• Business

    MIG: Σε ανοιχτή γραμμή με την Πειραιώς για τη μείωση του δανειακού βάρους – Τι επιδιώκει η διοίκηση 

    θανασης παπανικολαου

    O Αθανάσιος Παπανικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος Vivartia


    Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται η MIG, με στόχο την εξεύρεση λύσεων για τη μείωση των δανείων που βαραίνουν τον όμιλο. Όπως ανέφερε χθες η διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, η αντιμετώπιση του δανειακού βάρους αποτελεί βασική προτεραιότητα στη στρατηγική ανάπτυξης, τονίζοντας πως καταβάλλει συνεχής προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. «Θέλουμε να οδηγήσουμε τον όμιλο με ασφάλεια στην επόμενη μέρα και εφ’ όσον το επιτρέψουν οι συνθήκες να τακτοποιήσουμε τα δάνεια και να ενισχύσουμε τα μεγέθη των θυγατρικών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της MIG, Παναγιώτης Θρουβάλας. 

    Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση μετόχου για την προοπτική αναχρηματοδότησης του δανεισμού από άλλες τράπεζες, ο κ. Θρουβάλας υπογράμμισε πως δεν είναι εύκολη υπό τις παρούσες συνθήκες, επισημαίνοντας ωστόσο πως μια από τις λύσεις που βρίσκεται πάντοτε υπό σκέψη, είναι η αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού. Επεσήμανε δε πως γενικά η διασπορά των δανείων σε περισσότερες τράπεζες είναι κάτι καλό για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, επαναλαμβάνοντας πως είναι μια λύση που υπάρχει πάντοτε σαν σκέψη, εάν μπορεί να υλοποιηθεί. 

    Βασική προτεραιότητα για την ηγετική ομάδα της MIG αποτελεί και η διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας. Παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, οι επικεφαλής του μεγαλύτερου ομίλου επιχειρήσεων της χώρας, με εταιρεία όπως η Vivarta, η Attica Group και η Singular Logic κάτω από την ομπρέλα της, επιδιώκουν να ισχυροποιήσουν τη θέση των θυγατρικών και να διατηρήσουν τη δυναμική που αυτές ανέπτυξαν στη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Η οποία όπως χαρακτηριστικά είπε ο διευθύνων σύμβουλος Θανάσης Παπανικολάου, «ήταν η καλύτερη της τελευταίας πενταετίας». 

    Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, όπως η έναρξη διαπραγματεύσεων με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που στεγάζουν τα 549 καταστήματα εστίασης του ομίλου (Everest, Flocafe, Goody’s, La Pasteria, κα) στην Ελλάδα και οι συζητήσεις με τους προμηθευτές ενώ επαναξιολογούνται διαρκώς τα δεδομένα, προκειμένου να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις. 

    «Βασική μας στρατηγική είναι η συνεχής ισχυροποίηση των εταιρειών και να οδηγηθεί όλος ο οργανισμός σε έξοδο από αυτή την κρίση… Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι… όταν «γυρίσει» η οικονομία», τόνισε μεταξύ άλλων ο έμπειρος μάνατζερ, αναγνωρίζοντας πάντως πως περιμένει σημαντικό πλήγμα στους κλάδους της εστίασης και της ακτοπλοΐας λόγω της μείωσης της τουριστικής κίνησης. Ένα πλήγμα που θα αποτυπωθεί στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2020 που σύντομα θα ανακοινώσει ο όμιλος.

    Στον αντίποδα, η MIG αναζητά την κατάλληλη ευκαιρία για να απεμπλακεί από την θυγατρική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων στην Σερβία, RKB, καθώς πρόκειται για μια δραστηριότητα που δεν εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του ομίλου. Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την πώλησης της Singular Logic, η οποία όπως όλα δείχνουν οδεύει προς ναυάγιο. Ο κ. Θρουβάλας είπε πως η διοίκηση δεν είναι ικανοποιημένη από τον χρονισμό των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με την τύχη του deal. 

    Να σημειωθεί τέλος πως την περσινή χρονιά ο όμιλος MIG εμφάνισε πωλήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ ενώ είχε και αυξημένη κερδοφορία. Ο συνολικός δανεισμός στις 31/12/2019 ανήλθε σε 1,54 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,13 δις. ευρώ αφορούσαν σε μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις. Το μέσο επιτόκιο για τη περίοδο που έληξε στις 31/12/2, για τα μακροπρόθεσμα δάνεια 019 διαμορφώθηκε σε 3,85% από 4,82% το 2018 και για τα βραχυπρόθεσμα δάνεια σε 5,10% από 6,14% το 2018. 

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ