων. Με άλλα λόγια οι ομολογιούχοι έχουν εισπράξει περίπου το 13% της αρχικής κεφαλαιακής τους θέσης ή περί το 11% μετά από την αφαίρεση των φόρων. Αυτά για όσους έχουν τους τίτλους από τις αρχικές δημόσιες επαφές και όχι από τη δευτερογενή αγορά όπου οι τιμές διαμορφώθηκαν χαμηλότερα. Οι πληροφορίες λένε ότι τόσο ο επιχειρηματίας Γιάννης Καματάκης όσο και μέλη της οικογενείας του έχουν και αυτή θέσεις στις τρεις ομολογιακές εκδόσεις χωρίς όμως να είναι γνωστό το ύψος των τοποθετήσεων που έχουν κάνει.

    Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι η MLS βρίσκεται σε εντελώς οριακό σημείο ενώ παραμένει ακόμα στον αέρα τόσο το τελικό πόρισμα της Deloitte για το επίμαχο άυλο ενεργητικό της εταιρείας  όσο και η δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019 μαζί με το νέο business plan της εταιρείας. Από τον περασμένο Μάιο και έπειτα από παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μετοχές και ομόλογα της MLS έχουν τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Χωρίς κανένας να μπορεί να προδικάσει επί του παρόντος τις οποιεσδήποτε εξελίξεις.



    ΣΧΟΛΙΑ