• Business

    Μίνι ανασχηματισμός στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων  

    • Της Τέτης Ηγουμενίδη

    Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Επικρατείας και Ψηφιάκης Διακυβέρνησης


    Αποφάσεις για την κάλυψη της θέσης του αντιπροέδρου Τηλεπικοινωνιών της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) θα λάβει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Η Αγγελική Σγώρα, η οποία είχε διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ειδικότερα από τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, αφού προηγουμένως είχε διατελέσει σύμβουλός του, υπέβαλε παραίτηση στις αρχές της εβδομάδας, προκειμένου να αναλάβει τα πανεπιστημιακά της καθήκοντα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

    Με ενδιαφέρον αναμένεται αν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα επιλέξει να αλλάξει και άλλα μέλη της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ, τα οποία διορίζονται για 4ετη θητεία, κάτι πάντως που για να γίνει πρέπει να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση. Εκκρεμεί, στο μεταξύ η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί της αίτησης ακύρωσης της απόφασης του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου με την οποία διορίστηκε ο Κωνσταντίνος Μασσέλος στη θέση του προέδρου της Επιτροπής και την οποία έχει κάνει ο πρώην πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Δημήτρης Τσαμάκης.

    Η ΕΕΤΤ είναι από τις σημαντικότερες ανεξάρτητες αρχές καθώς ρυθμίζει Τηλεπικοινωνίες και Ταχυδρομεία, δύο αγορές που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία. Ειδικά στις Τηλεπικοινωνίες οι αποφάσεις της επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις εταιρείες και τον ανταγωνισμό μεταξύ τους. Εφαρμόζει κατά βάση το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και ελέγχεται γιαυτό από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Όλες οι σημαντικές αποφάσεις της κοινοποιούνται στην ΕΕ και σε περίπτωση που υπάρχουν ενστάσεις ενεργοποιούνται συγκεκριμένες διαδικασίες.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τελευταία παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την επανεξέταση από την ΕΕΤΤ της αγοράς των μισθωμένων γραμμών.

    Μεταξύ άλλων, η ΕΕ διαφωνεί με την πρόθεση της ΕΕΤΤ να καταργηθούν οι ρυθμιστικές υποχρεώσεις του ΟΤΕ στην αγορά των μισθωμένων γραμμών, σε Αθήνα και Πειραιά.

    Η διαδικασία που έχει ανοίξει προβλέπει την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ΕΕ και ΕΕΤΤ για τις εν λόγω ρυθμίσεις εντός τριμήνου, σε στενή συνεργασία με το σώμα των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών (BEREC).

    Στο τέλος της τρίμηνης αυτής περιόδου, η ΕΕ μπορεί είτε να άρει τις επιφυλάξεις της είτε να εκδώσει σύσταση.



    ΣΧΟΛΙΑ