• Business

    Microsoft: Κίνηση έκπληξη – Αγόρασε την ελληνική Softomotive

    • NewsRoom

    Μάριος Σταυρόπουλος, Αργύρης Κανίνης


    Η μεγάλη Αμερικανική εταιρεία λογισμικού Microsoft, ανακοίνωσε την εξαγορά της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας Softomotive, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, από τις αρχές Μαΐου, όπου ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις βρισκόντουσαν σε εξέλιξη.

    Η είδηση προκάλεσε αίσθηση καθώς πρόκειται για μια εταιρεία που ιδρύθηκε στην Αθήνα πριν από 15 χρόνια, από δύο απόφοιτους του τμήματος Πληροφορικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Αργύρη Κανίνη (πρόεδρος) και τον Μάριο Σταυρόπουλο (CEO).

    H ελληνικών συμφερόντων Softomotive, με έδρα στο Λονδίνο, θεωρείται εκ των πρωτοπόρων εταιρειών στο Robotic Process Automation (RPA) και Robotic Desktop Automation (RDA) software.

    «Σήμερα ανακοινώνουμε την εξαγορά της Softomotive μιας κορυφαίας εταιρείας παροχής ρομποτικών αυτοματισμών (RPA) με πάνω από 15 χρόνια εμπειρία και δημιουργό του προγράμματος WinAutomation. Συνδυάζοντας τις υπηρεσίες της Softomotive με τις υπάρχουσες δυνατότητες του Microsoft Power Automate, η Microsoft δίνει στον καθένα τη δυνατότητα να δημιουργεί bots για να αυτοματοποιεί διαδικασίες», αναφέρει σε άρθρο του στο blog της Microsoft o Charles Lamanna, CVP της πλατφόρμας εφαρμογών για πολίτες της εταιρείας.

    «Είμαστε περήφανοι να ανακοινώνουμε ότι η Softomotive εξαγοράστηκε από την Microsoft και ότι τα προϊόντα μας αποτελέσουν τμήμα του Microsoft Power Automate», αναφέρει σε μήνυμά του ο συνιδρυτής και CEO της Softomotive Μάριος Σταυρόπουλος.

    Το ποσό της εξαγοράς δεν ανακοινώθηκε, ωστόσο υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό ξεπέρασε τα 100 εκατ. δολάρια. Σημειώνεται πως η Grafton Capital είχε επενδύσει το ποσό των 25 εκατ. δολαρίων το 2018 αποκτώντας ποσοστό περί το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Softomotive απασχολεί περί τα 150 άτομα, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται στην Ελλάδα, τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στο Orbit στους Αμπελόκηπους.

    Η εταιρεία λογισμικού έχει αναπτύξει την WinAutomation, την πρώτη αυτοματοποιημένη πλατφόρμα αυτοματοποίησης επιφάνειας εργασίας, και την πλατφόρμα ProcessRobot για αυτοματοποιημένες εταιρικές λειτουργίες στο χώρο του IT που απευθύνεται σε μεγάλες επιχειρήσεις. Σήμερα το πελατολόγιό της περιλαμβάνει πάνω από 9.000 επιχειρήσεις διεθνώς από τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, των τραπεζών, των ασφαλίσεων και των τηλεπικοινωνιών, μεταξύ άλλων, στους οποίους περιλαμβάνονται ονόματα όπως η IBM, η Xerox, η DT, η KPMG κ.ά.

    Η Softomotive ιδρύθηκε το 2005 στην Αθήνα και μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία γνώρισε σημαντική ανάπτυξη καθώς οι λύσεις αυτοματισμού που δημιούργησε βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση σε εταιρικούς πελάτες. Το 2015 άνοιξε γραφεία στο Λονδίνο, και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη, την Ινδία και τη Νότιο Κορέα.

    Το 2018 η εταιρεία συγκέντρωσε 25 εκατομμύρια δολάρια μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, μια από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις που πέτυχε ελληνική startup τα τελευταία χρόνια και στη συνέχεια μετέφερε την επίσημη έδρα της στο Λονδίνο. Τα κεφάλαια επένδυσε η Grafton Capital, ένας από τους πιο γνωστούς growth investors στην Ευρώπη, που εμφανίζεται να απέκτησε ποσοστό 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Softomotive.



    ΣΧΟΛΙΑ