• Business

    Μυτιληναίος: Όλα τα μικρά και μεγάλα μυστικά του super ομολόγου που βγαίνει στην αγορά

    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλής όμιλος Μυτιληναίος.


    Ιδιαίτερα ζωηρό είναι ήδη το επενδυτικό ενδιαφέρον για το ομολογιακό δάνειο ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ του Ομίλου Μυτιληναίου, η δημόσια προσφορά του οποίου ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Ιουνίου, με το εύρος της απόδοσης πενταετούς έκδοσης να προσδιορίζεται μεταξύ 3% και 3,5%.

    Αυτό που πραγματικά προκαλεί εντύπωση όμως είναι το γεγονός ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο όχι μόνο από την πλευρά των θεσμικών επενδυτών, όπως αναμενόταν και όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και από απλούς επενδυτές, οι οποίοι επικοινωνούν με τις τράπεζες ζητώντας να μάθουν πώς μπορούν να συμμετάσχουν στην έκδοση! Σημειωτέον ότι το ελάχιστο όριο συμμετοχής είναι η μία ομολογία, ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ.

    Το σπάνιο αυτό γεγονός καταδεικνύει πως η κίνηση του Ομίλου Μυτιληναίου δεν έχει απήχηση μόνο στους… συνήθεις υπόπτους, αλλά και στον κόσμο του retail, κάτι που αποδίδεται βέβαια στην καλή φήμη του ομίλου, για τις προοπτικές του οποίου κανείς δε φαίνεται να εκφράζει ιδιαίτερες επιφυλάξεις, λόγω των εξαιρετικά ικανοποιητικών οικονομικών μεγεθών της επιχείρησης.

    Όσον αφορά στους σκοπούς για τους οποίους ο Όμιλος Μυτιληναίου θα διαθέσει τα χρήματα που θα συγκεντρώσει από την έκδοση, τα 236 εκατομμύρια ευρώ περίπου προορίζονται για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου, τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας ή/και των θυγατρικών της, ενώ 29,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του ομίλου σε κεφάλαιο κίνησης και άλλα 29,5 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας ή/και των θυγατρικών της.

    Όπως σημειώνουν πάντως πηγές της αγοράς, από το έντονο ενδιαφέρον για την έκδοση αυτή επωφελείται όχι μόνο ο Όμιλος Μυτιληναίου, αλλά και οι τράπεζες, αφού με τον τρόπο αυτό εισρέει στις τράπεζες ρευστό που βρισκόταν μακριά από αυτές, κι έτσι ευνοεί την ενίσχυση των καταθέσεων και την αύξηση των χρηματοδοτήσεων, σε μία ελληνική αγορά που τις έχει απελπισμένα ανάγκη. Εκτιμάται μάλιστα ότι η διαφαινόμενη επιτυχία της έκδοσης θα λειτουργήσει ως έναυσμα για την αξιοποίηση του εργαλείου των ομολόγων από τις τράπεζες ώστε στο μέλλον να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Alpha Bank: «Bγήκε» από το νόμο Αλογοσκούφη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μιχάλης Τσαμάζ: Ανεβάζει τον πήχη για το 2017 – Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που επενδύουν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Β. Μπίλλης στο mononews.gr: «Το ομόλογο εχέγγυο για την ανάπτυξη της Sunlight»



    ΣΧΟΛΙΑ