• Business

    Πώς θα προκηρυχθεί το φάσμα για τη νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας 5G

    • Τέτη Ηγουμενίδη

    Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Επικρατείας και Ψηφιάκης Διακυβέρνησης


    Σε αναζήτηση μιας διαφορετικής διαδικασίας, σε σχέση με ότι έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, ώστε να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα για το δημόσιο, αλλά και να ενισχυθεί η ζήτηση των καταναλωτών για νέες υπηρεσίες, βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο αφορά την διάθεση των συχνοτήτων (σπάνιος πόρος) για το 5G στους παρόχους.

    Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης, «για τα δίκτυα 5G, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την συγκρότηση ενός εθνικού πλάνου, οριοθετώντας το σχετικό οικοσύστημα, προσφέροντας σε όλους τους συμμετέχοντες πλήρη εικόνα και προβλεψιμότητα, ενώ στο τέλος του 2020 αναμένεται η δημοπράτηση του σχετικού φάσματος από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αλλά με έναν καινοτόμο τρόπο που θα ενθαρρύνει τις παραγωγικές επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς».

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο βασικός στόχος είναι η όλη διαδικασία να καταλήξει ώστε η νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας να είναι πιο αποδοτική για όλους (δημόσιο, καταναλωτές, παρόχους) να αποφέρει ποιοτικές υπηρεσίες με χαμηλές τιμές και να διαμορφώσει συνθήκες υψηλής ζήτησης.

    Πιθανό σενάριο θεωρείται να μην γίνει η συνήθης δημοπρασία με το προκαθορισμένο αρχικό τίμημα το οποίο δεν διαφέρει από αυτό που τελικά επιτυγχάνεται.

    Όπως σημειώνεται, το μοντέλο που έχει ακολουθεί, ειδικά στην περίπτωση του 5G δεν ενδείκνυται, καθώς για να έχει χρησιμότητα η νέα αυτή γενιά κινητής τηλεφωνίας το σημαντικότερο είναι να υπάρξουν υπηρεσίες. Ενδεχομένως να προκριθεί ένα μοντέλο καθορισμού τιμήματος με βάση και ποιοτικά χαρακτηριστικά το οποίο θα καταβληθεί σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

    Στόχος επίσης είναι να ενθαρρυνθεί η συν εγκατάσταση των κεραιών με δεδομένο ότι το για 5Gχρειάζονται πολύ περισσότερες κεραίες από ότι υπάρχουν σήμερα.

    Σημειώνεται ότι παρόμοιες απόψεις έχει εκφράσει και ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνος Μασσέλος.

    Ειδικά ως προς την ενίσχυση της ζήτησης για ευρυζωνικές υπηρεσίες, ένα θέμα που απασχολεί την ηγεσία του Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δεν αποκλείεται άμεσα να ληφθούν αποφάσεις για αλλαγή των κριτηρίων που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα της επιδότησης, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, που «τρέχει» σήμερα.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το σενάριο να επιδοτείται ο καταναλωτής και για τη σύνδεσή του στα δίκτυα που φθάνουν έως τις υπαίθριες καμπίνες, αντί μόνον για αυτά που φθάνουν έως τα σπίτια, τουλάχιστον για ένα διάστημα ώστε να κινηθεί η αγορά.



    ΣΧΟΛΙΑ