• Business

    Μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Παράταση με αυστηρότερες  προϋποθέσεις έως το Μάρτιο

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας


    Με αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα τρίμηνο ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την έλευση της νέας χρονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξέλιξη της πανδημίας είναι καθοριστικός παράγοντας για τη συνέχιση του μηχανισμού στήριξης εργοδοτών και εργαζομένων με την επιδότηση μέρους του μισθού του και των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι όροι ένταξης στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα είναι διαφορετικοί από αυτούς που ισχύουν σήμερα. Υπενθυμίζεται πως ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ σήμερα αφορά μόνο επιχειρήσεις με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο διάστημα από τον Απρίλιο 2020 έως Μάρτιο 2021. 

    Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία 36.500 εργαζόμενοι είναι ενταγμένοι στο μηχανισμό που προβλέπει ενίσχυση 60% επί του μισθού που αντιστοιχεί στο χρόνο για τον οποίο ο εργαζόμενος δεν απασχολείται (έως 50% που προβλέπει η σύμβασή του).

    Επίσης, προβλέπει επιδότηση του 100% των εισφορών (εργοδοτικών και εργατικών) που αντιστοιχούν στον προαναφερθέντα χρόνο. Για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ένταξη των εργαζομένων μίας επιχείρησης στη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, απαγορεύεται οποιαδήποτε απόλυση.

    Το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό μέτρο στήριξης των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων.

    Όροι 

    Στον μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν όσοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης έχουν προσληφθεί έως και τις 31 Αυγούστου του 2021. 

    Παράλληλα, μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο 12μηνο διάστημα μεταξύ Απριλίου 2020-Μαρτίου 2021. 

    Για τις επιχειρήσεις – εργοδότες που εντάσσονται στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι 31.12.2021 οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τον e-ΕΦΚΑ, τον ΕΔΟΕΑΠ, τα ταμεία επαγγελματικής υποχρεωτικής ασφάλισης και τα Ν.Π.Ι.Δ. που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στον μηχανισμό δεν απασχολούνται, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού των εργαζομένων. 

    Αυτά εφαρμόζονται και επί  των δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

    Επίδομα αδείας 

    Να σημειωθεί ότι για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εντός του έτους 2021 θα καταβληθεί στα  μέσα Ιανουαρίου 2022 αναλογία του επιδόματος αδείας, υπολογιζόμενη επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας. 

    Η αναλογία του επιδόματος αδείας ανέρχεται, για κάθε μήνα ένταξης των εργαζομένων στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, σε 1/25 επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας των δικαιούχων εργαζομένων.

    Συνεπώς, για τον υπολογισμό σε ετήσια βάση του ποσού που καταβάλλεται σε κάθε εργαζόμενο, λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα υπαγωγής του στον μηχανισμό και τα καταβαλλόμενα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας.

    Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση  της υποβολής δηλώσεων (Α και Β Φάση) από τις επιχειρήσεις – εργοδότες για την ένταξη εργαζομένων τους στον μηχανισμό για τον μήνα Δεκέμβριο 2021.

    Δηλώσεις Δεκεμβρίου 

    Να σημειωθεί ότι έχει ξεκινήσει ήδη η υποβολή των δηλώσεων για τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ του Δεκεμβρίου. Ειδικότερα για τον μήνα Δεκέμβριο 2021 δίνεται η δυνατότητα υποβολής στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» από επιχειρήσεις – εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό για τον μήνα Δεκέμβριο 2021 από σήμερα μέχρι 31/12/2021.

    Σε κάθε περίπτωση παραμένει η υποχρέωση γνωστοποίησης εκ των προτέρων κάθε αλλαγής ή τροποποίησης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου των εργαζομένων που εντάσσονται στον ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ, για τον μήνα Δεκέμβριο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Χτίζεται διπλό πακέτο μέτρων – Στο.. κρυμμένο αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό



    ΣΧΟΛΙΑ