• Business

    Μιχάλης Τσαμάζ: Η εντυπωσιακή ανάπτυξη του ΟΤΕ ΤV ενίσχυσε τα έσοδα

    Μιχάλης Τσαμάζ.. OTE

    Μιχάλης Τσαμάζ. Ετών 56. Επικεφαλής ΟΤΕ


    Στην θετική ανταπόκριση των καταναλωτών στις ευρυζωνικές υπηρεσίες, την επιτυχία του ΟΤΕ ΤV που αναπτύσσεται συνεχώς έχοντας ήδη κάνει breakeven αλλά και στην τεχνογνωσία του ΟΤΕ στο ICT αποδίδει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Μιχάλης Τσαμάζ την αύξηση των εσόδων της επιχείρησης στη σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα.

    Κατά το δ’ τρίμηνο του 2015, τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και τον έντονο ανταγωνισμό.

    Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας ο ΟΤΕ κατέγραψε έσοδα ενισχυμένα κατά 5,1%, ως αποτέλεσμα των ισχυρών επιδόσεων στις ευρυζωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ICT, καθώς και στη σημαντική αύξηση στα έσοδα του OTE TV, που ενισχύονται από τη δυναμική αύξηση των συνδρομητών και τον σημαντικά υψηλότερο δείκτη ARPU. Στις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα η μείωση εσόδων διαμορφώθηκε συνολικά σε 0,6% το δ’ τρίμηνο του 2015, από μείωση 3,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

    ote

    Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 151,9 εκατ. ευρώ το δωδεκάμηνο του 2015, μειωμένα κατά 43,2% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της μειωμένης κερδοφορίας EBITDA, των πάνω από 100 εκατ. ευρώ (προ φόρων) έκτακτων χρεώσεων που σχετίζονται με τα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης το 2015, και των υψηλότερων αποσβέσεων, κυρίως από το αυξημένο κόστος τηλεοπτικού περιεχομένου. Το δ’ τρίμηνο του 2015, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 36,8 εκατ. ευρώ.

    Εξαιρουμένων των εκτάκτων χρεώσεων, τα προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη του Ομίλου θα είχαν ανέλθει σε 240,3 εκατ.ευρώ το 2015, μειωμένα κατά 24,3% σε σχέση με πέρυσι. Το τέταρτο τρίμηνο, τα προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη μειώθηκαν κατά 22,7% και ανήλθαν σε 72,3 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα της ισχυρής χρηματοοικονομικής θέσης του Ομίλου, το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή από 0,08 ευρώ που διανεμήθηκε πέρυσι.

    Ο κύκλος εργασιών του ΟΤΕ στο δωδεκάμηνο ανήλθε στα 3,9 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας οριακή υποχώρηση 0,4% ενώ τα EBITDA κινήθηκαν στα 1,22 δισ. ευρώ.

    Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε λιγότερο από 0,9 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2015, μειωμένος κατά 23,6% σε σχέση με τις 31 Δεκεμβρίου του 2014, που αντιστοιχεί σε 0,6 φορές το προσαρμοσμένο ετήσιο ΕΒΙTDA του Ομίλου.

    Οι ελεύθερες ταμειακές ροές του ομίλου διαμορφώνονται στα 507 εκατ. ευρώ, εντός του στόχου, παρά τα επιπλέον κόστη για έκδοση και επαναγορά ομολόγων και τις δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες.

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΤΕ
    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμαζ: Το 2015 πετύχαμε το στόχο μας

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα Δ’ τριμήνου 2015, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, οι επιδόσεις μας στο κλείσιμο της χρονιάς, ειδικά στην Ελλάδα, ήταν ισχυρές. Τα έσοδα της σταθερής Ελλάδας ενισχύθηκαν σημαντικά χάρη στην ανταπόκριση που γνωρίζουν οι ευρυζωνικές υπηρεσίες, την τεχνογνωσία μας στο ICT και την επιτυχία του OTE TV, που αναπτύχθηκε εντυπωσιακά έχοντας ήδη κάνει breakeven. Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, τα έσοδα από υπηρεσίες βελτιώθηκαν περαιτέρω. Πετυχαίνουμε τους στόχους μας γιατί επενδύουμε συνεχώς στα καλύτερα δίκτυα, προϊόντα και υπηρεσίες. Ήδη, η ανταπόκριση στη νέα ενιαία εμπορική μάρκα Cosmote είναι θετική. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε για να προσφέρουμε στους πελάτες μας την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Η Ρουμανία παραμένει μια δύσκολη αγορά, αλλά εκτιμούμε ότι οι επενδύσεις μας σε συνδυαστικές υπηρεσίες σταθερής και κινητής, σε τηλεοπτικό περιεχόμενο, στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών και στη βελτιωμένη κάλυψη 4G , θα αποδώσουν μεσοπρόθεσμα.»

    Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Όπως αναμέναμε, οι ταμειακές μας ροές βελτιώθηκαν σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο και πετύχαμε το στόχο μας για το τέλος του 2015. Συνολικά είχαμε μια πολύ καλή χρονιά. Το 2016, αναμένουμε οι συνθήκες να παραμείνουν δύσκολες, αλλά οι συνεχείς επενδύσεις και οι προηγμένες τεχνολογίες μας, σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά και αφοσίωση όλων των ομάδων μας, θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε τη θέση μας σε κάθε αγορά που έχουμε παρουσία.»

    Προοπτικές για το 2016

    Το 2016, ο ΟΤΕ αναμένει ότι οι τάσεις που διαμόρφωσαν τις επιδόσεις του 2015 θα συνεχιστούν. Στην Ελλάδα, ο ΟΤΕ σκοπεύει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τους πόρους του για να περιορίσει την επίδραση από τις συνεχιζόμενες δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την πίεση που υφίσταται η αγοραστική δύναμη καταναλωτών και επιχειρήσεων. Στις διεθνείς δραστηριότητές του, ο Όμιλος αναμένει ότι ο ανταγωνισμός στη Ρουμανία θα παραμείνει έντονος, αλλά ότι θα καταφέρει να ανατρέψει την απώλεια εσόδων, μέσω των δράσεων που υλοποιούνται σε επίπεδο τεχνολογίας, εμπορικών προτάσεων και περιορισμού του κόστους. Οι συνολικές επενδύσεις του ΟΤΕ αναμένεται και το 2016 να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 0,55 δισ. ευρώ, εξαιρουμένου του κόστους για την απόκτηση φάσματος. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές για το 2016 αναμένεται να ανέλθουν σε 0,5 δισ. ευρώ περίπου.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ